Hrana Analizirali smo 06. prosinca 2016.

Mladi grah - superhrana idealna za zimska jela

Grah_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Grah je kao i druge mahinarke izrazito pun bjelančevina i vrlo zasitan, što ga u obrocima čini sjajnom zamjenom za meso. Grah je siromašan masnoćama i bogat prehrambenim vlaknima, a nude mnogo različitih oblika, tekstura i okusa.

"Grah je poželjna namirnica, povoljnog glikemijskog indeksa i slobodno ga možeš uključiti u svoju dijetu za mršavljenje. Energetska vrijednost graha nije zanemariva, pa stoga i količine koje konzumiraš treba ograničiti, ali ne treba grah i mahunarke izbaciti s jelovnika dok si na dijeti'', savjetovala je našoj čitateljici nutricionistica dr. sc. Darija Vranešić Bender vezano uz upit mahunarke na dijeti - da ili ne?

Nutricionistica pojašnjava kako pola šalice mahunarki prosječno osigurava 150 kcal, od 5 do 10 g proteina, manje od 1 g masti te 5 g vlakana te dodaje: ''One su prije svega bogat izvor kvalitetnih proteina s gotovo svim esencijalnim aminokiselinama pa i ne čudi što su odlična zamjena za meso te temelj vegetarijanske prehrane. Ugljikohidrati prisutni u mahunarkama su većinom kompleksni; najvećim dijelom riječ je o škrobu koji se sporo pretvara u glukozu te je zaslužan za niski glikemijski indeks mahunarki'' Upravo zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu, mahunarke su dobrodošla namirnica redukcijskih dijeta i kod oboljelih od šećerne bolesti.

Grah630_1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Zašto odabrati mladi grah?

Za razliku od osušenog graha, nema potrebe za namakanjem mladog graha i time se znatno skraćuje vrijeme pripreme i kuhanja. Naime, suhi grah se prije kuhanja treba namakati u vodi i do 24 sata te se kuha znatno duže.

U usporedbi s ostalim vrstama, mladi grah je najsiromašniji kalorijama i veoma je lako probavljiv. Ujedno je jedan od najboljih izvora prehrambenih vlakana, topivih i netopivih. Topiva su vlakna korisna u regulaciji razine kolesterola u krvi, dok netopiva vlakna imaju važnu ulogu u redovitom pražnjenju crijeva, zbog čega se toksične supstance kraće zadržavaju u organizmu i tako se minimizira rizik od brojnih opasnih stanja.

Kratko vrijeme kuhanja, bogatstvo hranjivih tvari i nizak glikemijski indeks čini mladi grah odličnom namirnicom za pripremu raznih jela na žlicu, od laganih vegetarijanskih juha, povrtnih variva do konkretnijih variva s kobasicama. Mladi grah može biti glavni sastojak salate koju ćeš ponijeti na posao. U slučaju predugog kuhanja, vrlo lako ga se može uz blendanje i dodavanje začina te češnjaka pretvoriti u fini namaz.

Pročitaj recept za bogato varivo s povrćem i mladim grahom

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.