Zdravlje Prirodno liječenje 23. prosinca 2016.

Islandski lišaj je prirodni antibiotik i odličan lijek za nadraženo grlo

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Islandski lišaj raste na cijeloj sjevernoj polutki, a u narodnoj medicini koristi se od 18. stoljeća i to kod plućnih bolesti te u svojstvu tonika nakon teških bolesti. Dugo je poznat njegov antibiotični učinak, a danas je cijenjen i u znanstvenoj medicini te se koristi kod kašlja i upale grla.

Zanimljivo je kako islandski lišaj predstavlja simbiozu između algi i gljiva. Ova čudnovata prirodna simbioza u sastavu ima vrlo korisne sastojke koji oblažu grlo i time smanjuju nadražaj na kašalj. Također sadrži tvari s antibiotskim i protuupalnim učinkom te pomaže oporavku. Pripravci islandskog lišaja su sigurni za korištenje, kako kod odraslih tako i kod male djece. 

Sastav i aktivne tvari islandskog lišaja

Lišaj sadrži polisaharide topive u vodi i to lihenin te izolihenin. Lihenin, koji građom nalikuje na celulozu, topiv je u vrućoj vodi. Izolihenin je sličan škrobu i topiv već u hladnoj vodi. Polisaharidi pozitivno utječu na imunosni sustav. Uz to, u njemu se nalaze aromatske lišajne kiseline gorka okusa, a koje djeluju antibiotički.

Osim polisaharida, stabiljka islandskog lišaja također sadrži pektine, vitamine B kompleksa i provitamin A. Usinska kiselina koja je sastavnica islandskog lišaja ima izuzetna antibiotska svojstva i upravo zbog toga islandski lišaj se smatra vrijednim prirodnim antibiotikom.

Djelovanje islandskog lišaja

Kao što je već navedeno, kod islandskog lišaja djeluju sluzi i gorke tvari. Sluzi blago djeluju na sluznicu u ustima, grlu, ali i probavnim organima. Ublažavaju kašalj, ali i smiruje upaljenu usnu sluznicu i sluznicu grla. Izuzetno je koristan kod specifičnog, nadražujućeg kašlja.

Naime, kod suhog kašlja je najveći problem neprekidan nadražaj za iskašljavanje, iako nema nikakve sluzi. To još jače nadražuje sluznicu bronha i dovodi do grčevitih bolova. Biljne sluzi islandskog lišaja prekriju upaljenu sluznicu oblogom koji dodatno sprječava da vanjski podražaji, poput suhog zraka, prašine ili neke druge kemijske tvari, nadražuju receptore za mehaničke i kemijske nadražaje te tako tjeraju na kašalj.

Zbog navedenih sastavnica, pripravci islandskog lišaja koriste se u liječenju svih vrsta prehlada i upala, kod suhih nadražujućih upala usne šupljine i ždrijela, kod bronhalnog katara, kašlja, hripavca, prehlade s prekomjernom sluzi. Ova izuzetno vrijedna ljekovita biljka koristi se i kod svih oboljenja pluća kao i kod slabih pluća jer ih čisti i jača.

Razlika između virusne i bakterijske upale grla!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.