Zdravlje 28. travnja 2022.

Rani znakovi raka testisa i kako napraviti samopregled

Foto: shutterstock Najčešće je kvržica na testisu prvi simptom, ili testis može biti natečen ili veći nego prije

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rak testisa najčešći je rak kod muškaraca mlađe dobi, može se javiti između 15 i 39 godine, a najčešće ga otkrivaju sami muškarci jer osjete bolnu oteklinu, kvržicu u testisu ili imaju osjećaj težine u testisima. Ponekad se otkrije na pregledima za neka druga stanja, primjerice na pretragama kod traženja uzroka neplodnosti.

Većina karcinoma testisa može se otkriti u ranoj fazi, kada su manji i nisu se proširili. Najčešće je kvržica na testisu prvi simptom, ili testis može biti natečen ili veći nego prije, međutim neki karcinomi testisa možda neće uzrokovati nikakve simptome sve dok nisu u uznapredovaloj fazi. Neki liječnici preporučuju da svi muškarci nakon puberteta mjesečno pregledavaju svoje testise.

Ako muškarac ima određene čimbenike rizika koji povećavaju šanse za razvoj raka testisa (kao što su nespušteni testis, prethodni tumor zametnih stanica u jednom testisu ili obiteljska anamneza), trebao bi ozbiljno razmisliti o obavljanju mjesečnih samopregleda.

Američko društvo za borbu protiv raka savjetuje muškarcima da budu svjesni raka testisa i da se odmah obrate liječniku ako pronađu kvržicu u testisu. Međutim, budući da redoviti samopregledi testisa nisu dovoljno proučeni da bi se znalo smanjuju li stopu smrtnosti od ovog raka, ACS nema preporuku za redovite samopreglede testisa za sve muškarce.

Samopregled testisa

Najbolje vrijeme za pregled testisa je tijekom ili nakon kupanja ili tuširanja, kada je koža skrotuma opuštena.

  • odmakni penis i pregledaj svaki testis zasebno.
  • uz pomoć obje ruke drži testis između palčeva i prstiju i lagano ga kotrljaj između prstiju.
  • prati osjećaš li bilo kakve tvrde kvržice ili glatke zaobljene kuglice ili bilo kakvu promjenu u veličini ili obliku testisa.

Normalno je da je jedan testis nešto veći od drugog i da jedan visi niže od drugog, a svaki normalni testis ima malu cijev zvanu epididimis koja se može osjetiti kao mala kvrga na gornjoj ili srednjoj vanjskoj strani testisa. Normalni testisi također sadrže krvne žile, potporna tkiva i cijevi koje kroz koje sadrže spermu. Neki muškarci ih isprva mogu zamijeniti s abnormalnim kvržicama. Kod bilo kakvog uzroka zabrinutosti, najbolje je pitati svog liječnika.

Testis se može povećati iz puno drugih razloga osim raka. Na primjer, tekućina se može skupljati oko testisa i formirati hidrokelu ili se vene u testisu mogu proširiti i uzrokovati povećanje i kvržice oko testisa, a to se zove varikokela. Ako se testis čini veći, neka liječnik pregleda kako bi potvrdio ili isključio sva moguća stanja. Liječnik može napraviti ultrazvučni pregled, jednostavan i bezbolan način pronalaženja tumora. Muškarac koji redovito pregledava testise, znat će što je normalno kod njega i primijetit će svaku promjenu.  

Znakovi i simptomi raka testisa

Vjerojatnije je da će mnogi od ovih simptoma biti uzrokovani nečim drugim osim karcinoma testisa. Brojna druga stanja, kao što su ozljeda ili upala testisa, mogu uzrokovati simptome slične onima kod raka testisa. Upala testisa (poznata kao orhitis) i upala pasjemenika ili epididimisa (epididimitis) mogu uzrokovati oticanje i bol testisa. I jedno i drugo može biti uzrokovano virusnim ili bakterijskim infekcijama.

Neki muškarci s rakom testisa nemaju nikakve simptome, a često se otkriva na nekim pretragama i pregledima kojima se otkrivaju neka druga stanja, kao što je primjerice uzrok neplodnosti.  Ako muškarac ima bilo koji od ovih znakova ili simptoma, treba se odmah javiti svom liječniku.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Ako muškarac ima određene čimbenike rizika koji povećavaju šanse za razvoj raka testisa, trebao bi ozbiljno razmisliti o obavljanju mjesečnih samopregleda

Kvržica ili oteklina u testisu

Najčešći prvi simptom raka testisa je kvržica na testisu ili kad testis postaje natečen ili veći. Inače je normalno da je jedan testis nešto veći od drugog i da jedan visi niže od drugog, ali ako se naglo dogodi promjena, onda to može biti znak za posjet liječniku. Neki tumori testisa mogu uzrokovati bol, ali većinom rak testisa ne boli. Muškarci s rakom testisa također mogu imati osjećaj težine ili bolova u donjem dijelu trbuha (abdomenu) ili skrotumu.

Rast ili bol u prsima

U rijetkim slučajevima, tumori zametnih stanica mogu uzrokovati rast ili bolove u prsima. To se događa jer određene vrste tumora zametnih stanica luče visoke razine hormona zvanog ljudski korionski gonadotropin (HCG), koji stimulira razvoj dojke. Neki tumori Leydigovih stanica mogu stvarati estrogene (ženske spolne hormone), što može uzrokovati rast grudi ili gubitak seksualne želje.

Rani pubertet kod dječaka

Neki tumori Leydigovih stanica mogu stvarati androgene (muške spolne hormone). Tumori koji proizvode androgene možda ne izazivaju nikakve simptome kod muškaraca, ali kod dječaka mogu uzrokovati znakove puberteta u preranoj dobi, kao što su dublji glas i rast dlačica na licu i tijelu.

Simptomi uznapredovalog raka testisa

Čak i ako se rak testisa proširio na druge dijelove tijela, mnogi muškarci možda neće imati simptome odmah, a neki muškarci mogu imati neke od ovih simptoma: 

  • bol u donjem dijelu leđa, od raka koji se proširio na limfne čvorove u stražnjem dijelu trbuha.
  • kratkoća daha, bol u prsima ili kašalj (čak i iskašljavanje krvi) mogu se razviti zbog raka koji se širi u plućima.
  • bol u trbuhu, bilo zbog povećanih limfnih čvorova ili zato što se rak proširio na jetru.
  • glavobolje ili zbunjenost, zbog raka koji se širi u mozgu.

Neke stvari treba otkriti na vrijeme - rak dojke jedna je od njih. Zato klikni na link i tvoja prijateljica i ti, ili tvoj partner i ti, možete dati #pinkypromiss da ćete se podsjećati na redoviti samopregled. Svjetski nagrađivan projekt #pinkypromiss ove godine provodimo u suradnji s Croatia osiguranjem s ciljem da podsjetimo na važnost samopregleda i pregleda dojki.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.