Zdravlje Simptomi i pomoć 14. prosinca 2023.

Razlika između virusne i bakterijske upale grla

Foto: shutterstock Streptokoknu upalu grla treba liječiti antibioticima
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Postoji određen broj poremećaja gutanja, primjerice osjećaj knedle u grlu ili pak grlobolja kao što je angina, koji izazivaju vrlo neugodan osjećaj bolnog gutanja ili nemogućnosti gutanja.

Razlikujemo disfagiju, koja može biti posljedica bolesti usta, ždrijela ili jednjaka i u tom slučaju javlja se otežano gutanje, a za odinofagiju je karakteristično bolno gutanje. Obije pojave mogu se javiti u isto vrijeme.

Budući da se ždrijelo nalazi na putu ulaska mnogih mikroorganizama koji ulaze kroz dišni i probavni sustav, ono je vrlo podložno infekciji. Zbog ove činjenice je taj dio vrlo bogat stanicama koje su zadužene za obranu organizma od infekcije. Upala može nastati bilo izravnim prodorom bakterija i virusa unutar sluznice ždrijela ili kao posljedica pojačane iritacije, kao kod pojačane sekrecije iz nosne šupljine u ždrijelo.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Razlika između virusne i bakterijske grlobolje

Uz otežano gutanje, promuklost i bolno grlo su prvi simptomi upale grla. Uobičajeni uzročnici su virusi ili bakterije, no iritacije grla mogu biti uzrokovane i pušenjem, suhim zrakom ili alergijama. Vrlo je bitno znati da je u većini slučajeva uzročnik vjerojatno virus te da pri takvim infekcijama antibiotici nisu od koristi. Početak grlobolje kod virusne infekcije je postupan, dok kod bakterijske simptomi nastaju naglo i brzo. Povišena tjelesna temperatura je vrlo visoka kod bakterijske infekcije i opći su simptomi puno izraženiji negoli kod virusnih infekcija. Virusne infekcije grla su karakterizirane izraženim respiratornim simptomima kao što su hunjavica, konjunktivitis, promuklost, kašalj. Kod bakterijske infekcije ždrijelo je izrazito crveno s gnojnim čvorićima i zato je potrebno liječenje antibiotikom.

Možda te zanima... Islandski lišaj je prirodni antibiotik i odličan lijek za nadraženo grlo Zdravlje

Virusnu infekciju grla možete liječiti sami, a kod bakterijske potražiti pomoć liječnika

Upale popraćene bolnim gutanjem, crvenilom i suhim grlom možeš izliječiti i sama. Kombinacija meda i limuna neće samo ublažiti neugodne simptome grlobolje, već će pomoći pri izlječenju upale. Limun topi i čisti grlo od sluzi koja se slijeva iz nosa u ždrijelo, a med oblaže sluznicu i sprječava djelovanje bakterija. Bilo da se radi o hladnim ili toplim napicima, tekućina će goditi grlu. Najbolje bi bilo piti čajeve ili običnu vodu, a izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode jer oni mogu dodatno iziritirati grlo.

Zgaravica Možda te zanima... Gorak okus i suho grlo - neobični simptomi želučane kiseline Zdravlje

Ako grlobolja traje dulje od 7 dana, u slučaju naglog pogoršanja, u slučaju povećanih i bolnih limfnih čvorova na vratu, kod otežanog gutanja te pojave osipa na tijelu radi se o težim slučajevima koji zahtijevaju pomoć liječnika. Poželjno je napraviti krvnu sliku kako bi se provjerilo je li riječ o bakterijskoj infekciji te kakva terapija će se propisati. Kao i kod svake upale, u slučaju bakterijske upale grla, krvi će se vidjeti porast bijelih krvnih stanica (leukocita), ubrzana sedimentacija eritrocita (SE) i povišena razina markera upale (CRP). Liječenje stoga ovisi o uzročniku upale, a osim tekućine, mirovanje, smanjivanje tjelesne temperature, najčešće je potrebna terapija antibioticima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.