Zdravlje Zdravlje žena 06. studenoga 2017.

Dva načina kako možeš provjeriti jesi li u menopauzi

Foto: Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako želiš provjeriti jesi li u menopauzi, to možeš učiniti na dva načina ili u laboratoriju ili pomoću kućnog testa za samotestiranje.

Testiranjem se utvrđuje količina folikulostimulirajućeg hormona (FSH) koji proizvodi hipofiza. Razina FSH privremeno poraste svakog mjeseca kako bi se jajnici stimulirali na proizvodnju jajnih stanica. Kada žena uđe u menopauzu i jajnici prestanu raditi, razina FSH-a također se podigne. Ovaj hormon ostaje konstantno povišen nakon tri do pet godina od pojave posljednje menstruacije.

Možda te zanima... Šest načina kako menopauza utječe na žensko tijelo Zdravlje

Zato bi trebalo otići liječniku po uputu za vađenje krvi, a nakon određenog perioda potrebno je napraviti i kontrolno testiranje kako bi se definitivno utvrdio početak menopauze. Nekim ženama je ovaj način testiranja vrlo neugodan, te radije pribjegavaju testovima na uzorku urina koji se kupuju u ljekarni, a rezultati se dobivaju za svega pet minuta.

Meno-Uspr Možda te zanima... Menopauza dijeta Dijeta
Ovaj test također je praćen kontrolnim, zbog čega se u kutiji nalaze dvije test-pločice. Bitno je napomenuti da su oba testa vrlo pouzdana. Ukoliko su rezultati pozitivni, trebala bi kontaktirati svog liječnika ako želiš, uz određenu terapiju, ublažiti simptome menopauze ili prevenirati bolesti kao što su osteoporoza i srčanožilne bolesti. Meno-Uspr_1 Možda te zanima... Što kada menopauza dođe prerano? Zdravlje
Najraniji znakovi menopauze, mogu početi već sredinom tridesetih godina u žena. Simptomi menopauze su zapravo dio prirodnog procesa starenja i na njih se ne bi trebalo gledati kao na problem. Međutim, budući da oni uzrokuju ozbiljne nelagodu, treba ih tretirati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.