Zdravlje 05. srpnja 2024.

6 iznenađujućih simptoma menopauze povezanih s oralnim zdravljem

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Upravljanje nizom simptoma koje dobijete tijekom menopauze može se činiti kao začarani krug. Kada je jedan simptom konačno pod vašom kontrolom, mogu se pojaviti drugi čak i oni koje liječnici ili vaše prijateljice u menopauzi često ne pripisuju menopauzi. A jedan od neuobičajenih simptoma mogu biti i suha usta.

Da, simptomi menopauze mogu utjecati i na oralno zdravlje. Ponekad stomatolozi čak mogu uočiti suptilne znakove povezane s oralnim zdravljem koji ukazuju da će uskoro započeti menopauza (ili je već tu).

Što uzrokuje probleme s oralnim zdravljem tijekom menopauze?

Problemi s oralnim zdravljem u menopauzi, kao i svi simptomi ove ključne životne promjene, uzrokovani su fluktuacijama hormona. Pad razine estrogena može uzrokovati suhoću, i to ne samo onu vaginalnu kakvu biste inače očekivali, prema studiji iz 2013. objavljenoj u Australian Dental Journalu.

“Tijekom menopauze, razina estrogena u tijelu opada, što dovodi do smanjenja proizvodnje sline”, kaže za Well+Good Daniel Croley, glavni stomatološki službenik Delta Dental of California and Affiliates. “Slina čisti usta, neutralizira kiseline i štiti od karijesa i bolesti desni. Manje sline može dovesti do povećanog karijesa i promjene okusa", dodaje Croley.

Dok se stomatološke poteškoće mogu dogoditi bilo kada prije ili tijekom prijelaza u menopauzu, mnogi ne znaju za tu vezu. Nedavno istraživanje koje je proveo Delta Dental pokazalo je da 84 posto žena u dobi od 50 i više godina nije svjesno da je nelagoda u ustima i oko njih često povezana s menopauzom.

"Utjecaji na oralno zdravlje mogu se pojaviti u bilo kojem trenutku tijekom reproduktivnih godina", objašnjava ginekologinja Robin Noble. "Ali značajni učinci su tipičniji u menopauzi", dodaje ona.

6 oralnih zdravstvenih simptoma koji se mogu pojaviti u menopauzi

Učinci ovih simptoma mogu varirati, a osoba može imati više od jednog problema s oralnim zdravljem. Evo šest simptoma koje najčešće viđaju liječnici i stomatolozi:

Suha usta

Suha usta često uzrokuje disanje na usta, uzimanja određenih lijekova ili udisanje puno suhog zraka. Ali to je također čest simptom menopauze.

Procjenjuje se da gotovo polovica žena u menopauzi ima smanjen protok sline u usporedbi s onima koje još uvijek imaju mjesečnicu, prema maloj studiji iz studenog 2018. u Journal of International Society and Preventive & Community Dentistry. I kako te razine sline padaju, javlja se kserostomija ili suha usta. To je neugodan osjećaj zbog kojeg imate osjećaj kao da ste progutali pijesak. 

Možda te zanima... Zašto su mi usta stalno suha i može li to stanje ugroziti zdravlje? Zdravlje

Sindrom pečenja u ustima

Riječ je o stalnom pečenju u ustima (na desnima, jeziku, usnama, unutar obraza itd.) bez očitog uzroka, prema klinici Mayo. No, osobito tijekom menopauze, neke žene mogu osjetiti intenzivno peckanje, bockanje i bol u i oko usta bez ozljede. Zapravo, do 33 posto žena u menopauzi ima sindrom pečenja u ustima, prema starijoj recenziji BMJ Clinical Evidence.

Drugi mogući sekundarni uzroci sindroma pečenja u ustima (osim menopauze) mogu uključivati ​​sljedeće, prema klinici Mayo:

  • Suha usta
  • Nedostaci hranjivih tvari
  • Alergijske reakcije
  • Određeni lijekovi
  • Refluks kiseline
  • Stres ili anksioznost

Herpes ili afte

Prema starijoj studiji iz 2010. u Maturitasu, menopauza je povezana s potisnutom imunološkom funkcijom — što je primarni čimbenik oralnog zdravlja. Oslabljeni imunološki sustav često izaziva bolne erupcije u ustima i oko njih, uključujući afte ili herpes. Neki drugi znakovi afti na koje treba pripaziti uključuju sljedeće, prema Američkoj akademiji za dermatologiju:

  • Osjećaj peckanja u ustima
  • Grlobolja
  • Natečeni limfni čvorovi
  • Crvenilo i oteklina oko rane (na usnama, desnima ili unutar obraza).
Možda te zanima... Zašto nastaju afte, kako ih liječiti i prevenirati Zdravlje

Krvarenje desni

Menopauza također može izazvati probleme na desnima, ostavljajući ih natečenim, osjetljivim i sklonijima krvarenju i infekcijama. Prema dr. Croleyu, hormonalne promjene mogu učiniti desni osjetljivijima na iritanse poput plaka i bakterija, što povećava rizik od parodontitisa (tj. bolesti desni) i karijesa. Zbog toga posjeti stomatologu mogu posti intenzivnija i bolnija, čak i ako čistite zube zubnim koncem i perete ih redovito.

Problemi sa zubima

Izloženi ste većem riziku od gubitka koštane mase kako vam opada estrogen, uključujući slabljenje kostiju u čeljusti i zubima. Žene u menopauzi koje također imaju bolesti desni imaju dvostruko veći rizik da njihovi zubi postanu oštećeni ili propadnu, navodi Cleveland Clinic Journal of Medicine. Čak i ako nemate bolest desni, tijekom menopauze možete osjetiti veću osjetljivost zuba (osobito kada jedete toplu ili hladnu hranu). 

zubi Možda te zanima... Najčešći razlozi puknuća ili otkrhnuća zuba, stomatolog objašnjava Zdravlje

Osjetljivost i stanjivanje usana

Usne tijekom menopauze mogu postati tanje, osjetljivije i sklonije infekcijama ili upalnim stanjima. To uključuje angularni heilitis – stanje u kojem kutovi usana ispucali i bolni, prema pregledu iz 2022. objavljenom u International Journal of Environmental Research and Public Health.

Kako liječiti probleme s oralnim zdravljem povezane s menopauzom?

Iako su iritantni i često bolni, postoje učinkoviti i jednostavni načini na koje možete liječiti, a ponekad čak i spriječiti simptome oralnih problema. Ovo uključuje:

  • Redovito pranje zuba i čišćenje koncem, te posjeti stomatologu. 
  • Pijenje dovoljne količine vode, smanjenje konzumacije slatkih napitaka i žvakanje žvakaćih guma radi proizvodnje sline i smanjenja naslaga na zubima. 
  • Korištenje paste za zube i vodice za ispiranje usta yte lijekova za ublažavanje bolova koji su namjenjeniji za rješavanje i liječenje osjetljivosti usne šupljine.
  • Grgljanje slanom vodom za ublažavanje bolova.
  • Cuclanje komadića leda za privremeno ublažavanje sindroma pečenja u ustima.
  • Nanošenje ulja klinčića izravno na desni ili čireve u ustima za smanjenje iritacije. 
  • Uzimanje hormonske nadomjesne terapija.
Možda te zanima... Znakovi koje nam šalju zubi kroz različite vrste boli Zdravlje

Kada posjetiti stomatologa zbog problema s oralnim zdravljem u menopauzi?

Ako ste u perimenopauzi ili menopauzi i počinjete imati problema sa zubima kao što su otečeni i bolni desni, čirevi u ustima, suha usta ili osjetljivost zuba, trebali biste otići kod stomatologa i ginekologa. Na taj način liječnici mogu odrediti jesu li krivci hormoni ili neki drugi temeljni zdravstveni problem.

A ako imate jaku bol, oteklinu ili ozljedu zuba ili desni, što prije posjetite svog stomatologa, kaže dr. Croley. Nikada ne biste trebali odgađati hitne slučajeve jer brza stomatološka pomoć može spriječiti trajne komplikacije u budućnosti.

"Menopauza je vrijeme kada treba udvostručiti zdrave navike, preventivnu njegu i osnažiti žene da same donesu najzdravije odluke, uz zajedničko donošenje odluka i vodstvo pouzdanih liječnika", kaže dr. Noble.

poliranje zubi stomatolog Možda te zanima... Loše oralno zdravlje može uzrokovati probleme sa srcem Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.