Zdravlje Zdravlje žena 11. lipnja 2020.

Puno se znojite? 7 razloga zašto je to dobro za zdravlje!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bilo da se znojiš u teretani ili samo zato jer hodaš, to može značiti da svom tijelu daješ pojačanje za zdravlje. Donosimo ti sedam razloga koje stručnjaci smatraju prednostima znojenja za tvoje mentalno, fizičko i emocionalno zdravlje:

Olakšava bol

"Vježba stimulira neurokemijske puteve u mozgu, što rezultira proizvodnjom endorfina koji djeluju kao prirodni lijek protiv bolova", kaže James Ting, liječnik sportske medicine u Hoag Orthopedic Institute u Irvineu, u Kaliforniji.

Čisti pore

"Kada se znojiš, tvoje se pore otvaraju i otpuštaju prljavštinu koja se nakupila unutar njih", tvrdi Whitney Bowe, dermatologinja u Briarcliff Manoru u New Yorku. Sva prljavština iz pora nakuplja se na površini kože, stoga pokušavaj prati lice tri puta dnevno, pogotovo ako se neprestano krećeš ili radiš.

Možda te zanima... Preznojavanje noću - što bi moglo značiti za tvoje zdravlje? Zdravlje

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Detoksificira tijelo

Neki stručnjaci vjeruju da znojenje može isprati tijelo od tvari poput alkohola, kolesterola i soli. Stoga, odaberi tjelovježbu gdje ćeš se najviše oznojiti.

Kontrolira promjene raspoloženja

Zasigurno osjećaš olakšanje i toplinu nakon treninga i za to postoji znanstveno objašnjenje. Naime, istraživanja su pokazala da neuralni krugovi osjetljivi na temperaturu u određenim dijelovima mozga postoje i mogu imati značajnu ulogu u kontroli raspoloženja.

Soljenje_Hrane Možda te zanima... Smanji unos soli i spriječi znojenje tijekom ljeta Hrana

Prevencija od prehlade i infekcija

Studija s Eberhard Karls Sveučilišta u Tubingenu, u Njemačkoj, upućuje na to da ljudski znoj sadrži prirodni antimikrobni peptid zvan dermcidin, za koji se dokazuje da se "bori" protiv tuberkuloznih klica i drugih opasnih patogena, kaže dr. Bowe.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Regulira tjelesnu temperaturu

Znojenje sprječava pregrijavanje tijela tijekom intenzivnog rada. Dakle, što bi se dogodilo da se ne znojiš? "U ekstremnim slučajevima, nedostatak znojenja tijekom naizgled napornih treninga mogao bi biti posljedica stanja koje se naziva anhidroza, koja može dovesti do vrtoglavice, osipa kože ili gubitka svijesti tijekom vježbanja", kaže dr. Bowe.

Caj_Od_Lipe Možda te zanima... Čajem od lipe potakni znojenje Zdravlje

Smanjuje rizik od bubrežnih kamenaca

Istraživanje sa Sveučilišta u Washingtonu otkrilo je da redovita tjelovježba izbacuje štetne tvari iz tijela. Sol i kalcij ulaze u bubrege i urin u kojem nastaju kamenci. Osobe koje se često znoje također imaju tendenciju piti više vode i tekućine, što je još jedan mehanizam za sprečavanje bubrežnih kamenaca.

Možda te zanima... Trebam li se zabrinuti ako su mi dlanovi odjednom stalno znojni? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.