Zdravlje Zdravlje žena 22. svibnja 2023.

Odobren nehormonski lijek protiv valunga u menopauzi

Menopauza
Foto: shutterstock Mnoge će se žene tijekom menopauze loše prisjećati riječi i imat kognitivne tegobe
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

SAD su odobrile prvi nehormonski lijek za menopauzu, koji je proizvela Astellas Pharma, stručnjaci su rekli da bi tretman mogao biti revolucionaran za stotine tisuća žena za koje hormonski nadomjesni lijekovi (HNL) nisu prikladni.

Lijek, fezolinetant, odobren je u SAD-u 12. svibnja i mogao bi biti odobren za upotrebu u Velikoj Britaniji do kraja godine. "Ovo će biti potpuno uspješan lijek", rekao je prof. Waljit Dhillo, endokrinolog s Imperial Collegea u Londonu koji je 2017. vodio pionirsko ispitivanje koje je otvorilo put razvoju lijeka. “To je poput prekidača. U roku od dan ili dva valunzi nestaju. Nevjerojatno je koliko ti lijekovi djeluju. To će u potpunosti promijeniti igru za mnoge žene", rekao je Dhillo, piše The Guardian.

Lijek, koji procjenjuje Europska agencija za lijekove (EMA), djeluje tako da blokira moždani protein neurokinin-3 koji ima jedinstvenu ulogu u regulaciji tjelesne temperature kod žena u menopauzi. Veliko kliničko ispitivanje fezolinetanta objavljeno u ožujku pokazalo je da je, nakon 12 tjedana korištenja, smanjio učestalost navala vrućine za oko 60 % kod žena s umjerenim ili teškim simptomima, u usporedbi sa smanjenjem od 45 % kod onih koje su primale placebo. Žene su također rekle da je lijek smanjio ozbiljnost valova vrućine i poboljšao kvalitetu njihova sna.

"Ono što je zaista nevjerojatno kod ovih lijekova je koliko brzo djeluju i koliki učinak imaju. Obično je potrebno nekoliko tjedana da estrogen postigne učinak", rekao je prof. Richard Anderson, suvoditelj Centra za reproduktivno zdravlje na Sveučilištu u Edinburghu. Oko 70 % žena koje prolaze kroz menopauzu doživljavaju valove vrućine, a 10 do 20 % ih opisuje kao "gotovo nepodnošljive" uz napomenu da im ozbiljno utječu na svakodnevni život, tjelovježbu i san.

 
Možda te zanima... Je li moguće odgoditi menopauzu i kako se za nju fizički pripremiti? Zdravlje
 

Neke žene osjećaju kao da im je val vrućine zapljusnuo gornji dio tijela, ostavljajući lice, vrat i prsa crvenima i znojnima. Neki ljudi osjećaju vrtoglavicu ili im lupa srce. U Engleskoj je prošle godine gotovo dva milijuna žena dobilo barem jedan HNL lijek, ali ti lijekovi nisu prikladni za one s poviješću raka dojke ili jajnika, krvnih ugrušaka ili onih koje imaju neliječeni visoki krvni tlak. Postoje i žene koje imaju nuspojave ili koje bi više voljele nehormonsku alternativu.

"Ako ne možete uzimati HNL, nema puno načina za stvarno učinkovite opcije", rekla je prof. Annice Mukherjee, savjetnica endokrinologa i gostujuća profesorica na Sveučilištu Coventry. Budući da novi lijek djeluje izravno na put kontrole temperature, on ne zamjenjuje estrogen, koji naglo opada u menopauzi te ne utječe na ostale simptome menopauze koji uključuju umor, slabost mišića i kostiju, vaginalnu atrofiju i promjene raspoloženja.

Rezultati u obliku lijek protiv valova vrućine u menopauzi dolaze nakon desetljeća mukotrpnog istraživanja američke neuropatologinje dr. prof. Naomi Rance, koja je identificirala specifičnu skupinu neurona koji se povećavaju u mozgu žena u menopauzi. Zatim je otkrila da ti neuroni oslobađaju protein neurokinin-B, koji može izazvati valove vrućine. “Shvatila sam da bi razumijevanje moždanog sklopa koji kontrolira valove vrućine moglo biti korisno za osmišljavanje novih tretmana, ali nikada nisam mogla zamisliti da će se to dogoditi tijekom mog života”, rekla je Rance sa Sveučilišta u Arizoni.

 
 
žena Možda te zanima... 4 mita o debljanju u menopauzi Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.