Hrana Analizirali smo 02. listopada 2021.

14 vrsta hrane i pića zbog koje možeš izgledati starije nego što zaista jesi

Foto: shutterstock Flambirano voće nije dobar izbor za mladolik izgled
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako nam je svima dobro poznata kronološka dob, biološku je dob znatno teže odrediti. Ona ukazuje na to koliko je tijelo ostarjelo zbog životnih čimbenika poput pušenja, izlaganja suncu, okoliša i prehrane, a tvoje je tijelo možda starije nego što misliš.

Nutricionisti za Eatthis otkrivaju koja hrana ubrzava proces starenja u tvojem tijelu.

Pekarski proizvodi

Pekarski proizvodi obiluju dodanim šećerima i mastima, što može dovesti do debljanja i lošeg zdravlja zubi. Naime, šećer potiče nezdravi mikrobiom, a također djeluje i proupalno na naš organizam. Konzumacija hrane bogate šećerom i mastima može ubrzati proces starenja.

Čips od krumpira

"Konzumacija transmasnih kiselina stimulira interleukin 6 u tijelu", objašnjava Lisa Hayim, osnivačica The WellNecessitiesa, te dodaje: "Interleukin 6 marker je upala koja je povezana sa starenjem. Osim toga, pržena hrana može oslabiti stanično disanje i smanjiti imunološke funkcije u tijelu. Ako žudiš za nečim hrskavim, isprobaj krekere od cjelovitih žitarica ili nasjeckano povrće poput štapića tikvica ili celera. 

Možda te zanima... Stare li žene brže od muškaraca i zašto? Evo što kažu stručnjaci Psiha i seks

Slanina

Ako želiš sačuvati svoj mladenački izgled, svakako izbjegavaj slaninu. Naime, nitrati i konzervansi neophodni su dodatci u suhomesnatim proizvodima, a povezani su s povećanjem smrtnosti od bolesti povezanih sa starenjem, uključujući Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest, prema studiji Journal of Alzheimer's Disease.

Namirnice s visokom količinom soli

Hrana bogata natrijem uzrokuje zadržavanje vode u organizmu i osjećaj nadutosti. Zbog zadržavanja vode koža može izgledati natečeno i umorno. Nadalje, hrana s visokim udjelom soli izaziva dehidraciju, a neke rane studije pokazuju da i oštećuje DNK, skraćuje telomere i ubrzava starenje.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Gotovi i zaleđeni obroci

Zaleđeni obroci često su bogati natrijem. Natrij pridonosi zadržavanju vode i cjelokupnom podbuhlom ostarjelom izgledu.

Hrenovke

Konzervansi koji se koriste u prerađenom mesu mogu stvoriti slobodne radikale u tijelu. Naime, slobodni radikali dovode do oksidacije stanica i DNA, a mogu prouzročiti dovoljno štete da dovedu do nastanka tumora ili drugih zdravstvenih stanja. 

Ugljikohidrati s visokim glikemijskim indeksom

"Dokazano je da hrana poput peciva, necjelovitih i zašećerenih žitnih pahuljica pahuljica, pereca, tjestenine i necjelovitih žitarica ubrzava proces starenja kože i pojavu bora na koži, uzrokuju akne i rozaceju", kaže dr. Tasneem Bhatia, stručnjakinja za mršavljenje. Čak i takozvane 'zdrave' namirnice s cjelovitim žitaricama, koje imaju niži glikemijski indeks, mogu stvarati zalihe glukoze koja izaziva bore.

Slatkiši

"Prerađeni šećer može dovesti do inzulinske rezistencije i debljanja", kaže nutricionistica Orlick Levy. "Osim toga, pretjeran unos slatkiša može negativno utjecati na zdravlje zubi, a jedno je sigurno, ništa te neće brže postarati od pokvarenih zuba." Naime, šećer uzrokuje upalu, koja je glavni inhibitor zdrave, lijepe kože. Da stvar bude gora, šećer također oštećuje kolagen i elastin, koji su odgovorni za mladenački izgled kože.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

 

Alkohol

Povremena čaša vina ne šteti ni tebi ni tvojoj koži, ali pijenje prekomjerne količine alkohola, posebno slatkih pića, uzrokuje slobodne radikale. Alkohol također oduzima tijelu vitamin A, antioksidans koji je neophodan za obnavljanje stanica. Stoga, ako piješ alkohol, radije posegni za pićima bez dodanih šećera, poput vina ili pjenušca. Također, pripazi da alkohol konzumiraš u umjerenim količinama i unosiš dovoljnu količinu vode. 

Kokteli

Ovi slatki napitci mogu imati više od 50 grama dodanog šećera u jednom koktelu! Osim toga, alkohol u pićima može te dehidrirati, čineći bore vidljivijima.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Brza hrana

"Restorani uobičajeno za prženje hrane koriste kukuruzno ulje, jedno od najnezdravijih ulja", navodi Orlick Levy:  Kada se ono konzumira, oslobađaju se slobodni radikali u tijelu. Oštećenje slobodnim radikalima ili oksidativni stres ima brojne negativne učinke na zdravlje, uključujući bolesti srca. 

Flambirana hrana 

Flambirane palačinke ili banane mnogima su omiljena poslastica. No, alkohol koji je potreban za flambiranje, pokreće lančanu reakciju problema. Naime, povećana konzumacija alkohola dovodi do stvaranja ROS -a (reaktivnih vrsta kisika).  Visoke razine ROS -a rezultiraju oksidativnim stresom koji može uzrokovati ozbiljna oštećenja u tijelu. Iako je lako prepoznati alkohol kada se nalazi u piću, nije tako lako pratiti njegovu konzumaciju dok ga jedemo. Čini nam se da su flambirane namirnice sagorjele sav dodani alkohol, ali hrana zapravo i dalje zadržava 75 posto dodanog alkohola. 

Gazirani sokovi

Studija iz 2016. objavljena u Journal of American Dental Associationu mjerila je pH 379 pića kupljenih u trgovini. Pića s pH ispod 3,0 označena su kao "izuzetno erozivna", dok su pića s pH između 3,0 i 3,99 bila "erozivna". Ova studija otkrila je da je 85 gaziranih pića ili "izuzetno erozivno" ili "erozivno" za zube. Sigurni smo da će te ovaj podatak potaknuti na razmišljanje, prije no što se sljedeći put odlučiš na konzumaciju gaziranih sokova.

Energetska pića

Energetska pića su vrlo bogata šećerom i vrlo su kisela, što može oštetiti zube i učiniti ih sklonijima nastanku mrlja, koje će postarati tvoj osmijeh. Uz to, visoki sadržaj kofeina i natrija može dovesti do dehidracije, osobito ako energetska pića konzumiraš umjesto vode. Dehidracija je jedan od glavnih čimbenika koji doprinose stvaranju bora i starenju kože.

 

Bore na licu Možda te zanima... Zaustavi starenje: 6 čudotvornih namirnica za mladolik izgled Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.