Zdravlje Simptomi i pomoć 18. siječnja 2017.

Zašto su mi usta stalno suha i može li to stanje ugroziti zdravlje?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako si primjetila da su ti usta često suha, prije svega moraš razmisliti piješ li dovoljno vode jer su suha usta vrlo često simptom dehidracije. Ako se pak ujutro budiš s osjećajem suhoće, moguće je da u snu dišeš kroz usta.

Također postoji mogućnost, posebno u zimskim mjesecima, da je zrak u prostoriji u kojoj boraviš izrazito suh pa bi trebala razmisliti o tome da nabaviš ovlaživač zraka.

Određeni lijekovi i zdravstvena stanja mogu biti uzrok suhoće usta

Postoje i određeni lijekovi koji mogu izazvati izrazitu suhoću usta, a tu spadaju određeni antihistaminici, dekongestivi, antidepresivi, tablete za opuštanje mišića, lijekovi za dijabetes i tablete protiv bolova.

Znaš li zašto je opasno progutati tabletu bez vode?

Antibiotici | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Kod većine antibiotika određena vrsta hrane je zabranjena zbog ozbiljnih nuspojava koje može izazvati alkohol, kalcij, magnezij i grejp

U rijetkim situacijama, u pozadini ovog problema može biti narušeno zdravstveno stanje zbog visoke razine šećera u krvi, odnosno dijabetesa ili osoba može bolovati od Sjögrenovog sindroma.

"Sjögrenov sindrom je kronična, vjerojatno autoimuna sustavna upalna bolest nepoznatog uzroka, obilježena suhoćom ustiju, očiju i drugih sluznica. Stanje može biti primarno ili sekundarno u sklopu nekog drugog autoimunog zbivanja. Dijagnosticira se na osnovi specifičnih promjena očiju, ustiju i žlijezda slinovnica, uz nalaz autoantitijela i histološke promjene.", navodi se u MSD priručniku dijagnostike i terapije.  

Rjeđe, suhoća usta može signalizirati oštećenje živaca u glavi ili vratu. U svakom slučaju, važno je prvo isključiti moguće uzroke poput dehidracije i suhoće zraka, a tek onda zatražiti pregled kod liječnika kako bi postavio dijagnozu. Bez obzira na uzrok, potrebno je riješiti problem suhih usta kako se ne bi razvile daljnje posljedice za zdravlje, vezane uz bolest desni i gljivične infekcije u ustima.

Otkrivamo: Šest razloga zbog kojih si stalno žedna

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.