Fitness 31. svibnja 2024.

Vježbe visokog intenziteta mogle bi izazvati valunge, pokazalo je istraživanje

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Unatoč brojnim dobrobitima tjelovježbe tijekom menopauze, nova studija sugerira da nagli porast tjelesne aktivnosti može povećati vjerojatnost pojave valunga.

Ako prolazite kroz menopauzu i osjećate da vježbanje pogoršava vaše simptome, za to postoji objašnjenje. Naime, nova studija sugerira da porast fizičke aktivnosti tijekom dana može pridonijeti valunzima.

Za potrebe studije znanstvenici su ispitali podatke o 188 žena srednje dobi koje su nosile razne monitore za objektivno mjerenje valunga, tjelesne aktivnosti, sna, temperature i vlažnosti tijekom razdoblja od 24 sata. Žene su također prijavile koliko su valunga doživjele.

Iznenadna povećanja tjelesne aktivnosti povezana su s 31 posto većim izgledima za valunge tijekom dana i 17 posto većim rizikom od valunga noću, prema nalazima studije objavljene u časopisu Menopause.

Ove nagle promjene u razinama aktivnosti mogu uključivati ​​intenzivnu promjenu - poput sprintanja tijekom trčanja - ali jednako tako mogu uključivati ​​suptilne promjene u razinama aktivnosti, poput ustajanja s kauča ili prevrtanja u krevetu noću, kaže za Everyday Health Stephanie Faubion, dr. med., ravnateljica Kliničkog centra Mayo i medicinska direktorica Društva za menopauzu. 

Možda te zanima... 5 znakova da se menopauza približava i kako ih okrenuti u svoju korist Zdravlje

Prednosti tjelovježbe tijekom menopauze

“Ne bih preporučila da žene s valunzima učine nešto drugačije u pogledu svojih rutina vježbanja na temelju ove studije,” kaže Faubion, koja nije bila uključena u istraživanje. “Vježbanje je korisno iz mnogo razloga, uključujući poznate dobrobiti na stres, raspoloženje, bolesti srca i rizik od raka. To jest i trebalo bi se smatrati važnom komponentom zdravog načina života za sve žene, uključujući žene srednjih godina i one koje imaju valunge”.

Žene prolaze kroz menopauzu kada prestanu imati menstruaciju, obično u četrdesetima ili pedesetima. Smanjena proizvodnja hormona estrogena i progesterona u godinama koje prethode menopauzi i nakon nje mogu dovesti do širokog spektra simptoma, uključujući promjene raspoloženja, bolove u zglobovima, suhoću vagine, nesanicu, probleme s pamćenjem te valunge i noćno znojenje (posljednje dva se nazivaju vazomotornim simptomima menopauze).

Iako studija nije bila osmišljena da dokaže mogu li i kako nagle promjene u razinama aktivnosti izravno uzrokovati valunge ili noćno znojenje, vjerojatno je da promjene razine hormona tijekom menopauze igraju ulogu, kaže dr. JoAnn Pinkerton, profesorica opstetricije i ginekologije na Sveučilištu Virginia Health System koja nije bio uključen u novu studiju.

"Smanjenje razine estrogena povezano je sa sužavanjem temperaturne zone u mozgu", kaže dr. Pinkerton. "Kad žene vježbaju, porast unutarnje tjelesne temperature u ovoj suženoj temperaturnoj zoni može dovesti do znojenja ili povećati učestalost ili jačinu valunga". 

Možda te zanima... Što sve osim menopauze može uzrokovati valunge? Zdravlje

Kako vježbati tijekom menopauze

Ako žene osjećaju da su im valunzi gori odmah nakon vježbanja, zadnje što bi trebale učiniti je odustati od vježbanja, kaže Pinkerton. Umjesto toga, trebale bi razmisliti o tome kako mogu prilagoditi svoju rutinu da im bude ugodnije.

"Kako biste izbjegli pogoršanje valunga, vježbajte ranije tijekom dana, kada je hladnije i manje vlažno, budite dovoljno hidrirani i ohladite se ledenim ručnicima nakon vježbanja", predlaže Pinkerton.

Vježbanje u zatvorenom prostoru s uključenom klimom također može pomoći, kao i nošenje lagane odjeće za vježbanje koja upija vlagu, kaže Pinkerton. Također, dobro je imati i ručnik pri ruci kako biste obrisali znoj tijekom vježbanja, što može učiniti razliku.

Međutim, jedna stvar koju treba izbjegavati je da se previše opterećujete ako osjećate da su valunzi gori nakon treninga. "Nemojte naglo povećavati intenzitet ili trajanje treninga", kaže Pinkerton. "I zapamtite, znojenje je prirodan proces koji vaše tijelo koristi da se ohladi".

Dr. Rebecca Thurston, profesorica psihijatrije na Sveučilištu u Pittsburghu koja se specijalizirala za zdravlje žena kaže da vježbe koje zbog kojih se nećete toliko oznojiti mogu pomoći u smanjivanju valunga. To može uključivati plivanje, vježbe manjeg intenziteta poput joge, vježbanje u zatvorenom prostoru ili boravak u hladu tijekom vježbanja na otvorenom. No, najvažnije je da nađete tjelovježbu koju ćete stalno raditi. "Obratite pozornost na to koji vam oblici vježbanja najviše odgovaraju i držite se njih", dodaje Thurston. 

vježbanje Možda te zanima... Krivi izbor treninga i intenzitet mogu pogoršati simptome menopauze Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.