Hrana Analizirali smo 20. siječnja 2022.

Kvinoja: Pseudožitarica puna kalcija i proteina

Foto: shuterstock Kvinoja za razliku od žitarica sadrži puno više bjelančevina te sve esencijalne aminokiseline
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kvinoja (quinoa) je pseudožitarica koja ne sadrži gluten, ali ima visoke količine kalcija i proteina. Osim što je zdrava, quinoa je ukusna i može se koristiti u raznim kulinarskim varijantama. Otkrivamo kako skuhati ukusnu kvinoju i donosimo nekoliko ideja za recepte.

U Južnoj Americi kvinoja se  u prehrani koristi više od 6000 godina, a  narodu Inka je uz krumpir i kukuruz bila osnovna namirnica. Mnogi misle zbog njezina izgleda i načina primjene da je kvinoja žitarica poput pšenice, ječma, raži (porodica trava), no ona pripada porodici loboda (fam. Chenopodiaceae) u kojoj je primjerice i špinat te je zato i zovu pseudožitaricom. Da se ne radi o žitarici pokazuje i njena kemijska struktura. Kvinoja za razliku od žitarica sadrži puno više bjelančevina te sve esencijalne aminokiseline. Kvinoja ima blagi orašasti okus i zbog svojih svojstava može se u kulinarstvu koristiti kao prilog, kaša ili desert.

Prehrambene vrijednosti kvinoje

Kvinoja (quinoa) ne raste poput žitarica u dolinama, nego u planinskim predjelima čija je visina preko tisuću metara nadmorske visine. Premda ima preko 250 vrsta kvinoje, njezino temeljno svojstvo je otpornost na vremenske promjene (kiša, vjetar, snijeg i mraz). Zeleni list se koristi slično kao špinat i obiluje folnom kiselinom, ali list vremenom mijenja boju i zahvaljujući pigmentu betacijaninu, može biti crvenkast. Kuhano sjeme kvinoje je kremasto, ukusno orašasto, a može i opalescirati što znači da u kulinarstvu može imati višestruku primjenu. Cijena pola kilograma kvinoje iznosi od 20 do 30 kuna, ovisno o vrsti i podrijetlu kvinoje te trgovini u kojoj se kupuje.

Možda te zanima... Zdjela s kvinojom i grahom, biljni proteinski ručak Hrana

Nutritivne vrijednosti 100 g kvinoje:

  • 368 kcal
  • 14,1 g proteina
  • 6,07 g masti
  • 64,16 g ugljikohidrata
  • kalcij 47 mg
  • željezo 4,57 mg
  • magnezija 197 mg
  • kalija 563 mg
  • obilje B-kompleks vitamina i folata
  • 7 mg E vitamina od čega gama oblik 4,55 mg
  • holina 70 mg
  • betaina 730 mg te luteina i zeaksantina 163 mcg.

Stručnjaci su izračunali da 42,5 g sjemena kvinoje može podmiriti sljedeće dnevne potrebe odrasle osobe: u manganu 43 posto, triptofanu 21 posto, magneziju 20 posto, folatu 19,5 posto, a to istovremeno znači da 100 g ovog sjemena može podmiriti gotovo dvostruko više.

 | Author: shuterstock Foto: shuterstock Postoji 250 vrsta kvinoje

Protuupalni učinak kvinoje

Definitivno je potvrđeno da kvinoja ima izrazito antiupalni učinak zahvaljujući značajnoj prisutnosti zaštitnih čimbenika quercetina i kempferola, ali i dragocjenoj količini omega-3 masnih kiselina. Zanimljivo da kuhanje, pirjanje i kuhanje na pari ne narušava blagotvorne učinke kvinoje. Kvinoja sadrži veliku količinu vlakana koja pospješuju proces probave. Kvinoja (quinoa) ne sadrži gluten te je vrijedna namirnica u prehrani osoba oboljelih od celijakije i osoba koje ne podnose gluten.

Zašto se kvinoja ispire prije kuhanja?

Vanjski omotač sjemena kvinoje sadrži saponine koji inače ukusnoj namirnici daju gorkast okus, neprihvatljiv većini Zapadnjaka. Saponini u većoj količini djeluju laksativno te treba pripaziti s unosom neoljuštenog zrna. Danas se kvinoja uglavnom procesira čime se uklanja vanjski omotač i ostaje zrno poželjno za prehranu. Saponini se mogu ukloniti prije pripreme tako što se sjemenke isperu pod mlazom hladne vode uz protresanje i miješanje. Ne preporučuje se dulje namakanje u vodi jer se tako saponini mogu premjestiti u unutrašnjost sjemenke.

Kako pravilno skuhati kvinoju?

Kvinoju je najjednostavnije skuhati kao rižu primjerice na šalicu kvinoje dodaj dvije šalice vode i kuhaj 15-ak minuta ili dok ne upije svu vodu. Ako si stavila manje vode, a kvinoja se još nije skuhala jednostavno dolij još vode. U kvinoju možeš dodati začine koje želiš (sol, luk i češnjak u prahu, curry), a najjednostavnije je da staviš neku kvalitetnu kocku za povrtnu juhu. Ako staviš kocku, kvinoju ne trebaš dodatno soliti. Znat ćeš da je kvinoja gotova kada poveća svoj volumen i pojavi se bijeli krug.

Za još bolji okus kvinoju možeš i tostirati. Tostiraj je kao sjemenke, znači na suhoj zagrijanoj tavi na srednjoj temperaturi miješaj kvinoju kuhačom dok ne poprimi zlatnu boju ili ne ispusti miris (oko pet minuta).

Informacije o kvinoji korištene u članku su iz arhive missZDRAVE iz tekstova dr. sc. Darije Vranešić Bender, nutricionistice i dr. sc. Ignjaca Kuliera, nutricionista.

 | Author: shuterstock Foto: shuterstock Kvinoja s povrćem

Recepti s kvinojom

Kvinoju možeš pripremiti kao prilog ili glavno jelo za doručak, ručak i večeru. Odlična je i salata od kvinoje, ali i kao desert. Donosimo ti nekoliko različitih recepata s kvinojom koje vrijedi integrirati u svoju svakodnevnu prehranu.

Kvinoja s povrćem

Ovo je osnovni recept za kvinoju s povrćem, a ovisno o godišnjem dobu možeš dodavati sezonsko povrće. Primjerice za kvinoju s tikvicama umjesto kukuruza staviš tikvice ili grašak ili patlidžan, mogućnosti su brojne.

Sastojci

  • šalica kvinoje
  • 3 šalice vode
  • prstohvat soli ili kocka za povrtni temeljac još bolje
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 3 češnja češnjaka
  • crvena paprika nasjeckana
  • ½ šalice zrna kukuruza
  • ½ žličice kima
  • žličica suhog origana
  • papar po ukusu
  • 2 mlada luka, nasjeckana ili jedan luk

Priprema

Stavi kuhati kvinoju i kad voda proključa posoli ili dodaj kocku za juhu. Kuhaj na srednje jakoj vatri. Kada je kvinoja gotova, stavi je sa strane.

U međuvremenu zagrij maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj češnjak i kada pusti miris dodaj crvenu papriku i kukuruz; nastavit pirjati dok paprika ne omekša, oko 5 minuta. Začini kimom, origanom, solju i paprom i kuhaj još minutu, a zatim umiješaj kuhanu kvinoju i mladi luk. Posluži toplo ili hladno.

Kvinoja salata

Sastojci:

  • 100 g kvinoje
  • 150 g mladog boba
  • 60 g zrna soje
  • 200 g bijelog graha
  • 3 mlada luka
  • dl maslinova ulja
  • 3 žlice soka limete
  • žlica jabučnog ocata
  • sol
  • mljeveni papar
  • 80 g skute
  • origano
  • ružmarin
  • bosiljak

Priprema

  • Večer prije pripreme namoči grah i zrna soje. Sutradan ih skuhaj u ekspres loncu dok ne omekšaju. Skuhaj i bob.
  • Maslinovo ulje pomiješaj sa sjeckanim mladim lukom, origanom, ružmarinom i bosiljkom, dodaj sok limete i jabučni ocat te sve dobro izmješaj.
  • Ostavi neka preljev odstoji pola sata.
  • Kvinoju ubaci u zavrelu vodu i kuhaj 15 minuta. Ocijedi i pomiješaj s ocjeđenim i kuhanim grahoricama, dodaj izmrvljenu skutu te sve pomiješaj s pripremljenim preljevom.

Recept za bezglutensko tijesto za pizzu od kvinoje

Salata od kvinoje

Popečci od kvinoje

Kaša od kvinoje za doručak

Keksi od kvinoje i brusnica

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.