Zdravlje 16. studenoga 2015.

Što kada menopauza dođe prerano?

Meno-Uspr_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tipični simptomi menopauze, poput valova vrućine i noćnog znojenja, mogu imati prilično dug 'rok trajanja'. Više od polovice žena s tim neugodnim nuspojavama živi sedam pa i više godina. Doznaj kako ublažiti simptome menopauze te koja hrana ti može pomoći

Prerana menopauza

Prof. Nancy Avis, voditeljica novog istraživanja, Wake Forest School of Medicine objasnila je da što se simptomi menopauze ranije jave, u pravilu, traju duže. Počnu li prije ulaska u menopauzu mogu potrajati i do 12 godina, kod žena koje su rano ušle u menopauzu oko 8 godina, dok najbolje prolaze one kod kojih su valovi vrućine i noćno znojenje počeli nakon menopauze jer simptomi kod njih u prosjeku traju tek nešto više od 3 godine. Prerana menopauza, koja pogađa od 1 do 6 posto žena, javlja se prije 40., a rana menopauza između 40. i 45. godine. Menopauza je zadnja mjesečnica u životu, a u prosjeku se događa oko 50. godine. Žene u toj dobi trebaju jednom godišnje posjetiti ginekologa, a već nakon 39. godine svake dvije godine obaviti pregled dojki.

Čak četiri od pet žena brojne promjene u tijelu počinje osjećati od 7 do 10 godina prije no što izgube mjesečnicu. 'Ta faza, u kojoj se počinje smanjivati proizvodnja ženskih spolnih hormona, naziva se premenopauza, a iza nje slijedili prijelazno razdoblje ili perimenopauza. Godinu dana nakon posljednje mjesečnice tijelo ponovno počinje uspostavljati hormonalnu ravnotežu te ulazi u postmenopauzu koja traje od 5 do 7 godina. Prema posljednjem popisu stanovništva, trećina žena u Hrvatskoj je u postmenopauzi'', kaže doc.dr.sc., Ivan Fistonić, specijalist ginekologije i opstetricije i subspecijalist humane reprodukcije.

Menopauza se, dodaje, najčešće javlja između 45 i 55 godine. Oko 15 posto žena od valova vrućine pati duže od 7 godina, no intenzitet simptoma se s vremenom mijenja. Osim valova vrućine i noćnog znojenja, tipični simptomi menopauze, povezani s nižom razinom estrogena i drugih hormona, su suhoća rodnice, nelagoda pri spolnom odnosu i psihološki disbalans. Ti neugodni simptomi remete san, narušavaju zdravlje te mogu ozbiljno narušiti kvalitetu života.

Hormonsko liječenje

''Simptomi poput nelagodnih valova vrućine i noćnog znojenja ženama su dobro poznati, no manje je poznato da će u budućnosti godišnje izgubiti od 2 do 3 posto koštane mase te da će se povećavati rizik od krvnožilnih bolesti te razvoja metaboličkih bolesti, pretilosti, dijabetesa, raka dojke i Alzheimerove bolesti. Kod žena s urednim zdravstvenim profilom, koje redovito idu na kontrole, jedino učinkovito je hormonsko nadomjesno liječenje. Estrogeni uspješno uklanjaju neugodne simptome menopauze te korigiraju mineralnu gustoću kostiju prevenirajući osteoporozu. Ako se s terapijom krene netom nakon ulaska u postmenopauzu, hormonsko nadomjesno liječenje uspješno smanjuje rizik od srčano-žilnih bolesti, moždanog udara i Alzheimerove bolesti'', kaže dr. Fistonić. No, ističe da hormonsko nadomjesno liječenje koristi tek 3 posto žena u Hrvatskoj, što je višestruko manje nego u ostalim europskim zemljama.

''Hormonsko liječenje općenito koristi tek od 10 do 20 posto žena između 50. i 60. godine, a od onih koje su ga započele, svaka treća već u prvoj godini odustaje od terapije, najčešće zbog bojazni od raka dojke. No rizik za rak dojke ovisi o vrsti pripravka i kombinaciji estrogena i gestagena. Kombinacije koje se koriste u Europi (bioidentični estrogen i progesteron ili gestagen didrogesteron) ne povećavaju rizik u odnosu na opću populaciju'', tvrdi dr. Fistonić.

Akupunktura i yoga

Odlična alternativa za umanjenje simptoma menopauze je, dodaje i zdrav stil života koji uključuje redovitu tjelovježbu, zdravu prehranu, smanjen unos kofeina, alkohola i začinjene hrane. Pomoći može i slojevito odijevanje i održavanje niže temperature prostorija te akupunktura, yoga, tehnike dubokog disanja i meditacija. No oprezan treba biti s alternativnim pripravcima koji su dostupni u slobodnoj prodaji.

''Zbog manje kontrole kvalitete u proizvodnji te manje mogućnosti kontrole distribucije, alternativni pripravci mogu polučiti određene neželjene efekte. Slobodna prodaja nosi visoki rizik za predoziranje (intoksikaciju) ili interreakciju s konvencionalnim medikamentima koje žena koristi. Stoga, samostalnim istraživanjem, koristeći isključivo komplementarne i alternativne metode, riskirate posljedice zakašnjele dijagnoze ozbiljne bolesti, zaobilazeći znanstveno dokazan medicinski postupak'', upozorava ginekolog.

Omega 3 masne kiseline

''U menopauzi je izuzetno važna i pravilna i uravnotežena prehrana. Da bi osigurala dovoljan unos bjelančevina jedi sve vrste mesa, mlijeko i mliječne prerađevine te jaja vodeći računa da ne potječu od životinja komercijalno uzgajanih i tretiranih antibioticima i hormonima. Jedi voće, povrće i žitarice koji nisu tretirane pesticidima. Na jelovniku bi što češće trebala biti riba hladnih mora poput lososa, skuše i tune koja će ti osigurati Omega 3 masne kiseline. Idealne su i domaće srdele koje je najbolje jesti s kostima jer tada dobivaš više kalcija koji je iznimno važan u borbi protiv osteoporoze. Izbjegavaj rafinirane ugljikohidrate, poput bijelog kruha i pekarskih proizvoda, slatkiša i grickalica. Preporuka su cjeloviti ugljikohidrati, mahunarke, voće i povrće te cjelovite žitarice, koji ne podižu razinu inzulina previsoko i prebrzo'', kaže dipl. ing. Mirna Trumbetaš, nutricionistica iz Centra pravilne i uravnotežene prehrane Nutriteka.

''Budi umjerena s bananama, grožđicama, krumpirom te brašnom i proizvodima od njega poput kruha, peciva, tjestenine jer imaju viši glikemijski indeks što znači da glukoza u krvi brže raste. Prednost u prehrani tijekom menopauze daj kvalitetnim uljima, orašastim plodovima i sjemenkama, avokadu i cjelovitim žitaricama. Izbjegavaj djelomično hidrogenirane masti, trans masne kiseline, kojih ima u margarinu, keksima, slatkišima, krekerima i svim gotovim proizvodima, jer povećavaju razinu lošeg, a smanjuju razinu dobrog kolesterola'', kaže Trumbetaš.

Otkrij inovaciju iz Laboratorija Vichy koja ženama u menopauzi vraća blistav sjaj i preoblikuje konture lica, doznaj više.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.