Hrana 18. listopada 2023.

7 biljnih čajeva i njihove dobrobiti za zdravlje: Za svaku tegobu jedna biljka

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ispijanje čaja ima brojne zdravstvene koristi. U nastavku teksta pročitajte zašto su jedna ili dvije šalice dnevno dobra opcija za vas te koji čaj služi za što.

Bez obzira na godišnje doba, čaj je uvijek dobra ideja, a njegove prednosti nadilaze osvježenje ili toplinu koju vam on nosi. Puno je istraživanja koja pokazuju kako konzumacija čaja može poboljšati ljudsko zdravlje, a studija objavljena u Europskom časopisu za preventivnu kardiologiju uključila je više od 100.000 odraslih osoba iz Kine i otkrila je da oni koji su redovito pili čaj imaju manju vjerojatnost da će razviti aterosklerotsku kardiovaskularnu bolest ili prerano umrijeti od bilo kojeg uzroka - posebno moždanog udara - u usporedbi s drugima, tijekom sedmogodišnjeg praćenja.  Još veće šanse i bolje rezultate imali su oni koji su čaj pili minimalno tri puta tjedno, prenosi Today.

Možda te zanima... Biljni čajevi i mješavine za liječenje upale mjehura Zdravlje

Ostale studije pokazale su da čajevi mogu pomoći u zaštiti zuba i srca, čak i u sprečavanju raka. Ako vas ovo do sada nije uvjerilo da je ispijanje čaja zdrava navika koju trebate uvrstiti na svoj dnevni raspored, pročitajte ovih deset dodatnih značajki:

  1. Sadrži antioksidanse - koji pomažu u održavanju tijela mladolikim.
  2. Ima manje kofeina nego kava - što znači da ga možete konzumirati bez neugodnih učinaka na živčani sustav, kaže Leslie Bonci, nutricionistica i vlasnica Active Eating Advice za Today.
  3. Smanjuje šanse za srčani ili moždani udar - u stvari, istraživanje objavljeno 2016. godine u kojem su kombinirani podaci iz niza ranijih studija otkrili su skoro 20 % smanjenja rizika od srčanog udara i 35 % smanjenog rizika od moždanog udara među onima koji su pili jednu do tri šalice zelenog čaja dnevno.
  4. Pomaže u mršavljenju - iako to nije potkrijepljeno s mnogo znanstvenih istraživanja, ispijanje šalice dnevno ne može naškoditi..
  5. Pomaže u zaštiti kostiju - podaci nedavnih studija na životinjama pokazali su da zeleni čaj može spriječiti gubitak mase kostiju.
  6. Dobar je za zube - "Japanski istraživači otkrili su da čaj može smanjiti gubitak zuba", rekla je doktorica Anna Ardine za Today.
  7. Pojačava imunološki sustav -  čaj od bosiljka ili čaj od tulsija Ayurvedski praktičari stoljećima koriste kako bi održao jak imunološki sustav nakon ozljeda ili bolesti zahvaljujući svojim antibakterijskim, anti-gljivičnim i protuupalnim svojstvima.
  8. Pomaže u borbi protiv raka - potvrdilo je mnogo studija, no Bonci navodi kako to treba dodatno istražiti.
  9. Biljni čajevi pomažu probavi - "Biljni čajevi, posebice kamilica, mogu biti dobri za osobe sa sindromom iritabilnog crijeva, jer je antispazmodik", rekla je Bonci.
  10. Ne sadržava kalorije - ima mnogo različitih okusa, ali svima je zajedničko jedno - nemaju kalorija.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dobrobiti čajeva

Osim njegovih općenitih dobrobiti, važno je da znate koji čaj je dobar za što.

Lipa

Čaj od lipe cijenjen je stotinama godina zbog svojih snažnih sedativnih svojstava. Koristi se u narodnoj medicini u svim kulturama za ublažavanje visokog krvnog tlaka, smirivanje anksioznosti i smirenje probave, borbu protiv upala u tijelu te se pije prije spavanja za lakši san.

Možda te zanima... Ako te muči nesanica, nervoza ili bolovi, pomoći ti može lipa Zdravlje

Kopriva

Za pripremu čaja od koprive potrebno vam je suho lišće koje ćete staviti u kipuću vodu te ćete tako ostaviti da odstoji pet minuta, a tradicija njegova spravljanja seže sve do Kine. Danas ga pije mnogo ljudi, a najpoznatiji je po tome da pomaže u očuvanju urinarnog trakta, pomaže s borbom protiv artritisa i bolova te regulira šećer u krvi.

Kopriva_1 Možda te zanima... Čaj od koprive, diuretik bogat željezom, snižava i šećer Zdravlje

Menta

Čaj od mente volite ili ne volite, nema sredine. Porijeklom iz Europe i Azije, upotrebljava se tisućama godina zbog svog ugodnog, nježnog okusa i zdravstvenih koristi. Najbolje pomaže prilikom probavnih problema, može vas osloboditi od glavobolje i osvježiti dah, pomaže i prilikom bolnih sinusa ili menstrualnih bolova te se bori protiv raznih bakterija i daje vam energiju.

Možda te zanima... Metabolizam ubrzaj lanom i breskvama, a ne zaboravi ni čaj od mente Hrana

Matičnjak

Matičnjak je biljka koja mirisom podsjeća na limun, a dolazi iz iste obitelji kao i metvica. Najčešće se koristi za poboljšanje raspoloženja i kognitivnih funkcija zato jer ublažava stres i anksioznost, pomaže u borbi s nesanicom, menstrualnim bolovima, a možete ga koristiti i kako biste smanjili osjećaj mučnine i zubobolju.

Matičnjak Možda te zanima... Ljekovita svojstva matičnjaka: uklanja melankoliju i tugu, ublažava nesanicu Hrana

Kamilica

Kako biste napravili čaj od kamilice potrebno vam je cvijeće koje mora biti suho i zatim uronjeno u kipuću vodu, a nakon toga ostavljeno da malo odstoji. Dobra je alternativa za crni i zeleni čaj, a najpoznatija je po tome da pomaže u podizanju kvalitete sna, potiče zdravlje probavnoga sustava, pomaže u kontroliranju šećera u krvi te u održavanju zdravlja srca.

Možda te zanima... Kako najbolje iskoristiti ljekovite čajeve kamilicu i kadulju? Hrana

Bazga

Maleni bijeli cvjetovi bazge imaju vrlo jak miris i malene bobice koje su tamne boje i imaju jak okus. Cvjetove možete osušiti i zakuhati s vodom kako biste dobili čaj koji ima dugu povijest korištenja u medicini. Njegovo bogatstvo vitaminom C i antioksidansima čini ga odličnim saveznikom u borbi protiv starenja. Nadalje, pomaže i u borbi s prehladom i gripom, smanjuje kolesterol, diuretik je te pomaže u borbi s upalama u tijelu. 

Možda te zanima... Ljekovita svojstva bazge: Recepti za pohane cvjetove, sok, diuretički čaj Hrana

Stolisnik

Biljka stolisnik tisućama se godina koristi zbog svojih zdravstvenih prednosti, a čaj od njega također ima mnogo dobrobiti, a neke od njih su - pomaže u zacjeljivanju rana, smanjuje temperaturu, uklanja glavobolje, poboljšava probavu, smanjuje simptome depresije i anksioznosti te pomaže u borbi s upalama u tijelu.

Možda te zanima... Čaj od stolisnika - melem za žensko zdravlje Zdravlje

Izvor: missZDRAVA, Healthline, Medical News Today

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.