Fitness 03. svibnja 2024.

Za vježbanje nikada nije kasno: neaktivnost u mlađoj dobi možete 'nadoknaditi' u pedesetima

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ponekad je teško kroz život žonglirate razne obaveze, zbog čega često, pogotovo u mlađoj dobi, mnogi nemaju vremena za vježbanje. No, prema australskim znanstvenicima, ta neaktivnost se može nadoknaditi u pedesetima.

Neaktivnost možete nadoknaditi tako što ćete više vježbati kako starite. Za potrebe istraživanja, znanstvenici su prikupili podatke od više od 11.000 žena u trogodišnjim intervalima počevši od 1996. godine. Sve su žene imale između 47 i 52 godine kada je studija započela. Bile su svrstane u tri kategorije: one koje su se kroz razdoblje od 15 godina dosljedno držale smjernica za tjelesnu aktivnost (minimalno 150 minuta fizičke aktivnosti dnevno), one koje se u početku nisu držale smjernica, ali su počele to raditi u dobi od 55, 60 ili 65 godina te one koje se nikada nisu držale smjernica. 

Istraživači su također procijenili njihovu kvalitetu života povezanu sa zdravljem te ocijenili njihovo fizičko zdravlje sa do 100 bodova. U prosjeku, žene koje su dosljedno ispunjavale smjernice za tjelesnu aktivnost i one koje su ih počele ispunjavati u dobi od 55 godina imale su za tri boda višu ocjenu fizičkog zdravlja u usporedbi s onima koje ih nikada nisu ispunjavale. 

Žene s višom ocjenom su izjavile da su dobrog zdravlja, da nisu ograničene u obavljanju intenzivnih ili umjerenih aktivnosti, da mogu nositi namirnice ili se lako penjati stepenicama i da njihovo zdravlje ne ometa njihove društvene aktivnosti, prenosi Daily Mail

"U kombinaciji s postojećim dokazima, ova studija doprinosi sve većem broju dokaza o prednostima održavanja ili usvajanja aktivnog načina života u srednjoj dobi", rekli su istraživači sa Sveučilišta u Sydneyu. Dodali su da bi aktivnost kroz što više godina, pa čak i započinjanje iste u 50-ima moglo imati važne zdravstvene prednosti kada je u pitanju fizičko zdravlje. 

"Naša studija pokazuje da je važno da žene budu aktivne tijekom srednje dobi kako bi imale najviše koristi za fizičko zdravlje u kasnijem životu. U idealnom slučaju, žene bi trebale povećati razinu aktivnosti kako bi zadovoljile smjernice do 55. godine", napomenuli su istraživači. 

Dr. Binh Nguyen, jedna od autorica studije, rekla je da je važno da žene u srednjoj dobi shvate da nije prekasno da iskoriste zdravstvene prednosti vježbanja. "Naša otkrića upućuju na to da bi se za održavanje dobre kvalitete života vezane uz tjelesno zdravlje u dobi od oko 70 godina, ranija neaktivnost mogla 'nadoknaditi' aktivnošću u 50-ima. Možda je moguće 'vratiti sat unatrag' u srednjoj dobi kroz promjene načina života kao što je tjelesna aktivnost", napomenula je. 

Možda te zanima... Iako je počela trenirati s 57, Nada Nemčič je Miss Fitnessa u dobnoj kategoriji 60 plus Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.