Hrana Analizirali smo 11. prosinca 2018.

10 namirnica koje te polako, ali sigurno ubijaju

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li znala da te pojedine namirnice, ako ih jedeš svaki dan polako ubijaju? Većina nas ima jednu ili dvije takve namirnice na meniju. Možda će te razlozi koje ti donosimo potaknuti da ograničiš njihov unos ili ih izbaciš iz svoje prehrane.

Neke od spornih namirnica pogoduju visokom tlaku, visokom kolesterolu, bolestima srca, dijabetesu, Alzheimerovoj bolesti pa čak i raku. Ne zaboravi na pretilost uz koju se usko vežu anksioznost i depresija.

Umak od rajčice iz konzerve - je skriveni izvor šećera koji kao što je poznato dovodi do povećanog rizika od pretilosti, dijabetesa, bolesti srca pa čak i propadanja zuba. Kako bi izbjegla skrivene šećere najbolje je da napraviš vlastiti umak, ali ako ti je to preambiciozno pažljivo čitaj deklaracije i biraj one s manjim udjelom šećera i natrija. 

Možda te zanima... Zvijezda među zdravim šećerima: Šećer od breze, ne deblja, a sladi Hrana Možda te zanima... Šećer ili sol - što više šteti tvom zdravlju? Zdravlje

Hamburgeri, salame, hrenovke - puni su soli, konzervansa i aditiva. Sve ove supstance mogu povisiti rizik za obolijevanje od raka, srčanih bolesti, dijabetesa, a kod djece mogu uzrokovati probleme s učenjem i ponašanjem. Kako bi smanjila rizik radije kupuj meso u mesnici od provjerenih dobavljača nego u supermarketima, a navedene mesne prerađevine zaobilazi u širokom luku.

Biljna ulja - neka od tih ulja su GMO, a još uvijek ne znamo koje su dugoročne posljedice konzumacije takvih namirnica. Provjeri naljepnicu i ako je ulje rafinirano, izbjegavaj ga jer sadrži slobodne radikale koji mogu doprinijeti nastanku raka, ubrzati starenje i uzrokovati razne vrste problema. Odluči se za zdrave alternative kao što su maslinovo ulje, kokosovo ili avokadovo ulje.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prženi krumpirići - sva hrana pržena u dubokom ulju sadrži opasnu tvar nazvanu akrilamid. Krumpir nije izuzetak. Akrilamid povećava rizik od raka debelog crijeva, raka dojke, raka prostate i raka rektuma. Stoga izbjegavaj krumpiriće ili napravi zdraviju verziju kod kuće. Stavite malo maslinovog ulja na kriške krumpira, posoli i ispeci u pećnici. Okus je odličan.

Gotovi umaci za salate - puni su šećera, umjetnih boja i kukuruznog sirupa koji sadrži puno fruktoze. Umjesto gotovih preljeva za salatu koristi limun, neki od ocata u kombinaciji s maslinovim uljem. 

Umjetni zaslađivači - često su i gori od šećera. Umjetni zaslađivač poput aspartama, notama, acesulfam kalija itd. iako sadrže manje kalorija od šećera, ali još uvijek mogu povećati rizik od dijabetesa, visokog krvnog tlaka, bolesti srca i metaboličkog sindroma. Iako je European Food Safety Authority (EFSA) donijela stav da je aspartam štetan samo ako ga se koristi u velikim količinama, ipak je bolje zamijeniti ga s nekim od brojnih zdravijih alternativa bijelom šećeru poput agavina sirupa, ksilitola i slično.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kruh i tjestenina od bijelog brašna - bijelo brašno je oslobođeno prehrambenih vlakana, minerala i vitamina, a sve što dobivaš su aditivi koji se koriste da bi se dobila bijela boja kruha, produljio mu se rok trajanja i kako bi se lakše oblikovao. No iza nje leži rizik od dobivanja na težini, oštećenja štitnjače i oštećenja organa. Umjesto rafiniranih jedi cjelovite žitarice.

Energetske pločice s visoko fruktoznim kukuruznim sirupom - energetske pločice mogu biti dobre za sportaše koji trebaju puno energije za treninge, ali ako se ne baviš intenzivnom tjelesnom aktivnosti bolje da ih izbjegneš. Sadrže puno šećera  (prije smo razgovarali o šećeru) i/ili visoko fruktozni kukuruzni sirup to je šećer je koji se nalazi u čak 75 posto hrane i pića koje kupujemo. Energetske pločice su u osnovi slatkiši puni kalorija, šećera i umjetnih sastojaka.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kupovni voćni sokovi - ne vjeruj velikim šarenim oznakama na kojima piše da se sok sastoji od 100% voća. Komercijalni voćni sokovi uglavnom sadrže dodane šećere, boje, konzervanse i mogu izgubiti hranjive tvari tijekom pasterizacije. Najsigurnije je da si sama napraviš sok ili ga popiješ u nekom juice ili smoothie baru kojih je sve više.

Zašećerene žitarice za doručak - većina ih sadrži dodani šećer, umjetne boje, konzervanse i GMO, a hranjive tvari koje su imale prije prerade oduzete su im u tom procesu. Umjesto žitarica biraj zob u koju možeš dodati malo svježeg i sušenog voća i dobit ćeš pouzdano zdrav i ukusan doručak.

Izvor za članak: arhiva missZdrave, Heathy&Pretty

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.