Hrana 04. listopada 2024.

Medeni kolač od jabuke s tostiranim bademima za bilo koju prigodu

Foto: instagram/a.baking.journey
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ovaj kolač bez žitarica možete poslužiti za bilo koju prigodu, a i dovoljno je jednostavan da se u trenutku zamijesi.

Ovaj kolač od jabuka nije samo bez žitarica, već je i bez glutena i mliječnih proizvoda. Čarobni sastojak ovdje je bademovo brašno koje je fantastična zamjena za brašno u gustom, vlažnom kolaču poput ovog. Većina kolača od jabuka uključuje šalicu ulja ili maslaca, ali bademovo brašno dovoljno je bogato da vam neće trebati ni približno toliko ulja ili maslaca. 

crumble Možda te zanima... Crumble s jabukama, cimetom i zobenim pahuljicama Hrana

Sastojci:

Za tortu:

  • 1 1/2 šalice bademovog brašna
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 3/4 žličice soli
  • 3 velika jaja
  • 1/4 šalice meda
  • 2 žlice ulja neutralnog okusa 
  • 1 srednja Granny Smith jabuka, oguljena i narezana na tanko ili grubo naribana

Za glazuru i preljev:

  • 1/2 šalice šećera u prahu
  • 2 žlice meda
  • 1 žlica bademovog mlijeka  ili vode
  • 1/4 šalice narezanih badema

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 160 °C. Namastite kalup za tortu od 20 cm i stavite papir za pečenje na dno kalupa.
  2. U posebnoj zdjeli pomiješajte bademovo brašno, cimet, muškatni oraščić i sol. Napravite udubinu u sredini brašna pa dodajte jaja, med i ulje. Pomiješajte mokre sastojke zajedno u sredini, zatim postupno umiješajte brašno. Nastavite miješati dok tijesto ne postane glatko. Umiješajte tanko narezanu ili naribanu jabuku.
  3. Ulijte tijesto u kalup za tortu. Ravnomjerno raširite tijesto u ravnomjernom sloju koristeći silikonskom lopaticom ili nožem za maslac, a zatim lupite kalupom za tortu o radnu površinu kako biste uklonili sve mjehuriće.
  4. Kolač pecite 30 minuta dok rubovi ne porumene i dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. 
  5. U maloj posudi pomiješajte šećer, med i bademovo mlijeko. Pokrijte zdjelu i ostavite sa strane dok ne zatreba.
  6. Tostirajte narezane bademe u tavi na srednjoj vatri dok lagano ne porumene, oko pet minuta. Često protresite tavu da se bademi ravnomjerno zapeku. Kad su gotovi, odmah ih prebacite u zdjelu da se ohlade.
  7. Ostavite gotovu tortu da odstoji pet minuta, a zatim prijeđite nožem oko ruba kalupa i preokrenite tortu na rešetku za hlađenje. Odlijepite papir za pečenje s dna kolača i okrenite ga ponovno prema gore.
  8. Glazuru premažite tako da curi preko rubova torte. Dok je glazura još mokra, posipajte bademe po vrhu.

Uživajte!

Možda te zanima... Torta s intenzivnim okusom jabuka, oraha i cimeta Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.