Zdravlje Prirodno liječenje 25. rujna 2019.

Čaj od koprive, diuretik bogat željezom, snižava i šećer

Kopriva_1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kopriva (Urtica dioica) bogata je vitaminima, mineralima i ljekovitim tvarima. List koprive učinkovito olakšava reumatske tegobe jer znatno umanjuje bol pri kretanju i u mirovanju. Propisuje se za unutarnju uporabu kao diuretik jer može pojačati uklanjanje natrija i mokraćne kiseline te olakšati stanje kod reumatizma i artritisa.

Također, laboratorijska ispitivanja provedena u Njemačkoj 1999. godine pokazala su da listovi koprive imaju snažan protuupalni učinak. Kopriva djeluje protiv proljeva i pomaže kod hemoroida. Čaj se rabi za ispiranje mokraćnih puteva, za sprečavanje stvaranja pijeska u bubrezima, za povećanje količine urina i kod svih upalnih procesa u tijelu. Kopriva snižava i razinu šećera u krvi, pa se stoga koristi u brojnim čajnim mješavinama protiv dijabetesa.

Pripravci od korijena koprive olakšavaju i tegobe kod povećane prostate, iako se veličina žlijezde ne smanjuje. Čaj od koprive dobro je sredstvo za jačanje jer potiče apetit, opskrbljuje organizam i krv željezom i uspješno djeluje protiv umora. U vanjskoj upotrebi kopriva se upotrebljava za liječenje akni, ekcema, masne kože i prhuti.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Branje koprive

Za jelo služe prokuhani listovi i vršci mlade biljke koji se beru od kraja veljače do svibnja, a katkad se mogu ponovno naći u jesenskim mjesecima. Nježne vrške biljke s četiri do šest listića treba otkinuti u rukavicama na mjestu gdje je stabljika još mekana. Korijen se iskapa u jesen i proljeće, a potom rabi svjež ili suši. Mladu koprivu može se pripremiti kao špinat, a od nje se spravljaju i umaci, salate, juhe, pite te druga jela.

Kopri630 Možda te zanima... Lazanje s mladim koprivama Hrana Quiche2450X300_1 Možda te zanima... Quiche s mladim koprivama Hrana

Mladi se izdanci mogu pržiti na ulju, a osušeni i samljeveni u prah mogu se spremati za daljnju uporabu. Otrovni sadržaj iz koprivinih žalaca (mravlja kiselina) kuhanjem ishlapi te se neutralizira. Kopriva je bogata kalcijem, fosforom, željezom i silikatnom kiselinom. U biljci ima vitamina K, B2 i pantenonske kiseline te stoga predstavlja prirodni multivitaminski koncentrat.

Čaj od koprive

Sastojci:

  • 2 žličice listova koprive
  • 250 ml vode

Priprema: Svježi ili sušeni list koprive prelij šalicom vrele vode, ostavi da poklopljeno stoji deset minuta te procijedi.

Primjena: Popij tri šalice na dan kod reumatskih bolova, umora, slabokrvnosti i izostanka apetita.

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.