Zdravlje 18. rujna 2023.

5 mitova o menopauzi u koje trebate prestati vjerovati

Foto: Pexels Ne doživljavaju sve žene u menopauzi valove vrućine
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Unatoč tome što je menopauza prirodna pojava s kojom se susreću sve žene, ona sa sobom donosi i neke nelagodne simptome koji kod nekih izazivaju zabrinutost. No, neke od njih su ipak samo mitovi.

Većina žena uđe u menopauzu između 40. i 55. godine života, no neke je mogu doživjeti ranije zbog određenih čimbenika, kao što su obiteljska povijest, pušenje, kemoterapija, zračenje ili histerektomija. Isto tako, nije svako iskustvo s menopauzom isto. Dok neke žene mogu imati gore simptome od drugih, neke mogu imati malo ili nimalo simptoma. Pritom neki simptomi mogu biti dosljedni, dok se drugi mogu stalno izmjenjivat. Međutim, simptomi su obično jači i češći dok tijelo prelazi u menopauzu, odnosno jednu do dvije godine prije menopauze. Unatoč svim saznanjima o menopauzi i dalje postoje neke zablude, a evo što trebate znati o nekim od najčešćih. 

Hormoska terapija je opasna

Za zdrave žene mlađe od 60 godina ili one kojima je od početka menopauze prošla manje od 10 godina, rizici hormonske nadomjesne terapije su niski, a prema ginekologici Sherry Rose, terapija sigurno može pružiti olakšanje od simptoma menopauze kao što su valovi vrućine, poremećaj sna i problemi s vaginom ili mjehurom. Iako je jedna studija iz 2002. godine privukla veliku pozornost jer su njome otrkili da žene na hormosnkoj terapiji imaju povećane rizike od bolesti srca i raka dojke, nalazi su se odnosli samo na starije žene, što je činjenica koja se zanemarila. No, druga je studija nekoliko godina nakon izvorne, pokazala da ne postoji povećan rizik od smrti iz bilo kojeg razloga za žene koje su uzimale hormonsku terapiju pet do sedam godina u usporedbi s onima koje su uzimale placebo. Kada se koristi najkraće moguće vrijeme u najnižoj učinkovitoj dozi, Ross za Prevention dodaje da, "dobrobiti hormonske terapije često nadmašuju rizike kada je u pitanju kvaliteta života." Ipak, terapija se ne preporučuje ženama s poviješću krvnih ugrušaka, bolestima srca, jetre ili određenim vrstama raka.

Menopauza Možda te zanima... Odobren nehormonski lijek protiv valunga u menopauzi Zdravlje

Simptomi menopauze ne traju dugo

Simptomi menopauze mogu trajati čak 10 godina. Ipak prema profesorici medicine na Harvardu Joann E. Manson, neki od najgorih simptoma (poput valunga, noćnog znojenja i poremećaja sna) se s vremenom popravljaju i, za većinu žena, nestaju kako se tijelo prilagođava nižim razinama estrogena i progesterona. Isto tako prema ginekologinji Mary Jane Minkin, suhoća rodnice i problemi s mjehurom obično se popravljaju lijekovima, posebno vaginalnom primjenom estrogena. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Problemi sa spavanjem česti su na početku menopauze

Simptomi će biti užasni

Iako menopauza nije najugodnije razdbolje, to ne mora značiti da će simptomi biti posebno teški. Prema klinici Cleveland, oko 85 % žena ima simptome tijekom menopauze, ali oni se jako razlikuju po učestalosti i intenzitetu, a neki od njih nestaju za pet ili manje godina. Na primjer, neke se žene bude zbog znojenja i teško im je ponovno zaspati, a nekima je dovoljan ventilator kako bi prespavale noć. Manson dodaje kako će samo oko 20 % žena imati valove vrućine i noćno znojenje toliko ometajuće da će morati zatražiti lijekove na recept. Diaz potiče žene da obavijeste svoje liječnike o svim simptomima menopauze (uključujući probleme s mokraćnim mjehurom i suhoću vagine, što može dovesti do bolnog spolnog odnosa) jer mnogi lijekovi, terapije i često jednostavne promjene načina života mogu puno pomoći kod ublažavanja simptoma. 

Sekualni život će nestati

Iako simptomi poput niskog libida i suhoće rodnice mogu utjecati na seksualni život žene, to ne znači da će on u potpunosti nestati. Iako gotovo polovica žena kaže da je menopauza utjecala na njihov seksualni život, 43 % kaže da imaju istu količinu seksa kao inače, a 50 % kaže da seks nikada nije bolan, prema Bonafideovoj anketi o stanju menopauze. A mnogi simptomi koji seks čine manje ugodnim mogu se liječiti. Hormonska terapija može potaknuti libido, a ginekologica Ross objašnjava: "Vaginalni estrogen, vaginalni dilatatori i dobar lubrikant mogu pomoći u liječenju bolne penetracije, suhoće vagine i problema s mjehurom". 

Menopauza Možda te zanima... Kako prepoznati i ublažiti valunge? Zdravlje

Prirodni lijekovi jednako su učinkoviti kao i ostali lijekovi

Istraživanja su mješovita kada su u pitanju prirodni lijekovi usmjereni na rješavanje škakljivih simptoma menopauze, a neki dodaci, poput ulja noćurka i kave (biljka sa područja Sjevernog Pacifika koje nema veze ni sličnosti s kavom), mogu biti opasni. No, neki bi se mogli bili korisni ili u najmanju ruku bezopasni. Prema Mayo klinici postoje dokazi da suplementi melatonina mogu pomoći kod određenih problema sa spavanjem, a biljka crni kohoš mogla bi pomoći kod valunga i pokazala se sigurnom, iako ju žene s problemima s jetrom ne bi trebale uzimati. Međutim, najbolje je tražiti pomoć liječnika i otkriti možete li imati koristi od prirodnih lijekova.

žena Možda te zanima... 4 mita o debljanju u menopauzi Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.