Zdravlje Simptomi i pomoć 22. listopada 2016.

Gorak okus i suho grlo - neobični simptomi želučane kiseline

Zgaravica
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Žgaravica je osjećaj pečenja, žarenja koji počinje visoko u epigastriju ("žličici") ili u donjem dijelu prsišta i širi se iza prsne kosti, sve do ždrijela. Jedna je od najčešćih tegoba u zapadnoj populaciji, a toliko je učestala da je mnogi smatraju normalnom i uopće je ne spominju svojim liječnicima. Javlja se u 20 do 40 posto osoba, a oko 7 posto odraslih ima svakodnevne tegobe

Srčani udar i žgaravicu moguće je zamijeniti

Nastaje uslijed povrata (refluksa) želučanog sadržaja u jednjak zbog slabljenja funkcije donjeg sfinktera jednjaka, mišića koji zatvara jednjak na mjestu ulaska jednjaka u želudac, u kombinaciji s povećanim tlakom u trbuhu. Budući da je žgaravica tako česta pojava kod mnogih osoba, vjerojatno misliš kako se lako prepoznaje i liječi, ali ponekad su simptomi žgaravice manje očigledni i lako ih je zamijeniti s tegobama za neke druge bolesti. Donosimo ti i uobičajene i manje uobičajene simptome koji bi mogu upućivati na žgaravicu:

Obrati pažnju na:

 • Bol u prsima -je prisutna zato jer se kiselina iz želuca diže u jednjak. Ali, ako bol traje dulje vrijeme i ima jači intenzitet treba posumnjati i na mogući srčani udar jer se bol u prsima ne bi smjela ignorirati.
 • Bol se pojačava kad ležiš - to je zato jer kiselina prije stigne do jednjaka i intenzivira osjećaj pečenja u prsima. Ako sjediš ili stojiš uspravno, gravitacija pomaže da hrana ostane u želucu pa bol neće biti intenzivna. To je jedan od razloga radi kojeg osobe sa želučanim tegobama ne bi trebale jesti prije odlaska na spavanje.
 • Bol se javlja nakon obroka - osobito obilnog, a praćena je osjećajem da sadržaj želuca ide prema gore. Ako prestaneš jesti obilne, masne obroke u kombinaciji s alkoholom i cigaretama, možeš spriječiti ove simptome i bez uzimanja lijekova.
 • Gorak okus i gušenje tijekom noći - moguće je i da želučana kiselina dospije u stražnji dio tvog grla i ostavi ti gorak okus u ustima. U rijetkim slučajevima ova reakcija može izazvati i gušenje. Ako ti se to desi, osobito noću, obavezno se javi svom liječniku.
 • Promuklost - ako ti glas "puca" možeš pomisliti da si u ranom stadiju prehlade, ali promuklost može biti još jedan simptom žgaravice. Kad želučana kiselina curi u jednjak može iziritirati glasnice. Obrati pažnju na svoj glas i ako ti je nakon jela hrapaviji, možda imaš gastritis.
 • Suho grlo - je također jedan od tipičnih simptoma prehlade ili gripe, ali također može biti i znak problema s probavom. Ako su ti nakon jela suha usta možeš posumnjati na žgaravicu, osobito ako suhoća nije praćena kihanjem i šmrcanjem.

Savjeti koji će ti pomoći

Nutricionistica Darija Vranešić Bender dr., sc. savjetuje što ti može pomoći da izbjegneš neugodne simptome žgaravice:

 • Dnevni unos hrane raspodijeli u više manjih obroka, nikako ne uzimaj obilne obroke.
 • Pij adekvatne količine vode.
 • Pri uzimanju lijekova, popij ih s velikom količinom tekućine.
 • Smanji stres.
 • Izbjegavaj veće tjelesne napore
 • Izbjegavaj odjeću koja te steže, posebice oko struka! Odjeća koja je pretijesna oko struka može uzrokovati slabljenje donjeg ezofagealnog sfinktera te povećati učestalost i volumen refluksa kiseline.
 • Žvači žvakaće gume ili pastile – one omogućuju produkciju sline što može pomoći neutralizaciju želučane kiseline koja je ušla u jednjak.

Organizam je razvio neke vlastite mehanizme kojima se nastoji zaštititi od neželjenih posljedica refluksa kiseline. Ti prirodni mehanizmi uključuju gravitaciju, gutanje i slinu koja sadrži bikarbonate koji neutraliziraju želučanu kiselinu. Nažalost, ovi su mehanizmi djelotvorni samo danju, pa refluks koji se javlja noću može uzrokovati veću štetu od onoga koji se javlja danju. Terapija refluksne bolesti provodi se kao kombinacija promjene životnih navika i primjene lijekova, pa je potrebno na vrijeme se javiti liječniku, kako bi pravovremeno mogao postaviti točnu dijagnozu i odrediti liječenje.

Potraži još stručnih savjeta o ublažavanju simptoma žgaravice.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.