Hrana 18. travnja 2011.

Quiche s mladim koprivama

Quiche2450X300_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Martina Erdeljac Vojak iz Karlovca poslala nam je recept za quiche s mladim koprivama kojeg je stručni žiri portala zdravakrava.hr i gastro.hr proglasio receptom tjedna. Pošalji nam i ti svoj zdravi i originalni proljetni recept i fotografiju gotovog jela i osvoji vrijedne nagrade!

Provjeri kako sudjelovati u akciji "Kuhaj u ritmu proljeća"!

Sastojci

Tijesto:

  • 150 g glatkog brašna
  • 150 g oštrog brašna
  • 125 g maslaca
  • 15 g ribanog parmezana
  • ½ čajne žličice soli
  • ½ čajne žličice naribanog muškatnog oraščića
  • ½ čajne žličice praška za pecivo
  • malo papra
  • 100 g punomasnog kiselog vrhnja

Nadjev:

  • 200 g svježeg kravljeg sira
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 150 g mladih kopriva
  • glavica luka
  • tamno sezamovo ulje
  • 3 jaja
  • sol, papar
  • sezam za posipanje

Priprema:

  1. Pomiješaj suhe sastojke za tijesto. Dodaj maslac izrezan na listiće i prstima ga utrljaj u brašno. Dodaj vrhnje i zamijesi glatko tijesto. Ostavi u hladnjaku najmanje pola sata.
  2. Tijesto razvaljaj na dimenzije kalupa. Utisni ga u kalup premazan maslacem i nabockaj vilicom po dnu. Peci 15-20 minuta na 180°C. Izvadi i pusti da se malo ohladi.
  3. Mlade koprive operi pod mlazom vode i uzmi samo listove. Luk sitno nasjeckaj i kratko poprži na tamnom sezamovom ulju. Dodaj koprive, pusti da povenu i tekućina ispari. Posoli i popapri po ukusu.
  4. Pomiješaj sir s vrhnjem u glatku smjesu, dodaj jaja i posoli.
  5. Koprive pomiješaj sa smjesom sira i ulij na tijesto. Po želji posipaj sezamovim sjemenkama.
  6. Peci 20-25 minuta na 180°C.

Darovi za kuharice

Kao kuharica tjedna, Melita na dar dobiva poklon paket (pogledaj ga u Zdravom izlogu!) koji sadrži zobeni napitak Oatly, smeđu rižu, čaj Yogi tea Classic, sjemenke smeđeg lana, grožđice i ukusne vafle s lješnjakom iz trgovina ekoproizvodima bio&bio te kuharice "Proljeće" i "Juhe" u izdanju Planetopije, kao i besplatnu izradu fotoknjige, dar Fototeke.

Uz to ulazi u izbor za top kuharicu proljeća koja osvaja vrijednu nagradu generalnih pokrovitelja projekta - ustanove za edukaciju Makronova, trgovine ekoproizvoda bio&bio i izdavačke kuća Planetopija.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.