Zdravlje 12. rujna 2022.

Mogući uzroci crvenih natečenih prstiju kralja Charlesa III.

Foto: shuterstock Kralj Charles III. sa suprugm Camillom u Berlinu 2019. godine
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon smrti kraljice Elizabete II. kralj Charles III. dospio je u fokus javnosti, a pored ostalog i njegovi natečeni prsti.

Već nekoliko godina mediji spekuliraju o uzroku natečenih prstiju sedamdesettrogodišnjeg Charlesa III., a i sam se 2012. našalio na svoj račun tijekom turneje u Australiji kada je nakon dugog leta svoje prste nazvao kobasičastim, piše Mail Online. I to nije bio jedini put, navodno je u pismu prijatelju nakon rođenja princa Williama napisao: "Ne mogu vam opisati koliko sam uzbuđen i ponosan. Stvarno izgleda iznenađujuće privlačno i ima kobasičaste prste poput mojih,” citiran je u knjizi "The Man Who Will Be King", Howarda Hodgsona.

Mnogo je uzroka zbog kojih prsti mogu oticati među kojima su najučestaliji zadržavanje vode (edem) i starija životna dob.

Edem je stanje kada tijelo zadržava previše vode što je osobito vidljivo na prstima ruku, zglobovima i nogama. Najčešće se javlja  nakon duge vožnje u avionu ili dugog stajanja. Uglavnom se oteklina povuče sama od sebe, ali ponekad se zadržava što može biti znak problema sa srcem, bubrezima ili jetrom. Edemi su češći kod žena zbog hormona progesterona, dok osobe starije životne dobi mogu dobiti edem od dugog sjedenja. Kralj Charles je mnogo puta slikan s natečenim rukama, nakon dugih razdoblja provedenih u avionu tijekom putovanja u zemlje s toplom klimom.

Charles III. Možda te zanima... Kako kralj Charles III. desetljećima održava istu težinu Fitness

Čest uzrok "kobasičastih prstiju" je i artritis (sustavna, kronična, autoimuna bolest koja zahvaća zglobove) i psorijatični artritis. Za psorijatični artritis tipična je bolna oteklina jednog ili više prstiju (oteklina poput kobasice), što može nastati na prstima šaka i/ili stopala, a naziva se daktilitis. Također, tipični su i bolovi na hvatištima tetiva na kost, entezama, a uobičajena lokalizacija je bol u peti koja se ne može objasniti nekim drugim, tzv. mehaničkim razlozima, kao što je na primjer prenaprezanje.

Unos prevelikih količina soli također je jedan od uzroka otečenih prstiju koji obično prolazi u roku jednog dana. Karpalni kanal, blokada limfnog sustava, Raynaudova bolest, također su neki ode čestih uzroka oticanja prstiju.

Charlesovi prsti bili su tema razgovora od kad se rodio, navodno je kraljica izjavila: "Beba je jako draga i jako smo ponosni na njega. Ima zanimljive ruke za bebu. Prilično su krupne, ali s finim dugim prstima, sasvim drugačijim od mojih i svakako drugačijih od očevih. Bit će zanimljivo vidjeti što će postati. Još uvijek mi je teško povjerovati da imam vlastito dijete!"

Kralj Charles III. Možda te zanima... Astrologinja otkriva kako će vladati Charles III. Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.