Zdravlje 18. srpnja 2024.

Nuspojava menopauze o kojoj se ne priča - žena je morala izbaciti pola svoje garderobe, a nije promijenila konfekcijski broj

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Menopauza je razdoblje mnogih promjena, a mnoge žene primjećuju jednu promjenu o kojoj se ne priča, a jedna je od onih stvari koju žene mogu iskusiti tijekom ove tranzicije srednjih godina.

Dok je spuštala još jedan predmet na pod spavaće sobe, kći Sophie, zbunjeno je promatrala svoju majku Angelu Epstein koja je razvrstavala ormare, kako bi se riješila odjeće koju ne nosi, piše Daily Mail.

"Stvarno se želiš riješiti svih ovih stvari?", pitala ju je kćer. Gledala ju je s nevjericom dok je držala jednu haljinu u ruci. To nije jedini odjevni predmet kojeg je Angela odbacila tijekom ove nemilosrdne selekcije. Našla se tu gomila odjeće, od kraljevsko plave haljine, dopunjene pozlaćenim remenom u obliku zvijezde, koju je nosila na obiteljskom vjenčanju, do žute haljine na kopčanje prošarane bijelim ružama koju je imala na mnogim ljetnim zabavama, do prekrasne tamnoplave karirane košulje i omiljenog džempera, objasnila je Angela.

Zašto se morala riješiti omiljenih odjevnih komada? Jednostavno rečeno, njeno rastuće poprsje u srednjim godinama više ne staje u njih. U proteklih pet godina, veličina njenog grudnjaka povećala se s uredne košarice C na prilično nepoželjnu E, iako su joj bokovi i struk ostali nepromijenjeni.

Možda te zanima... 6 iznenađujućih simptoma menopauze povezanih s oralnim zdravljem Zdravlje

Mnoge su žene posvjedočile da nakon što su nekoć bile proporcionalne, u četrdesetima su odjednom bile prisiljene odreći se svojih grudnjaka i uskočiti u puno veće.

Mogu li se ženama povećati grudi tijekom menopauze? Iako je tijekom menopauze u tijelu žene puno manje estrogena, hormona koji obično utječe na rast grudi, i nema smisla da se ženama povećavaju grudi, ipak se to događa mnogima, kaže Mary Jane Minkin, dr. med., klinička profesorica porodništva i ginekologije i reproduktivnih znanosti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Yale.

Nedavno istraživanje pokazalo je da je jedna od pet žena doživjela povećanje grudi nakon menopauze. Da, grudi se mijenjaju s "PROMJENOM". Kada razina estrogena padne, tkivo dojke postaje manje gusto i više masno. A uz to, tu je i činjenica da su dojke osjetljivije na debljanje kako starimo, jer se uspavani mliječni kanali smanjuju i zamjenjuju ih masnoće.

Ali, to nije sve, veća poprsja u srednjim godinama sklonija su opuštanju jer koža gubi elastičnost, a kolagen koji sprječava opuštanje brzo se smanjuje. Ova opuštenost ima čak i medicinski naziv - ptoza dojke. Žena s teškim grudima može vidjeti kako joj se bradavice spuštaju za 2,5 cm. Da, dobro ste pročitali. Uz to, masnoća na dojkama izuzetno je otporna na dijetu i tjelovježbu: jednom kad je tu, ne popušta. Ili je se u najmanju ruku jako teško riješiti.

Sve ovo donekle objašnjava zašto mnoge žene u pedesetima počnu nakupljati masno tkivo oko grudi, iako ga prije nisu imale.

Možda te zanima... Je li u menopauzi dobro uzimati estrogen kako bi koža ostala zategnutija? Zdravlje

Što se Angele tiče, iznenadno bujanje grudi u ovom životnom razdoblju za nju je izazovno. "Kod mlađe žene to bi moglo izgledati seksi, ali ja samo izgledam kao gospođa u godinama s velikim grudima. Jedna moja dobra prijateljica je rekla– 'Imam 54 godine i ne želim da ljudi gledaju u moje grudi  samo zato što su jednostavno – vani'", ispričala je Angela.

"Čak i ako pokušam ignorirati svoje pozamašne grudi u ovim srednjim godinama, na to me podsjete prijateljice koje sretnem i vidim da su u istoj situaciji", dodala je.

Možda te zanima... Potvrđeno da joga smanjuje većinu simptoma menopauze Fitness

Dakle, što učiniti u vezi s tim?

Angela je objasnila kako su dobri potporni grudnjaci prilično skupi, a što se estetskih zahvata tiče, da ona jednostavno nije osoba koja bi se zbog toga odlučila na plastičnu operaciju. Stoga je odlučila da je jedino rješenje – odvraćanje pažnje i kompromis.

Postoje vježbe koje se fokusiraju na jačanje mišića prsa i leđa koje će vam umjesto smanjenja veličine, pomoći u poboljšanju držanja, pružiti bolju potporu grudima i ublažiti bilo kakvu nelagodu. To je jedna od opcija  o kojoj biste svakako trebali razmisliti jer, između ostalog, svaka tjelovježba može dobro utjecati na vaše zdravlje.

A postoje i neki modni savjeti poput onog kojeg preporučuje dizajnerica Amanda Wakeley –"odlučite se za široke ili V-izreze, pokazujući više vrata i izdužujući svoje proporcije. Naglasite te obline, nemojte ih skrivati!", kaže Amanda. "Ono što je najvažnije, uživajte u svojem tijelu!", dodala je.

No, Angela nema hrabrosti za isticanje svojih atributa pa je jednostavno prihvatila novu stvarnost svojih srednjih godina, riješila se preuske odjeće i odlučila se za lepršave topove i široke košulje u kojima još uvijek može biti i atraktivna i moderna.

Mnoge promjene na dojkama normalan su dio procesa starenja, ali ako vam jako smetaju promjene u tkivu dojke, možete razmisliti o estetskoj kirurgiji koja može vratiti punoću grudi. Svakako imajte na umu da su ove promjene na grudima normalan dio starenja i ne morate ih liječiti, nego ih prihvatiti!

žena Možda te zanima... 4 mita o debljanju u menopauzi Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.