Zdravlje 06. kolovoza 2024.

Hormonska nadomjesna terapija u menopauzi ne štiti mozak i ne može smanjiti rizik od demencije

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jedna od popularnih tvrdnji o kojoj često "trube" slavni liječnici i borci za zdravlje na društvenim mrežama jest da uzimanje hormonske nadomjesne terapije (HNL) za ublažavanje simptoma menopauze također ima "zaštitne učinke" na mozak i može smanjiti rizik od razvoja demencije kod žena.

Lancetova komisija, koja je prvi put analizirala najbolja istraživanja na ovu temu, opovrgnula je te tvrdnje. Čak su pronašli dokaze da može postojati i malo povećani rizik od demencije za žene srednjih godina koje uzimaju ove hormone, što obično uključuje kombinaciju estrogena i progesterona, piše Daily Mail.

Demencija je češća kod žena nego kod muškaraca – gotovo dvije trećine oboljelih od Alzheimera su, primjerice, žene.

Promjene hormona u menopauzi sugerirane su kao mogući razlog za to, zbog čega je HNL – koje obnavlja razine estrogena i progesterona kada opadaju u srednjim godinama – predloženo kao zaštita.

Možda te zanima... 6 iznenađujućih simptoma menopauze povezanih s oralnim zdravljem Zdravlje

Ali studije koje je proučavala Lancetova komisija uključivale su i onu koja je otkrila povećani rizik od Alzheimerove bolesti kod žena koje su uzimale estrogen i progesteron između pet i devet godina. Rizik se povećavao s više godina korištenja – s povećanja od 21 posto za korištenje HNL-a kraće od godinu dana, na 74 posto za više od 12 godina.

Jedna velika analiza koja je obuhvatila 23 klinička ispitivanja izvijestila je da je bilo koji oblik HNL-a imao mali, ali statistički značajan negativan učinak na razmišljanje i pamćenje. Ključno je da nije pronađen pozitivan učinak, bilo da su žene koristile HNL do šest mjeseci ili godinama. Utvrđeno je da postoji još veći negativan učinak ako žena počne uzimati hormonsku nadomjesnu terapiju nakon šezdesete godine.

Druga analiza koja je obuhvatila stotinjak kliničkih ispitivanja pronašla je uvjerljive dokaze da žene u postmenopauzi ne bi trebale uzimati estrogen kako bi spriječile demenciju jer bi to zapravo moglo povećati njihov rizik.

Možda te zanima... Menopauza nije bolest i štetno ju je tako je tretirati Zdravlje

Pokretači kampanja za uzimanje hormonske nadomjesne terapije često odbacuju takve studije jer neke uključuju starije oblike hormonske nadomjesne terapije koja se više ne koristi, uključujući tablete estrogena, i kažu da su noviji oblici ove terapije s gelovima i kremama sigurniji.

No dok je točan odnos između HNL-a i demencije još uvijek nejasan, glavni autor ovog izvješća, profesor Gill Livingston sa Sveučilišta u Londonu, kaže: "Nismo mogli pronaći nikakve dokaze da HNL smanjuje rizik od demencije."

"Iako  je istina da, prema dokazima koje imamo, stariji oblici hormonske nadomjesne terapije mogu biti štetni, još uvijek nemamo dokaze da nove verzije pružaju ikakvu zaštitu od demencije. Razumijem da se mnoge žene osjećaju možda bolje uzimajući ovu terapiju, ali bojim se da jednostavno nemamo dokaze da ona poboljšava kogniciju", dodao je.

Možda te zanima... Nuspojava menopauze o kojoj se ne priča - žena je morala izbaciti pola svoje garderobe, a nije promijenila konfekcijski broj Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.