Kolumne 1052 prikaza 28. studenoga 2018.

Pizza nakon koje nema težine u trbuhu

Foto: Gracia Petek

Zdrava prehrana po mojim pravilima uključuje na jednom tanjuru mnogo zelenila, obavezno neku žitaricu, pa malo mahunarki, masti i ulja te fine začine koji će svemu tome podariti okus.

Ova pizza ima sve to i još mnogo više nego što možeš zamisliti. Iako se kvinoja već dugo nalazi na mom jelovniku i jedna mi je od omiljenih žitarica ovo je prvi put da sam s njom radila na ovaj način i stvarno samo oduševljena ovom podlogom za pizzu. Kao nadjev sam odlučila koristiti pesto od pistacije i špinata, malo artičoke i klice od soje. No sigurna sam da bi i bilo koji drugi nadjev bio izvrstan za ovu ukusnu podlogu.

Prati Graciu na blogu i Facebooku!

Pražitarica bogata proteinima

Ime ove žitarice izgovara se keen-wah. Svrstava se među pra-žitarice kao što su amaranth i ječam. Ove žitarice su već tisućama godina zadržale svoj sastav bez nekih većih promjena. Kvinoja je poznata već od doba Inka gdje su ju nazivali „majkom svih žitarica“. Ovo je jedna od najstarijih žitarica na svijetu uzgaja se na području Perua, Bolivije i Čilea. Postoje stotine raznih vrsta kvinoje no najčešće se na policama dućana mogu naći bijela, crvena i crna.

Ovo je jedna od onih žitarica koja je iznimno bogata proteinima, sadrži mnogo kalcija, željeza, fosfora. Od vitamina posebno se ističe sadržajem tiamina i riboflavina. Sadrži vlakna. No kao što sam već napomenula najveća vrijednost ove namirnice upravo leži u visokom sadržaju proteina, obuhvaća sve esencijalne aminokiseline što je posebno bitno za vegane, ističe se visokim sadržajem lizina.

Zbog izrazito dobrog nutritivnog profila ova žitarica svakako zaslužuje mjesto na jelovniku. Odlična je za spravljanje slanih i slatkih jela. Izvrsna je za salate, popečke, jutarnje kaše, kao prilog.

 | Author: Gracia Petek Foto: Gracia Petek

Tijesto za pizzu od kvinoje

Sastojci:

  • ¾ šalice kvinoje
  • 1 šalica špinata
  • 1 mala žlica praška za pecivo
  • ½ male žličice soli
  • 1 velika žlica maslinovog ulja
  • ¼ šalice vode

Priprema:

  • Namoči kvinoju u vodi, nek bude pokrivena vodom. Barem 6 do 8 sati.
  • Zagrij pećnicu na 180 ˚C, papirom za pečenje obloži lim za pečenje (kalup za tortu 20 cm)
  • Ocijedi kvinoju i stavi je u blender, dodaj i ostale sastojke i blendaj dok ne dobiješ glatku i kremastu smjesu. Trebalo bi izgledati kao gusta smjesa za palačinke.
  • Izlij smjesu u pripremljeni kalup i peci 16 minuta.
  • Izvadi, okreni i peci dodatnih 10 minuta.
  • Premaži pestom i dodaj artičoke. Peci još 5 do 10 minuta.
  • Izvadi, ukrasi klicama, avokadom, narom, sjemenkama konoplje ili čime god ti želiš.
Možda te zanima... Recept za najbolji veganski sir i hrskavo tijesto za pizzu gotovo za čas Kolumne

Možda te zanima... Energetske kuglice bez glutena gotove za 10 minuta Kolumne

Za nadjev:

  • Staklenka artičoka ili svježe kuhane artičoke
  • ½ avokada
  • Klice od soje ili mungo graha
  • Nar
  • Pesto od pistacija i špinata
  • 2 šalice špinata
  • ½ šalice prženih pistacija
  • 1 velika žlica maslinovog ulja
  • 1 velika žlica prehrambenog kvasca
  • ½ šalice artičoka iz staklenke
  • 1 šaka svježih listova boslijka
  • Sol i papar po želji
  • Malo limuna
  • Pistacije preprži na suhoj tavi dok ne zamirišu.
  • Sve sastojke ubaci u blender i blendaj dok ne dobiješ finu kremu.
  • Začini po želji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.