Martina Erdeljac Vojak iz Karlovca poslala nam je recept za quiche s mladim koprivama kojeg je stručni žiri portala zdravakrava.hr i gastro.hr proglasio receptom tjedna. Pošalji nam i ti svoj zdravi i originalni proljetni recept i fotografiju gotovog jela i osvoji vrijedne nagrade!
Provjeri kako sudjelovati u akciji "Kuhaj u ritmu proljeća"!
Sastojci
Tijesto:
- 150 g glatkog brašna
- 150 g oštrog brašna
- 125 g maslaca
- 15 g ribanog parmezana
- ½ čajne žličice soli
- ½ čajne žličice naribanog muškatnog oraščića
- ½ čajne žličice praška za pecivo
- malo papra
- 100 g punomasnog kiselog vrhnja
Nadjev:
- 200 g svježeg kravljeg sira
- 100 g kiselog vrhnja
- 150 g mladih kopriva
- glavica luka
- tamno sezamovo ulje
- 3 jaja
- sol, papar
- sezam za posipanje
Priprema:
- Pomiješaj suhe sastojke za tijesto. Dodaj maslac izrezan na listiće i prstima ga utrljaj u brašno. Dodaj vrhnje i zamijesi glatko tijesto. Ostavi u hladnjaku najmanje pola sata.
- Tijesto razvaljaj na dimenzije kalupa. Utisni ga u kalup premazan maslacem i nabockaj vilicom po dnu. Peci 15-20 minuta na 180°C. Izvadi i pusti da se malo ohladi.
- Mlade koprive operi pod mlazom vode i uzmi samo listove. Luk sitno nasjeckaj i kratko poprži na tamnom sezamovom ulju. Dodaj koprive, pusti da povenu i tekućina ispari. Posoli i popapri po ukusu.
- Pomiješaj sir s vrhnjem u glatku smjesu, dodaj jaja i posoli.
- Koprive pomiješaj sa smjesom sira i ulij na tijesto. Po želji posipaj sezamovim sjemenkama.
- Peci 20-25 minuta na 180°C.
Darovi za kuharice
Kao kuharica tjedna, Melita na dar dobiva poklon paket (pogledaj ga u Zdravom izlogu!) koji sadrži zobeni napitak Oatly, smeđu rižu, čaj Yogi tea Classic, sjemenke smeđeg lana, grožđice i ukusne vafle s lješnjakom iz trgovina ekoproizvodima bio&bio te kuharice "Proljeće" i "Juhe" u izdanju Planetopije, kao i besplatnu izradu fotoknjige, dar Fototeke.
Uz to ulazi u izbor za top kuharicu proljeća koja osvaja vrijednu nagradu generalnih pokrovitelja projekta - ustanove za edukaciju Makronova, trgovine ekoproizvoda bio&bio i izdavačke kuća Planetopija.