Hrana Hrana kao lijek 23. travnja 2017.

Okusi Japana - melem za kosti, srce, probavu i imunitet

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Natto je tradicionalno japansko jelo od fermentirane soje karakteristične ljepljive teksture i oporog okusa. U Japanu se Natto najčešće poslužuje u kombinaciji s kuhanom rižom te soja umakom, senfom ili vlascem.

Natto se u prošlosti tradicionalno pripremao zamatanjem sojinih zrna kuhanih na pari u rižinu slamu. Na površini rižine slame prirodno je prisutna bakterija Bacillus subtilis koja provodi fermentaciju šećera iz zrna soje pri čemu nastaje Natto.

U današnje vrijeme rižina slama je zamijenjena stiropornim kutijama u kojima se B. subtilis direktno dodaje kuhanoj soji kako bi započeo proces fermentacije.

Kako kura čišćenja alkalnim sokovima može pomoći tvom organizmu?

Nutritivna vrijednost

Nato obiluje proteinima, vitaminima i mineralima. Specifičan je upravo po procesu fermentacije pri čemu se stvaraju uvjeti za rast probiotičkih bakterija koje imaju brojne povoljne učinke na zdravlje.

Natto i probava

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Natto sadrži manji udio antinutrijenata i veći broj probiotičkih bakterija u odnosu na nefermentirana zrna soje čime je omogućena lakša apsorpcija hranjivih tvari.

Goji bobice - voće koje pomaže kod mršavljenja

Natto i zdravlje kosti

Natto sadrži kalcij i vitamin K2 koji su važni za stvaranje snažnih i zdravih kostiju.

Natto i zdravlje srca

Natto sadrži vlakna, probiotike, vitamin K2 i nattokinazu. Ova kombinacija sastojaka pomaže u smanjenju razine kolesterola i krvnog tlaka čime se posljedično smanjuje rizik od bolesti srca.

Grčki jogurt dobio kremastijeg konkurenta, s većim udjelom proteina

Natto i imunosni sustav

Zbog sadržaja probiotika, vitamina C i nekolicine mineralnih tvari, Natto može pomoći i u održavanju zdravlja imunosnog sustava.

Natto je izrazito hranjivo jelo koje vrijedi kušati, a njegovom redovitom konzumacijom može se poboljšati zdravlje imunosnog sustava, kostiju, srca kao i samog probavnog sustava.

Šparoge na salatu s kuskusom

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.