Psiha i seks Moje emocije 23. lipnja 2021.

Stare li žene brže od muškaraca i zašto? Evo što kažu stručnjaci

Foto: shutterstock Studija provedena na Sveučilištu George Mason dokazala je da žene zbog trudnoće izgledaju u prosjeku 11 godina starije
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nije tajna da žene žive duže od muškaraca. A iako se to čini kao dobra vijest za dame, ipak postoji jedna stvar koju nisu očekivale. Ispada da žene stare brže od muškaraca, a to ne čudi jer dame za to imaju i puno razloga - od trudnoće do menopauze.

Žene doživljavaju više stresa s godinama nego muškarci

Žene su sklonije mentalnim slomovima od muškaraca, posebice ako su oni povezani s poslom, kaže Dr. Judith Mohring za Bright Side. Osim toga, hormonska razlika je ono što objašnjava spomenutu situaciju pošto su fluktuacije hormona povezane s depresijom. Štoviše, sezonski afektivni poremećaj više pogađa žene nego muškarce, a stalni stres neizbježno dovodi do ranog starenja.

Žene koje su rodile stare brže

Studija provedena na Sveučilištu George Mason dokazala je da žene zbog trudnoće izgledaju u prosjeku 11 godina starije. Stvar je u tome da žene koje su rodile imaju kraće telomere - krajeve eukariotskog kromosoma, od onih koje nikada nisu rodila. A što su oni kraći, to žena izgleda starije. Osim toga, stres tijekom trudnoće nije rijetkost, što također ubrzava proces starenja.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Muška koža je deblja

Prema dermatolozima, muška koža je 2o posto deblja od ženske. Postotak se može razlikovati od osobe do osobe, ali općeniti podatak ostaje isti. Međutim, iako ima manje bora na muškim licima, one koje su tamo dublje su od ženskih.

Bore na licu Možda te zanima... Zaustavi starenje: 6 čudotvornih namirnica za mladolik izgled Zdravlje

Razine testosterona su različite

Estrogen je odgovoran za mladoliko žensko lice dok je testosteron onaj koji usporava starenje kod muškaraca. Iako estrogen služi i kao hormon protiv starenja, njegova proizvodnja opada brže od proizvodnje testosterona. Zbog toga žene prve dobivaju bore.

Menopauza

Gubitak hormona tijekom menopauze ubrzava proces starenja. Kad žene prođu kroz nju, njihova tijela prestaju proizvoditi onoliko kolagena kao nekada. To uzrokuje gubitak elastičnosti kože.

Možda te zanima... Rozaceja je signal neravnoteže organizma, a ovo su mogući uzroci Zdravlje Bore na licu Možda te zanima... Bore na licu odaju kakva si osoba i kakvog si zdravlja Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.