Hrana 21. studenoga 2021.

Ova zdrava namirnica može biti uzrok mnogih bolesti

Je li grah zdrav?
Foto: shutterstock Najveći problem graha jest taj što sadrži lektine, koji su u velikim količinama prisutni i u žitaricama.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako jeftin, jednostavan za pripremu i pruža mnoge zdravstvene koristi, grah može i prouzročiti određene probleme.

Grah je sjeme cvjetnih biljaka iz porodice Fabaceae i svrstava se u mahunarke. On sadrži aminokiseline koje su građevni blokovi proteina koje tijelo koristi za liječenje i stvaranje novih tkiva, poput kostiju, mišića, kose, kože i krvi. Postoje mnoge vrste graha, poput lima graha, crnog, garbanzo, crvenog i ostalih, a danas ga kupiti možeš na mnogo načina (sirovog, suhog, ukiseljenog, u konzervi).

A iako ga većinom svi hvale, postoje i neke stvari koje mnogi o njemu ne znaju.

Možda te zanima... 6 dobrobiti mungo graha za zdravlje i jedan zimski recept Hrana

Kontroverze vezane uz grah

Vegani i vegetarijanci često se oslanjaju na crni grah, leću i druge vrste mahunarki kao glavni izvor proteina. Međutim, dijete poput Paleo i Keto u potpunosti izbjegava grah jer sadrži kontroverzne spojeve zvane lektini.

Postoje i različite vrste graha. Dok su slanutak (ili garbanzo grah), mornarski grah i mnogi drugi dobar izvor vitamina skupine B vitamina, većina Amerikanaca konzumira konzervirani grah, pun aditiva i lišen korisnih hranjivih sastojaka, kaže Katie Wells za Wellness Mamu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Zdravstvene prednosti graha

U ovo skromno zrno upakirano je dosta hranjivih sastojaka. Grah je stoga bogat dijetalnim vlaknima, sjajan je izvor bjelančevina i sadrži vitamine poput folata i željeza. Također, on obično donosi malo masnoće i sadrži malo kalorija, što ga čini glavnim sastojkom u mediteranskoj prehrani i prehrani temeljenoj na ugljikohidratima.

Nadalje, grah može u stvari biti dobar za tvoje srce! Jedno je istraživanje otkrilo da pinto grah posebno pomaže smanjiti LDL kolesterol, smanjujući tako rizik od srčanih bolesti. Drugo je istraživanje pokazalo da konzumiranje pečenog graha pomaže u smanjenju faktora rizika za dijabetes tipa 2, dok ostala istraživanja otkrivaju da jedenje graha može pomoći u smanjenju upale u debelom crijevu.

Proljetni_Grah_Jecam Možda te zanima... Crni grah, ječam i klice: Proljetno čišćenje počinje iznutra Zdravlje

Ako pak pokušavaš smršavjeti, dobra vijest jest kako je još jedna studija otkrila da je konzumiranje graha povezano s manjim opsegom struka, manjom tjelesnom težinom i čak sniženim krvnim tlakom.

No, prije nego ga ubaciš u gotovo svaki svoj obrok, moraš također proučiti i razumjeti drugu stranu.

Može li grah biti nezdrav?

Najveći problem graha jest taj što sadrži lektine, koji su u velikim količinama prisutni i u žitaricama. Lektini uglavnom djeluju kao trnje u grmlju ruže - zaštitna mjera za biljku. Naravno, oni ne nanose ozlijede tvojoj koži kao trnje, oni napadaju probavni sustav.

Doktor Steven Gundry, poznati kirurg i autor knjige The Plant Paradox za Wellness Mamu objasnio je to ovako:

"Lektini su ljepljivi biljni protein, a biljke ih osmisle kao obrambeni mehanizam protiv konzumiranja. Ova biljka ne želi da ju se pojede... tako da je jedan od načina na koji se može boriti protiv toga da ih ljudi ili druge životinje pojedu, proizvodnja spomenutih lektina, koji se vole vezati za određene molekule šećera u nama. E sada, te molekule šećera zatim odlaze do našeg gastrointestinalnog zida i krvnih žila i do naših zglobova i tamo se nastanjuju. Jednom kada ih ima dovoljno, mogu uzrokovati probijanje barijere i propusno crijevo. Oni su također glavni uzrok artritisa, srčanih bolesti i mnogih autoimunih bolesti."

To je i razlog zašto se žitarice, grah i druga hrana koja sadrži lektin ne može jesti sirova. U stvari, gutanje čak i nekoliko sirovih komada graha može uzrokovati povraćanje i probavne probleme.

Drugi problem lektina jest taj da oni mogu pridonijeti pretilosti i dijabetesu. Lektini se mogu vezati na bilo koje proteinske stanice koje sadrže ugljikohidrate, uključujući inzulinske i leptinske receptore, desenzibilizirajući ih, a bez odgovarajuće funkcije inzulina i leptina mogu se pojaviti problemi poput metaboličkog sindroma.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Za one koji ne jedu meso, najbolji izvor proteina su mahunarke

Kako smanjiti lektine u grahu i žitaricama

Srećom, moguće je smanjiti broj lektina u grahu i žitaricama pomoću nekih tradicionalnih metoda kuhanja. Fermentacija, namakanje i kuhanje u express loncu korisni su načini za smanjivanje lektina, ali imaj na umu da niti jedna od ovih metoda neće u potpunosti ukloniti lektine. 

  • Kako namakati grah: Najlakši način uklanjanja lektina prije kuhanja je namakanje suhog graha preko noći. Za najbolje rezultate, grah potpuno prekrij hladnom vodom i dodaj malo sode bikarbone kako bi dodatno neutralizirala lektine. Budući da će se lektini ispuštati u vodu, pokušaj zamijeniti otopinu za namakanje barem jednom ili dva puta.
  • Kako fermentirati grah: Započni s njegovim ispiranjem i namakanjem i zatim ga stavi kuhati, najmanje jedan sat. Zatim dodaj začine poput češnjaka, papra i soli i neku od kultura kao što su Kombucha ili jogurt ili kulturu u prahu koju možeš kupiti u trgovini. Stavi u staklenku, pokopi ju i sljedećih nekoliko dana svaki dan lagano otvori poklopac kako bi nakupljeni plinovi izašli, a kada završiš, stavi ju u hladnjak ili na tamno mjesto, napisala je Wells.
Grah_1 Možda te zanima... Mladi grah - superhrana idealna za zimska jela Hrana Kvinoja_2 Možda te zanima... Prefina miješana salata od kvinoje i mladih grahorica Hrana
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      ExtremeUslugazajma

      Trebate li zajam? Ekstremni zajmovi su vam dostupni i oni daju zajam u iznosu od 2,5 posto koji se primjenjuje danas i vi ćete biti zahvalni. Kontaktirajte ih na sljedeće načine. Whatsapp: +1 (631) 458-5021 E-adresa: Extremeglassloans20@gmail.com Vrijedni su povjerenja i ne varaju, jer sam od tada s njima, pa iskoristite ovu priliku da se zapanjite

    • Default avatar -
      Ivona808

      westlakefinancehome@gmail.com ......ON VARA LJUDE I UZIMA NOVCE , NE VJERUJTE

    • Default avatar -
      MarijaIvana

      Dobar dan svima, ja se zovem Marija Ivana, samohrana sam majka 3 djece iz Hrvatske i želim podijeliti opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od 90,000 eura od pouzdanog zajmodavca. Već sam dva puta postao žrtvom prijevare sa zajmovima, prije nego što sam upoznao gospodina Davea Thompsona, pročitao sam svjedočanstvo i kontaktirao ga. Zvao sam ovog zajmodavca čovjekom Božjim, jer je odgovarao na moje molitve za kredit.kontaktirajte putem e-pošte: westlakefinancehome@gmail.com

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.