Fitness 10. siječnja 2024.

Liječnik upozorio na tri opasne vježbe s utezima koje često dovode do ozljeda

Foto: Unsplash+ Nabačaj i izbačaj jedna je od opasnijih vježbi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Neurokirurg je objasnio koje su tri najopasnije vježbe s utezima koje često dovode do ozbiljnijih ozljeda.

Potisak nogama, nabačaj i izbačaj te biceps pregib tri su najopasnije vježbe koje možete raditi jer mogu uzrokovati pucanje mišića i ozljedu leđne moždine, što može dovesti do invaliditeta. Neurokirurg koji se na društvenim mrežama naziva Dr. Z na TikToku je otkrio najteže ozljede povezane s dizanjem utega koje je vidio kod pacijenata. "Ako radite ove vježbe, mogli biste se ozbiljno ozlijediti", rekao je dr. Z u videu koji ima preko 85 tisuća pregleda. 

Potisak nogama 

Potisak nogama ili leg press izvodi se pomoću stroja za vježbanje kojim vježbate mišiće kvadricepsa i tetive u nogama, kao i gluteus. Potrebno je leći na klupu i gurati tešku ploču nogama. Za ovu vježbu potrebno je ojačati i potporne mišiće pa je dobro raditi čučnjeve. No, problem je što kod potiska nogama može doći do tzv. zaključavanja koljena što onemogućuje potpuno kretanje koljena i dovodi do hiperekstenzije koljena što znači da je koljeno savijeno unatrag i izvan svojeg uobičajenog položaja. "To bi moglo uzrokovati i ozljede tetive koljena. U nekim slučajevima potrebna je i operacija", dodao je dr. Z.

Nabačaj i izbačaj

Druga opasna vježba je nabačaj i izbačaj koja zahtijeva kombinaciju dvaju pokreta. Prvo podižete uteg s poda i zatim ga trzajem podižete ravno iznad glave. Međutim, ako podižete veću težinu nego što ste navikli, možete izgubiti ravnotežu prilikom podizanja utega. Zbog podizanja prevelike težine možete se i onesvijestiti. "Ako je uteg pretežak, mogao bi jednostavno pasti na stražnji dio vašeg vrata, što bi onda moglo dovesti do ozljede leđne moždine", rekao je dr. Z dodajući kako je prilikom ove vježbe najvažnija pravilna forma i nepretjerivanje s težinom utega. Studije pokazuju da će oko dvije trećine ljudi zbog ozljede leđne moždine doživjeti neki oblik paralize piše Daily Mail

Biceps pregib

Biceps pregib ili preacher curl uključuje sjedenje i držanje dvaju utega ili šipke te savijanje ruku u laktovima kako biste podigli utege do brade. "Ako ispružite laktove do punog raspona pokreta s teškim utezima, vrlo lako biste mogli potrgati tetive bicepsa", rekao je dr. Z. Najčešće tetive bicepsa pucaj u jednoj ruci, ali mogu i u obje te je potrebna velika rekonstruktivna operacija. 

Možda te zanima... Zašto vaše vježbe za ruke ne donose rezultate i što učiniti kako bi bile savršeno oblikovane? Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.