Zdravlje Simptomi i pomoć 13. kolovoza 2018.

Metalan okus u ustima: 9 mogućih razloga zašto se javlja

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako imaš ponekad osjećaj kao da si upravo cuclala metalni novčić u ustima, ništa čudno. Metalni okus u ustima je poremećaj poznat pod nazivom disgeusija. Može nastati naglo ili se stvarati kroz neko vrijeme, a mi ti otkrivamo koji su mogući razlozi zbog kojih se javlja.

Neke vrste lijekova

Antibiotici (uključujući tetraciklin i amoksicilin), litij (koji se koriste za liječenje psihijatrijskih poremećaja), određeni lijekovi za srce te lijekovi za giht i bubrežne kamence, antihistaminici obično su uzrok metalnog okusa u ustima. "Neki lijekovi utječu na smanjenu proizvodnju sline, pa osobe koje ih uzimaju imaju osjećaj suhoće u ustima. Druge pak vrste lijekova sadrže metale koji se izlučuju kroz slinu i mogu stvarati metalan okus u ustima", objasnio je dr. Summer Allen, liječnik obiteljske medicine u Mayo klinici. 

Vitamini i minerali

Osim lijekova i dodaci prehrani koji sadrže metale poput bakra, cinka ili kroma mogu stvarati metalan okus u ustima kao i preparati željeza i kalcija. "Multivitamini mogu sadržavati visok udio metala što može izazvati pojavu metalnog okusa. Također i vitamini za trudnice koji sadrže visoke doze cinka, kalcija i željeza uzrokuju istu stvar", kaže dr. Donald Ford, liječnik obiteljske medicine iz klinike u Clevelandu.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Loša oralna higijena

Preskakanje pranja zubi, osim lošeg zadaha može dovesti do gingivitisa i parodontitisa. "Uz prisustvo infekcije, protok krvi na jezik može biti smanjen, ukusni pupoljci mogu postati blokirani, a količina sline smanjena što rezultira promjenom okusa u ustima", kaže dr. Allen.

Problemi s dišnim putevima

Začepljen nos, može biti uzrok metalnog okusa u ustima. "Osjet okusa povezan je s osjetom njuha i ako dođe do poremećaja osjetila njuha, razvit će se poremećaj okusa. Problemi sa sinusima čest su uzrok metalnog okusa u ustima, a najčešće nastaju uslijed infekcije gornjih dišnih putova poput prehlada i alergija", kaže dr. Ford.

Možda te zanima... Okusi Japana - melem za kosti, srce, probavu i imunitet Hrana

Možda te zanima... Zdravi okusi ljeta: Paprike punjene kvinojom Hrana

Trauma glave

"Trauma glave može prouzročiti izravnu ozljedu živaca koji kontroliraju osjet okusa i mirisa. Svaka promjena na tim živcima može stvoriti stalne promjene u percepciji okusa. Neurološke bolesti kao što je multipla skleroza i Bellova paraliza također mogu utjecati na osjećaj okusa budući da pogađaju centralni živčani sustav", kaže dr. Ford za Prevention.com.

Kemoterapija

Zračenje i kemoterapija mogu promijeniti osjećaj okusa. To se događa kada se lijek ubrizgava u krvotok te dospijeva i u slinu.

Pušenje

Još jedan u nizu razloga zbog kojeg bi bilo vrijedno prestati pušiti je i povećanje osjeta okusa. Brojne štetni sastojci koje sadrži cigareta mijenjaju osjetilo okusa što može uzrokovati metalni ili bljutav okus. Studija iz 2014. godine objavljena u Chemosensory Perception otkrila je da pušači trebaju više vremena kako bi prepoznali određene okuse, posebno gorke.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Refluks želučane kiseline

"Kada želučana kiselina dospije u usta može oštetiti okusne pupoljke i uzrokovati metalan okus u ustima", tumači dr. Allen. 

Trudnoća

Jedan od najčešćih ranih znakova trudnoće je iznenadna averzija prema određenoj hrani. Uz tu i mnoge druge promijene mijenja se i hormonalni status, što može uzrokovati promjenu okusa pa neke trudnice imaju osjećaj kao da cuclaju kovanice.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.