Zdravlje 05. veljače 2024.

Od svrbeža kože do promjene teksture kose, neobični simptomi perimenopauze i menopauze

Foto: Pexels Osim klasičnih valunga vrućine, neke žene su osjetile i bolove u zglobovima te svrbež kože
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Žene najčešće ulaze u menopauzu oko 50 godine života. U tom razdoblju života događaju se mnoge promjene, a jedna od glavnih je opadanje razine estrogena. Ipak, estrogen počinje opadati već i u 30-ima i 40-ima, kada nastupa razdoblje perimenopauze.

O menopauzi se nažalost još uvijek premalo priča pa ponekad žene ni ne znaju što mogu očekivati. Osim toga, često se miješaju menopauza i perimenopauza. Menopauza je razdoblje u kojem žena nije imala mjesečnicu najmanje 12 mjeseci, dok perimenopauza može početi četiri do 10 godina prije same menopauze. Kao što je i svaka mjesečnica drugačija, tako su drugačija i iskustva žena u ovim fazama života. Neke žene mogu imati blage simptome, dok će se druge s njima boritii i po desetak godina. Nekim ženama će hormonska nadomjesna terapija pružiti olakšanje, ali nije namijenjena za žene koje primjerice imaju bolesti srca i krvnih žila ili rak dojke ili karcinome ovisne o estrogenu. 

Upravo zbog toliko različitih simptoma perimenopauze i menopauze, čitateljice BuzzFeeda podijelile su svoja neobična iskustva.

Neočekivani simptomi perimenopauze i menopauze

"Osjećala sam bol u desnima te sam imala upalu. Ovo uopće nisam očekivala i isprva je bilo uznemirujuće dok nisam shvatila da je doseglo vrhunac, četiri dana prije menstruacije", rekla je Deborah. Nespretnost je bila najneočekivanija promjena koju je osjetila Karen (45) te je, kao i Deborah, imala problema s desnima koji su se počeli povlačiti. "Imala sam i česte infekcije mokraćnog sustava, a određena hrana u kojoj sam prije uživala počela je izazivati probavne smetnje ili žgaravicu, posebno maslac od kikirikija i krastavci", dodala je Karen. 

Jedna od čitateljica, shvatila je da i najmanja količina alkohola u perimenopauzi, a posebno u menopauzi, izaziva mamurluk. "Čak ni mala čaša vina više nije bila vrijedna toga", dodala je. Susan (52) je često svrbjela koža i kao da njezina koža gori, iako ju je svakodnevno njegovala i hidratizirala kremama. Jedna čitateljica također je imala probleme s kožom te je u perimenopauzi primijetila akne, s kojima u tinejdžerskoj dobi nije imala problema. Rane simptome menopauze počela je osjećati još s 34, a sada u 54. ima povremene akne i valunge. Neke žene su rekle da su ih svrbjele i uši. 

Lizzina (20) menopauza izazvana je tabletama, a sada liječnici žele u potpunosti ukloniti njene jajnike zbog njezinih zdravstvenih problema. "Znatno sam se udebljala sada kada mi se metabolizam usporio, izgubila sam puno kose koja je sada tanka i lomljiva. Stalno se osjećam kao da mi koža gori od valova vrućine, a zglobovi me užasno bole. Samo sjedanje na WC školjku uzrokuje značajnu bol u koljenima", rekla je Lizz. Neke žene su osjećale čudnu bol u ramenima tijekom menopauze, a na kraju se ispostavilo da imaju sindrom smrznutog ramena. Riječ je o stanju u kojem su kretnje ramena bitno ograničene, a bol i ukočenost u ramenom zglobu onemogućavaju svakodnevne aktivnosti i spavanje. 

Elle (45) je uvijek imala blagu anksioznost, ali simptomi PMS-a izmakli su kontroli te je prvi puta doživjela napadaj panike. Počela je osjećati užasnu bol i upalu u čeljusti te migrene koje su uzrokovale stezanje mišića u cijelom tijelu. Inače je uvijek bila energična tijekom PMS-a i trčala je šest dana u tjednu, a sada je jako umora i ima potrebu samo ležati na kauču cijeli dan i jesti čokoladu. Iako se i prije osjećala naduto, sada kao da joj se u tijelu nakupi pet kilograma vode preko noći. "Ostali čudni simptomi su refluks, suhe oči, promjena teksture kose, svrbež kože i veliko smanjenje tolerancija prema glupostima", opisala je Elle.

Neke žene su rekle da imaju sijede stidne dlake, dok su druge razvile ekceme na intimnim dijelovima tijela. Linda (55) počela je uzimati hormonsku nadomjesnu terapiju i kontracepcijske pilule kako bi kontrolirala ubrzan rad srca i palpitacije. Nekima su se povećale grudi, dok su druge osjetile moždanu maglu zbog čega se nisu mogle sjetiti ni najjednostavnijih stvari. 

Shannon (49) se osim s valunzima vrućine bori i s naletima hladnoće te čestim promjenama raspoloženja. Jedna od žena rekla je da su joj se mjesečnice ubrzale i postale obilnije, a ulaskom u perimenopauzu njezina razina željeza pala je zbog tako naglog gubitka krvi da je čak morala i na transfuziju krvi. Uz to, ima i endometriozu, a grčevi, koje je inače osjećala zbog tog stanja, u perimenopauzi su postali jači. 

Jedna od žena primijetila je promjenu u teksturi svoje kose pa je stražnji dio kose postao kovrčav, dok je prednji dio još uvijek ravan, kao što je i bio svih ovih godina. Nekima su počele rasti i nenormalno duge dlake u nosu, dok je jedna žena rekla da su joj na bradi počele rasti crne dlake, iako inače ima plavu kosu. Tammie (51) je počela žudjeti za hranom koju inače ne podnosi te je uvijek gladna, bez obzira koliko i kakvu hranu jede. Osim valunga, neke žene su primijetile noćno znojenje, a drugima su se povećale razine kolesterola u krvi u perimenopauzi. Suhoća vagine također je mnogima bio jedan od simptoma menopauze, a tu je i nesanica. Gubitak libida i općenito volje za seksom nešto je s čime se mnoge žene susreću u menopauzi, a kod nekih su se ti problemi pojavili i u perimenopauzi. 

Neke žene doživljavale su drastične promjene raspoloženja te su plakale i zbog najmanjih sitnica. Vrući tabani i dlanovi nekim su ženama predstavljali probleme, a među njima je i Pauline (63) koja zna hodati noću po hladnom podu ili se primiti za metalnu šipku samo kako bi ih ohladila. Tu su još utrnulost i trnci u prstima na rukama i nogama, problemi s probavom, umor i crvenilo lica.

Možda te zanima... 5 znakova da se menopauza približava i kako ih okrenuti u svoju korist Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.