Zdravlje 09. rujna 2024.

Hormonska terapija mogla bi usporiti biološko starenje kod starijih žena

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Žene u postmenopauzi koje su koristile hormonsku nadomjesnu terapiju (HNT) mogle bi biti biološki mlađe od svojih vršnjakinja koje ju nikada nisu koristile, pokazuje nova studija.

Biološka dob usredotočuje se na to koliko dobro vaše tijelo funkcionira umjesto na to koliko ste stari kronološki. Pad hormona estrogena koji se prirodno događa tijekom menopauze jedan je od mnogih čimbenika koji mogu ubrzati biološko starenje kod žena, čineći ih starijima od njihovih kronoloških godina, kaže koautor studije Yufan Liu s Capital Medical University u Pekingu.

"Budući da estrogen ima zaštitne učinke na različite tjelesne sustave, pad razine estrogena tijekom menopauze bi ubrzao biološko starenje", kaže Liu za Everyday Health

Studija sugerira da bi hormonska nadomjesna terapija (HNT) mogla pomoći u usporavanju, potencijalno usporiti funkcionalno pogoršanje, spriječiti ozbiljne bolesti i poboljšati dugovječnost, dodaje Liu.

Studija je obuhvatila više od 100 000 žena

Za novu studiju istraživači su ispitali podatke o oko 47 000 žena u postmenopauzi koje su koristile hormonsku nadomjesnu terapiju (HNT) i otprilike 70 000 žena koje nisu. Ispitanice su u prosjeku bile u kasnim pedesetim i ranim šezdesetim godinama.

Općenito, žene u studiji bile su biološki starije od svoje kronološke dobi. No sveukupno, razlika između kronološke i biološke dobi bila je 0,17 godina manja za žene koje su koristile HNT nego za žene koje nisu, prema nalazima objavljenim u JAMA Network Open.

Sa stajališta biološkog starenja, najveća korist od HNT-a pojavila se kod žena koje su koristile ovaj tretman otprilike četiri do osam godina. U ovom scenariju, razlika između kronološke i biološke dobi bila je 0,25 godina manja za korisnice HNT-a nego za žene koje nikada nisu primile ovu terapiju.

Dobrobiti su također bile izraženije kod žena koje su počele s HNT-om nakon 50. godine. Za te je žene razlika između kronološke i biološke dobi bila 0,32 godine manja nego za one koje ju nisu koristile. 

Menopauza Možda te zanima... Hormonska terapija u menopauzi - tko je treba izbjegavati? Zdravlje

Hormonska nadomjesna terapija koristi se za ublažavanje simptoma menopauze

Žene prolaze kroz menopauzu kada prestanu imati menstruaciju, obično u četrdesetima ili pedesetima. Smanjena proizvodnja hormona estrogena i progesterona u godinama koje prethode menopauzi i nakon nje mogu dovesti do širokog spektra simptoma, uključujući promjene raspoloženja, bolove u zglobovima, suhoću vagine, nesanicu, probleme s pamćenjem te valunge i noćno znojenje (posljednje dva se ponekad nazivaju vazomotornim simptomima menopauze).

Hormonska nadomjesna terapija preporučuje se za ublažavanje ovih simptoma kod žena mlađih od 60 godina ili unutar 10 godina od početka menopauze, prema Menopause Society

Možda te zanima... Hormonska nadomjesna terapija u menopauzi ne štiti mozak i ne može smanjiti rizik od demencije Zdravlje

Kako HNL može utjecati na biološku starost

Studija nije bila kontrolirani eksperiment osmišljen da dokaže može li i kako uzimanje HNT-a izravno utjecati na biološko starenje. Međutim, postoje neke psihološke i fiziološke promjene koje se mogu dogoditi kada žene koriste HNT, a koje bi mogle objasniti ovu vezu, kaže Douglas Vaughan, dr. med., profesor emeritus i direktor Potocsnak Longevity Institute na Medicinskom fakultetu Feinberg Sveučilišta Northwestern u Chicagu.

“HNT utječe na metabolizam, sustavnu upalu, prehrambene navike i preferencije, čak i na cjelokupnu dobrobit i snagu”, objašnjava dr. Vaughan, koji nije bio uključen u novu studiju. “Promjene u načinu života i prehrani koje se javljaju sekundarno nakon uzimanja HNT-a također mogu biti djelomično odgovorne”.

Studija ima nekoliko ograničenja. Sudionice su same prijavile korištenje HNT-a, što je značilo da možda nisu točno prijavile kada su započele liječenje ili koliko dugo su koristile terapiju. Istraživačima su također nedostajali podaci o točnoj dozi ili vrsti HNT-a koje su korištene, a procijenjeni su samo rezultati laboratorijskih testova koji pokazuju markere biološke starosti u jednom trenutku.

Osim toga, mogu postojati razlike između onih koje koriste i onih koji ne koriste HNT koje su utjecale na rezultate, kaže dr. JoAnn Manson, profesorica na Harvard Medical School i voditeljica preventivne medicine u Brigham and Women's Hospital u Bostonu.

“Žene koje koriste hormonsku terapiju često su zdravije od žena koje ne koriste hormonsku terapiju, imaju manje kroničnih bolesti i komorbiditeta, zdravije žive, imaju bolji pristup zdravstvenoj skrbi i viši socioekonomski status”, dodaje dr. Manson, koja nije bila uključena u istraživanje. Potrebno je više istraživanja prije donošenja bilo kakvih zaključaka o učincima HNT-a na biološko starenje, kaže Manson.

Unatoč tome, rezultati pridonose dokazima koji upućuju na to da bi moglo postojati optimalno razdoblje za početak uzimanja HNT-a, kaže Liu. Čini se da je idealno vrijeme za biološko starenje u skladu s trenutačnim preporukama o tome kada započeti HNT i koliko dugo nastaviti s liječenjem. To je zato što su žene postigle najbolje rezultate sa stajališta biološkog starenja kada su počele koristiti HNT nakon 50. i ostale na njoj manje od desetljeća.

"Iz perspektive odgode starenja, doista postoji optimalno moguće vrijeme za korištenje hormonske terapije", dodaje Liu. 

Možda te zanima... Od svrbeža kože do promjene teksture kose, neobični simptomi perimenopauze i menopauze Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.