Zdravlje 06. veljače 2024.

Premijer Sunak otkrio u kojoj je fazi rak kralja Charlesa

charles
Foto: Victoria Jones/Press Association Kralju Charlesu dijagnosticiran je rak
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Buckinghamska palača, objavila je da je kralju Charlesu dijagnosticiran rak. Iz Palače nisu otkrili od kakvog raka boluje kralj, niti gdje se liječi. Objavili su samo da ju u ponedjeljak počeo s redovitim tretmanima.

U priopćenju je navedeno: "U ovoj fazi se ne dijele s javnosti nikakvi daljnji detalji, osim da se potvrdi da Njegovo Veličanstvo nema rak prostate." Charles (75)  nedavno se liječio od benignog povećanja prostate. Prošli mjesec proveo je tri noći u privatnoj bolnici London Clinic, nakon što je prošao "korektivni zahvat". "Liječenje tog drugog  stanja kralja Charlesa provodit će se ambulantno", piše BBC news.

Princ Harry putuje u Englesku kako bi vidio oca

Britanski premijer Rishi Sunak za BBC rekao je da je rak dijagnosticiran kralju otkriven u ranoj fazi te da se komunikacija između monarha i njega nastavlja kroz redovne audijencije, osim ako liječnik ne preporuči drugačije. Sunak je izjavio kako je šokiran i tužan zbog vijesti o kraljevoj bolesti. Iz palače su naglasili da će Charles obavljati papirologiju i održavati privatne sastanke. Također su priopćili da je Charles pozitivan u pogledu svog liječenja i da se raduje skorom povratku svom uobičajenom rasporedu.

Kralj je o svojoj dijagnozi obavijestio oba svoja sina osobno, a princ William navodno je u redovitom kontaktu sa svojim ocem. Vojvoda od Sussexa, koji živi u Sjedinjenim Državama, razgovarao je s ocem i putuje u Veliku Britaniju kako bi ga vidio. Palača nije navela kada će se kralj vratiti javnim dužnostima. Nije jasno hoće li se službeni posjeti Kanadi, Australiji, Novom Zelandu i Samoi zakazani za kasnije ove godine održati, piše BBC.

Možda te zanima... Mogući uzroci crvenih natečenih prstiju kralja Charlesa III. Zdravlje

Zašto je kralj odlučio govoriti o svojoj bolesti?

Kralj je odlučio izaći u javnost o svom liječenju raka, priopćila je palača, budući da je bio pokrovitelj brojnih dobrotvornih organizacija povezanih s rakom dok je bio princ od Walesa. Kraljevsko medicinsko društvo zahvalilo je kralju što je istaknuo "kako je rak neselektivan" i pozvalo je građane koji imaju pravo na preglede raka da zakažu termin.

Simon Lewis, koji je bio tajnik za tisak kraljice Elizabete II između 1997. i 1999., pohvalio je kralja za njegovu otvorenost, dodavši: "Prije 20 godina bila bi poslana vrlo kratka izjava i to bi bilo to". Za program Radio 4 Today rakao je da bi dijagnozu raka trebalo procesuirati, ali da si kralj za to neće ostaviti previše vremena.

Charles III. Možda te zanima... Kako kralj Charles III. desetljećima održava istu težinu Fitness Kralj Charles III. Možda te zanima... Astrologinja otkriva kako će vladati Charles III. Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.