Zdravlje Prirodno liječenje 26. srpnja 2018.

Čaj od stolisnika - melem za žensko zdravlje

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stolisnik se obično rabi za smirivanje probavnih smetnji, kao što su želučane bolesti, upale stijenki crijeva, zatvor i nadutost. U vanjskoj uporabi, zahvaljujući protuupalnim svojstvima, stolisnik smiruje reumatske bolove i bolove kod hemoroida.

Upotrebljava se i za liječenje infekcija usne šupljine, konjunktivitisa, ekcema i drugih stanja, uključujući groznice.

Stolisnik djeluje i kao diuretik, snižava krvni tlak, a pomaže i u liječenju bolesti povezanih s trombozom te abnormalno visokog tlaka u arterijama. Ta se biljka može rabiti i u slučajevima infekcija u mokraćnom traktu. Ima stimulirajući učinak na proizvodnju žuči i funkciju jetre.

Stolisnik (Achillea millefolium) ubrajamo među najstarije poznate ljekovite biljke. Prema legendi, rabio ga je i grčki junak Ahilej kako bi zaustavio krvarenje, a po tome je stolisnik i dobio svoje latinsko ime. Zbog mnogobrojnih aktivnih sastojaka stolisnik ima široku primjenu u liječenju. Eterično ulje stolisnika djeluje umirujuće na grčenje mišića, omogućuje ispuštanje plinova iz organizma, djeluje protuupalno i uništava gliste u crijevima.

Možda te zanima... Koje čajeve piti u određena doba dana? Zdravlje

Čaj Možda te zanima... Kako smršavjeti uz zeleni čaj i kavu za 12 tjedana? Dijeta

Sto lica stolisnika

Stolisnik je i jedan od najučinkovitijih čajeva za žene. Tradicionalno se upotrebljavao za smirivanje grčeva maternice, kod tegoba s mjesečnicom i za olakšavanje porođaja. Kad se redovito uzima u malim količinama, može pomoći u reguliranju menstrualnog ciklusa, pogotovo u slučajevima kad je mjesečnica rijetka ili neredovita.

No ova biljka ima i mnoga druga korisna svojstva. Stolisnik se tako upotrebljava i za razgrađivanje sluzi te liječenje dišnih putova. Kod gripe i nakon teških oboljenja preporučljiv je kao tonik zaslađen medom. Prema nekim izvorima, vrući čaj od stolisnika pomaže kod migrene. Stolisnik uz to čisti i masnu kožu pa je čest sastojak kozmetičkih proizvoda. Najčešće se suši za pripremu čajeva i bere nakon što procvate, od lipnja do listopada. Može se rabiti i svjež.

Za jelo se može brati već u rano proljeće, od kraja veljače sve do lipnja, katkad ponovno u jesen, dok se u ljekovite svrhe suše gornji dijelovi cvatućih mladica ubrani tijekom ljeta. Iako je tad stolisnik najbogatiji ljekovitim sastojcima, tad više nije prikladan kao dodatak jelima. Naime, samo mladi i posve nježni listovi stolisnika su ukusni, a starenjem postaju pregorki. Gorčina se može smanjiti ako se listovi opare vrelom vodom i ocijede. Mladi listovi imaju aromatičan miris od eteričnog ulja, pa ih u Njemačkoj dodaju juhama, salatama, varivu, svježem siru i maslacu ili ih miješaju s kiselicom i trpucem.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Stolisnik se može rabiti i kao začin umjesto listova peršina. Iz mladih listova, uz dodatak limunova soka ili limunske kiseline, može se prirediti ukusan umak, nalik na onaj od kopra. Osim zbog ljekovitih svojstava, svježi bi stolisnik bilo dobro uključiti u prehranu zbog obilja vitamina C i karotena. Velika prednost ove biljke je i u tome što ju je lako pronaći. Nalazimo ga u velikim količinama uz ceste i putove, po suhim pašnjacima, livadama i poljima. Ovu biljku vrlo je lako prepoznati, jer je vrlo karakteristična po svojim sitnim bijelim cvjetovima skupljenim u veće cvatove koji se izdižu na dugačkim, tvrdim i čvrstim stabljikama. Iako se one ne koriste u ljekovite svrhe, nekoć su bile vrlo cijenjene jer su se koristile u i-Chingu, drevnoj kineskoj metodi proricanja, prije nego što su ih u tu svrhu zamijenili novčići.

1. Čaj od stolisnika

Prelij jednu do dvije žličice stolisnika šalicom vrele vode, ostavi da stoji pet minuta pa procijedi. Pijte od tri do četiri puta na dan, najbolje tijekom obroka. Koristan je i za obloge.

2. Za žensko zdravlje

Kao odličan čaj za žene uzima se čajna mješavina 100 g stolisnika, 25 g podanka iđirota, 75 g cvjetova kamilice i 50 g korijena maslačka. Dvije pune čajne žlice te mješavine uzmu se za dvije šalice čajnog oparka, a pije se dnevno nezaslađeno toplo ili mlako.

3. Svježi sok

Dvije šake svježih listova stolisnika prelij sa 100 ml vode i izmiksaj. Četiri puta na dan uz jelo uzimaj po žlicu ocijeđenog soka.

4. Bolesti jetre

Kod otečene jetre i zastoja njezine funkcije dnevno piti 1-2 šalice čaja od stolisnika pomiješanog s jednakim dijelovima kantariona (Hypericum perforatum), crnog trna (Prunus Spinoza) i praha od aloa koliko stane na vršak noža.

5. Protiv krvnih ugrušaka

Pomiješaj 25 g stolisnika, 25 g trpuca i 25 g oskoruše (Sorbus domestica). Za čaj dvije žličice mješavine prelij s 250 ml kipuće vode i pusti da odstoji 15 minuta. Pij od dvije do tri šalice na dan. Ovim se čajem izbacuje ugrušana krv iz unutarnjih organa nastala kao posljedica lomova, uganuća ili pada.

Smrcanje Možda te zanima... Recept protiv alergija koji pali: Inhalacija s čajevcem i lavandom Zdravlje Možda te zanima... Donosimo recept za sok protiv kandide i toksina Hrana

6. Kupka protiv hemoroida

Prelij 100 g svježeg ili suhog stolisnika litrom vrele vode, ostavi da stoji pokriveno 20 minuta i procijedi. Dodaj u vodu za kupanje koja treba sezati do pojasa. Upotrebljava se kod ginekoloških tegoba i hemoroida.

7. Biljno vino

Žlicu stolisnika kuhaj deset minuta u 250 ml vina. Procijedi. Popij dvije šalice ovog pripravka na dan kao sredstvo protiv krvave stolice, slabog apetita, kao i protiv bubrežnih, žučnih te mokraćnih kamenaca.

8. Za jačanje

Protiv nesanice i opće slabosti u periodu rekonvalescencije, nakon preboljene teške bolesti, piti navečer po 1 šalicu čaja od 5 g stolisnika preliveno s 2,5 dl kipuće vode. Ovako pripremljen čaj potaknut će obrambene snage tijela.

9. Kronični zatvor

Od kroničnog zatvora stolice liječi mješavina od po 20 g cvijeta stolisnika, kore krušine (Rhamnus frangula), ploda sene (cassia), kamilice i rizoma zubače (Cynodon dactylon). Žlica mješavine prelije se šalicom vode, ohladi i pije navečer.

10. Mješavina za probavu

Velika žlica mješavine od po 25 g cvijeta i lista kunice, kantariona, gorke djeteline (menythes trifoliata), lincure (Gentiana lutea), metvice paprene (Mentha piperita) i komorača (fructus foeniculi) popari s 1 dl ključale vode, poklopljeno ostavi dok ne bude mlako pa se procijedi. Pije se tri puta dnevno, pola sata prije jela za olakšanje kod vjetrova.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.