Zdravlje 03. lipnja 2024.

Žene koje u menopauzi pate od valunga i noćnog znojenja sklonije su nekim oblicima bolesti jetara, kažu znanstvenici

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stručnjaci su otkrili da su one žene koje dožive neugodne nuspojave – također poznate kao vazomotorni simptomi – u trostrukom riziku od nealkoholne masne bolesti jetara (NAFLD) u usporedbi s onima s blagim simptomima.

NAFLD, stanje u kojem se masnoća nakuplja u jetrima, može uzrokovati ozbiljna oštećenja i povezuje se s povećanim rizikom od dijabetesa i visokog krvnog tlaka. Sve više dokaza također sugerira da su pacijenti s NAFLD-om pod velikim rizikom od koronarne bolesti srca i nepravilnog rada srca, piše Daily Mail.

Voditeljica studije dr. Eleni Armeni sa Sveučilišta Kapodistrian u Ateni objasnila je da njihovo novo istraživanje pridonosi razumijevanju veze između vazomotornih simptoma i kardiometaboličkih čimbenika rizika. "To je važno saznanje jer naglašava kako valunzi i noćno znojenje mogu signalizirati povećani rizik za srčane i metaboličke probleme."

žena Možda te zanima... 4 mita o debljanju u menopauzi Dijeta

Njezin tim analizirao je 106 žena u menopauzi i postmenopauzi. Otkrili su da one s umjerenim do teškim valovima vrućine ili noćnim znojenjem imaju tri puta veći rizik od razvoja nealkoholne masne bolesti jetara u usporedbi s onima s blagim simptomima. Do tog otkrića došli su čak i nakon što su uzeli u obzir i podatke vezano uz to koriste li žene hormonsku nadomjesnu terapiju (HNL), koliko imaju godina ili koliko vježbaju.

"Žene koje imaju ove simptome trebale bi se posavjetovati s liječnikom i provjeriti svoje kardiovaskularno zdravlje", dodala je dr. Armeni. Istraživači se nadaju da će njihova otkrića potaknuti liječnike da ženama u menopauzi pruže njegu izvan okvira usmjerenih isključivo na hormonsku nadomjesnu terapiju.

Možda te zanima... Vježbe visokog intenziteta mogle bi izazvati valunge, pokazalo je istraživanje Fitness

Prema podacima HALMED-a, povjerenstvo Europske agencije za lijekove je na sjednici u listopadu 2023. odobrilo lijek koji se bori protiv valunga ili navala vrućine. Fezolinetant, koji se prodaje pod robnom markom Veoza, dnevna je tableta koja regulira moždani receptor koji otpušta hormone koji kontroliraju tjelesnu temperaturu, ali taj lijek još uvijek nije na listi liejkova HZZO-a. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.