Fitness 09. studenoga 2022.

Vježbe koje ne bi trebala raditi nakon pedesete

Foto: shutterstock Vježbe koje se ne preporučuju ženama starijim od 50
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako bi uživala u vježbanju bez bolova u mišićima i zglobovima i u kasnijoj dobi, neke vježbe je bolje izbjegavati.

Tijelo se s godinama mijenja pa tako starenjem razina hormona pada, metabolizam se usporava i sve je teže održavati mišićnu masu. Osim toga, zbog svog životnog stila možeš osjetiti bolove u mišićima i zglobovima koji pogoršavaju izvođenje čak i najjednostavnijih pokreta. 

S obzirom na to, postoje određene vježbe i pokreti koje si možda navikla raditi tijekom svojih 20-ih, 30-ih i 40-ih godina, a koje vjerojatno ne bi trebala raditi nakon pedesete godine. Ti pokreti jednostavno nisu pogodni za zglobove, a posljednja stvar koja ti treba je potencijalno oštećenje zglobova. Štoviše, fitness je jedna od onih zdravih navika u kojima bi trebala moći uživati i u kasnijim godinama, tako da sada moraš pametno vježbati kako bi nastavila život bez bolova i ozljeda. Fitness trener Tim Liu iz Los Angelesa objašnjava koje četiri vježbe ne bi trebala raditi nakon pedesete. 

Potisak na klupi s utegom

Iako je ovo vrlo uobičajena vježba, ako imaš više od 50 godina, nije idealna za izgradnju prsa. Za mnoge ljude će ova vježba fokus staviti na ramena umjesto ruke što može dovesti do boli i ozljeda, osobito kada se radi nepravilno. Umjesto utega koristiti bučice koje su prikladnije za zglobove i omogućuju ti bolju kontrolu ruku čime možeš bolje trenirati prsa.

potisak na klupi s utegom | Author: shutterstock Foto: shutterstock Potisak na klupi s utegom može dovesti do ozljeda

Veslanje u pretklonu s utezima

Veslanje može biti odlična vježba za izgradnju gornjeg dijela leđa i velikih mišića na leđima. Međutim, starenjem mnogim ljudima nedostaje pokretljivosti da zauzmu pravilan položaj za ovu vježbu. To može dovesti do nepotrebnog stresa na kralježnicu. Dobra alternativa bila bi veslanje s podrškom na prsima s bučicama ili T-šipkom.  

Veslanje u pretklonu s utezima | Author: shutterstock Foto: shutterstock Veslanje u pretklonu s utezima može dovesti do nepotrebnog stresa na kralježnicu

Možda te zanima... 11 učinkovitih savjeta za mršavljenje nakon pedesete Dijeta

Dips na klupi

Ova uobičajena vježba za triceps nije toliko idealna, ako imaš više od 50. Naime, kod ove vježbe lako je imati pognuto držanje i ramena prema naprijed te se ramena mogu rotirati iznutra. Prilikom spuštanja nadlaktična kost "klizi" prema naprijed što stavlja dodatni stres na zglobove ramena. Ekstenzija tricepsa s bučicama bolja je alternativa. 

Dips na klupi | Author: shutterstock Foto: shutterstock Dips na klupi može stvarati pritisak na ramena

Vježba za leđa na lat mašini

Ova vježba može dovesti do velikog naprezanja u pogrešnim područjima, uglavnom na vratu i prednjem dijelu ramena. Većina ljudi mlađih od 50 godina nema dovoljno pokretljivosti prsnog koša i ramena za početak, tako da se to apsolutno treba odbaciti kada dođeš u pedesete. Umjesto toga, lagano se nagni unatrag i povuci šipku prema gornjem dijelu prsne kosti kako bi vježba utjecala na gornji dio leđa. 

Vježba za leđa na lat mašini | Author: shutterstock Foto: shutterstock Vježba za leđa na lat mašini može dovesti do velikog naprezanja vrata i prednjeg dijela ramena

Možda te zanima... 5 najboljih vježbi za žene starije od pedeset godina Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.