Natto je tradicionalno japansko jelo od fermentirane soje karakteristične ljepljive teksture i oporog okusa. U Japanu se Natto najčešće poslužuje u kombinaciji s kuhanom rižom te soja umakom, senfom ili vlascem.
Natto se u prošlosti tradicionalno pripremao zamatanjem sojinih zrna kuhanih na pari u rižinu slamu. Na površini rižine slame prirodno je prisutna bakterija Bacillus subtilis koja provodi fermentaciju šećera iz zrna soje pri čemu nastaje Natto.
U današnje vrijeme rižina slama je zamijenjena stiropornim kutijama u kojima se B. subtilis direktno dodaje kuhanoj soji kako bi započeo proces fermentacije.
Kako kura čišćenja alkalnim sokovima može pomoći tvom organizmu?
Nutritivna vrijednost
Nato obiluje proteinima, vitaminima i mineralima. Specifičan je upravo po procesu fermentacije pri čemu se stvaraju uvjeti za rast probiotičkih bakterija koje imaju brojne povoljne učinke na zdravlje.
Natto i probava
Natto sadrži manji udio antinutrijenata i veći broj probiotičkih bakterija u odnosu na nefermentirana zrna soje čime je omogućena lakša apsorpcija hranjivih tvari.
Goji bobice - voće koje pomaže kod mršavljenja
Natto i zdravlje kosti
Natto sadrži kalcij i vitamin K2 koji su važni za stvaranje snažnih i zdravih kostiju.
Natto i zdravlje srca
Natto sadrži vlakna, probiotike, vitamin K2 i nattokinazu. Ova kombinacija sastojaka pomaže u smanjenju razine kolesterola i krvnog tlaka čime se posljedično smanjuje rizik od bolesti srca.
Grčki jogurt dobio kremastijeg konkurenta, s većim udjelom proteina
Natto i imunosni sustav
Zbog sadržaja probiotika, vitamina C i nekolicine mineralnih tvari, Natto može pomoći i u održavanju zdravlja imunosnog sustava.
Natto je izrazito hranjivo jelo koje vrijedi kušati, a njegovom redovitom konzumacijom može se poboljšati zdravlje imunosnog sustava, kostiju, srca kao i samog probavnog sustava.