Zdravlje Simptomi i pomoć 12. siječnja 2023.

Umnjaci: Najčešće komplikacije i kada ih treba izvaditi

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Umnjaci su zubi koji nam posljednji izrastaju i malo kome ne izazivaju probleme, mnogi se odlučuju i izvaditi ih. O tome smo razgovarali s izv. prof. dr. sc. Tomislavom Laucom, dr. dent., spec. ortodoncije iz Stomatološke poliklinike Apolonija.

Obično prva asocijacija uz umnjake je upravo njihovo nicanje u odrasloj dobi, većinom nakon dvadesete godine. 

"Završavajući period života u kojem niču zubi te pojava umnjaka kako se nekad mislilo, označava ulazak u odraslo, zrelo doba-doba mudrosti. Osmice ili umnjaci treći su kutnjaci i smješteni su na kraju zubnog luka. Oni rastu kasnije u odnosu na druge zube jer se u toj dobi završava rast čeljusti u dužinu. Svatko bi trebao imati 4 umnjaka, međutim nije rijetko da jedan ili više njih jednostavno ne izrastu", objasnio je dr. sc. Lauc. i Mnogi smatraju da upravo njihov kasni rast uzrokuje probleme većini ljudi, no umnjaci su zapravo evolucijski zaostatak jer se čovjekova prehrana promijenila. 

"Ovo je posljedica evolucijske prilagodbe čovjekovog zubala. Daleko manje žvačemo nego naši preci pa se veličina čeljusti smanjuje. Smanjenjem veličine čeljusti ostaje sve manje mjesta za zube. Zbog toga oni vrlo rijetko izrastu pravilno u zubnom luku, bez smetnji. Umnjaci su zubi koji najčešće izostanu ili imaju smetnje u rastu, ali često vidimo i izostanak donjih petica i gornjih dvojki", rekao je dr. sc. Tomislav Lauc. 

Upravo evolucijska prilagodba na nekim ljudima se već pojavljuje pa im tako umnjaci nikad ni ne izrastu. "Ako umnjaci nisu izbili u usnu šupljinu to može značiti dvije stvari: oni mogu ''zaglaviti'' u čeljusti ili mogu biti potpuno odsutni tj. da nemaju niti zametka. Umnjaci su genetički najvarijabilniji zubi, što znači da variraju oblikom, veličinom, ali i prisutnošću u usnoj šupljini"rekao je dr. sc. Lauc.

Najčešći problemi umnjaka 

Simptomi koji su prisutni pri nicanju osmica mogu biti više ili manje izraženi, od neznatne boli i osjećaja napetosti do intenzivnih bolova, crvenila, otekline, nemogućnosti otvaranja usta, otečenih limfnih čvorova i temperature.

"Ovi simptomi mogu se spontano pojavljivati i povlačiti se u epizodama. Nemogućnost nicanja ili otežano nicanje jedan je od čestih uzroka boli u usnoj šupljini i području čeljusti i zgloba" , kaže dr. Lauc te dodaje: "Simptomi se često pogoršavaju i zbog upale zubnog mesa oko umnjaka- perikoronitis. Kada umnjak počne nicati i zubno meso oko njega je osjetljivo ljudi vrlo često izbjegavaju četkanje bolnog područja omogućavajući bakterijama da se nakupe i uzrokuju upalu. Ovi simptomi se mogu ublažiti lijekovima protiv bolova i ispiranjem područja antisepticima. Najbolje je odmah posjetiti stomatologa koji može malim zahvatom olakšati nicanje. U slučaju upale stomatolog će dobro i temeljito isprati i dezinficirati područje te, ako procjeni da je potrebno, propisati antibiotik."

Isto tako, kao problem mogu se javiti impaktirani i semiimpaktirani umnjaci, odnosno umnjaci koji nisu ili su samo djelomično niknuli. 

 | Author: Izv. prof. dr. sc. Tomislavom Laucom, dr. dent., spec. ortodoncije iz Stomatološke poliklinike Apolonija. "Oni također mogu, ali i ne moraju uzrokovati probleme i bolove. Vaš stomatolog će na temelju rendgenske slike i stanja zuba u ustima procijeniti može li zub normalno niknuti ili ga je bolje izvaditi kako bi se izbjegli daljnji problemi. Potpuno impaktirane osmice mogu izazvati resorpciju korijena sedmice, semiimpaktirani zubi podložniji su upalama jer su dijelom iznikli pa ostaci hrane i bakterije iz usta stvaraju infekciju oko zuba", rekao je dr. Lauc. 

No, dr. Lauc naglašava da ukoliko se umnjaci nisu smjestili u zubni luk te nisu dostupni dobroj higijeni, bolje ih je izvaditi. Ne samo to, njihov položaj može biti štetan za duge zube pa nije rijetko vidjeti karijes ili čak resorpcije na donjim sedmicama uzrokovane krivo položenim umnjacima. "Ako poluizniknuli umnjak uzrokuje česte perikoronitis (upale zubnog mesa oko zuba), a problem nije moguće riješiti otvaranjem zubnog mesa također je bolje izvaditi zub. Najbolju odluku donijet će vaš stomatolog na temelju simptoma i rendgenskih slika", objasnio je dr. Lauc.

Komplikacije tijekom vađenja umnjaka 

Iako mnogi smatraju vađenje umnjaka teškim zahvatom, on se ne razlikuje od vađenja ostalih zubi. Štoviše, vađenje gornjih osmica je vrlo često zahvat koji traje vrlo kratko, a oporavak je potpuno bezbolan. No, ono što može izazvati komplikacije je zub koji nije u potpunosti niknuo u usnoj šupljini, odnosno alveotomija.

"Kod alveotomije se može očekivati uklanjanje kosti oko zuba kako bi se zub oslobodio i što lakše izvadio. Separiranje zuba je također nerijetko dio vađenja osmica jer zbog svojeg oblika i položaja ponekad ne mogu izaći u jednom komadu. Oporavak ovisi o kompliciranosti i opsežnosti zahvata te je moguće očekivati osjetljivost i oteklinu tog područja kroz par dana kao i otežano otvaranje usta. Na sreću, hlađenje područja nakon zahvata uvelike pomaže smanjiti oteklinu, a lijekovi protiv bolova omogućuju kontrolu boli. Dok su šavovi prisutni potrebno je što bolje održavati higijenu usne šupljine antiseptičkim vodicama. Šavovi znaju biti mjesto na kome se zadrže komadići hrane te uzrokuju upalu koja otežava cijeljenje. Kako bi se šavovi mogli skinuti što prije, obično je to nakon sedam do 10 dana, higijena mora biti izvrsna", rekao je dr. Lauc.

Isto tako, zahvati nose i rizike za komplikaciju, bol može trajati više od nekoliko dana iz više razloga. "Neki od uzroka produljene boli su upala, hematom i suha alveola koja nastane ako ispadne ugrušak. Bitno je napomenuti vašem stomatologu ako se bol nakon operacije ne smanjuje kako bi on dijagnosticirao uzrok. Oštećenje živca je komplikacija do koje ponekad dolazi ako je zub koji je vađen bio jako blizu mandibularnom živcu. Simptomi oštećenja živca su trnci koji podsjećaju na anesteziju i mogu trajati i do nekoliko tjedana", objasnio je dr. Lauc. 

B vitamin za brži oporavak

Kao postoperativnu terapiju dobro je uzimati vitamine B kompleksa koji ubrzavaju oporavak samog živca. "Suha alveola komplikacija je češća u donjoj čeljusti do koje dolazi ako ugrušak koji se formira u rani iz nekog razloga ispadne. Alveola (koštana šupljina u kojoj je bio zub) ostane nezaštićena i osjetljiva na podražaje iz usne šupljine. Bol od suhe alveole prođe kad rana potpuno zacijeli", rekao je dr. Lauc. 

Tijekom zahvata, dugo otvaranje usta, ali i oteklina mogu uzrokovati trizmus. Trizmus je nemogućnost otvaranja usta ili otežano i ograničeno otvaranje usta. "Bilo koju komplikaciju bitno je napomenuti stomatologu kako bi na vrijeme reagirali i ubrzali oporavak. Najbitniji faktor kod vađenja umnjaka je izabrati stručnu i iskusnu osobu u koju imate povjerenja da obavi zahvat"zaključio je. 

Zašto je za izbjeljivanje zuba bolje koristiti kurkumu, nego sodu bikarbonu ili limun

Tekst je iz arhive missZDRAVE i sada je ponovno objavljen.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.