Zdravlje Simptomi i pomoć 04. rujna 2021.

Zašto nastaju afte, kako ih liječiti i prevenirati

Afte1
1/2
Afte su ranice čija je unutrašnjost bijela ili žuta, a vanjski dio je svjetlo crven
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Afte su male ranice koje nastaju u usnoj šupljini, najčešće s unutarnje strane usne ili obraza. Bezopasne su, ali vrlo bolne i iritantne. Dr. med. Tanja Pekez Pavliško kaže da se za sada ne zna točan uzrok nastanka afti, iako se često smatra da su uzrokovane virusom.

Kod nekih osoba povezane su sa stresom, menstrualnim ciklusima, a češće se javljaju kod osoba s tanjom sluznicom. Afte su ranice čija je unutrašnjost bijela ili žuta, a vanjski dio je svjetlo crven. Najviše nelagode izazivaju tijekom jela i pranja zubi, a prolaze za tjedan do dva same od sebe. U slučaju afti nije nužan odlazak liječniku ili zubaru, osim ako potraju duže od tri tjedna ili se stanje pogorša, odnosno ako se često pojavljuju. Smatra se da je kod osoba koje su im sklone uobičajeno da se pojavljuju dva puta godišnje.

Bakterije na neočekivanim mjestima koje mogu dovesti do zaraze E. coli

Mogući simptom rijetkih bolesti

"Za sada se ne zna točan uzrok nastanka afti, iako se često smatra da su uzrokovane virusom i menstrualnim ciklusima. Češće se javljaju kod osoba s tanjom sluznicom dok su pušači 'zaštićeni' od afti jer imaju deblju sluznicu. Nastanak afti može biti povezan i s uzimanjem određenih lijekova, aspirina ili primjerice onih namijenjenih za liječenje osteoporoze. Nastaju i radi mehaničkih ozljeda - četkice za zube, od napuknutog zuba ili korektivnog aparata za zube, iritacije od začinjenih, kiselih i slanih jela, a mogu biti povezane i s nekim rijetkim bolestima. Okidač za nastanak afti je i stres, anksioznost te hormonalne promjene''', objasnila je Tanja Pekez Pavliško. Afte može uzrokovati i nedostatak određenih vitamina i minerala (željeza, folne kiseline, cinka ili vitamina B12) te alergije i osjetljivost na određenu hranu.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kadulja i antiseptici pomažu

Tanja Pekez Pavliško objasnila je kako se liječe, odnosno smanjuje nelagoda kod afti: "Liječenje se provodi primjenom lokalnih antiseptika za usnu šupljinu, čajem od kadulje i gelovima koji sadrže tvari protiv bolova. Prije upotrebe gelova koji sadrže analgetike najbolje se posavjetovati s liječnikom ili ljekarnikom. Također je uputno jesti i piti jela i pića neutralnog okusa bez začina." Afte najčešće nastaju u dobi od 10. do 19. godine, a većini osoba se spontano prestanu pojavljivati što su starije. 

Tipovi afti

  • Mala afta - veličine je od 2 do 8 milimetara i obično traje od 10 dana do 2 tjedna.
  • Velika afta - je veća i dublja, može potrajati i nekoliko tjedna i može ostaviti ožiljak.
  • Više afti - skupina od desetak manjih afti

Prevencija:

  • Upotrebljavati četkicu s mekanim vlaknima i nemoj raditi grube poteze prilikom pranja zubi
  • Izbjegavati hranu koja ima oštre rubove
  • Redovito prati zube, najmanje dva puta dnevno
  • Redovito posjećivati stomatologa
  • Jesti uravnotežene obroke bogate vitaminima

Kontracepcijske pilule mnoge žene izbjegavaju radi straha od pojačane dlakavosti i debljanja, jesu li te posljedice neizbježne odgovorila je dr. sc. Ulla Marton, više doznaj ovdje.

Crijevne bakterije koje debljaju