Kolumne 2697 prikaza 18. rujna 2018.

Recept za najbolji veganski sir i hrskavo tijesto za pizzu gotovo za čas

Foto: Gracia Petek

Većina ljudi kad čuje riječ vegansko okrene očima i odmah pomisli na nešto bljutavo i bezukusno. No ti nemoj biti takav trol i pročitaj ovaj članak do kraja. Vegani su oni čudaci koji zbog nekog razloga ne jedu proizvode životinjskog podrijetla, pa i ja sam većinu vremena čudak koji živi ovakav životni stil.

Sve je započelo nekad davno zbog velike ljubavi prema životinjama, a nastavilo se zbog ljubavi prema mom tijelu i zdravlju. Uravnotežena i dobro kombinirana prehrana koja je temeljena isključivo na bilju itekako može zadovoljiti sve potrebe našeg organizma. No i ja imam nekad potrebu pojesti nešto „nezdravo“, a tu svakako spada pizza.

Kod veganske prehrane mi je upravo najviše nedostajao sir, sir koji se topi, sir koji je fini i kremasti. U današnje vrijeme na policama čak i naših većih supermarketa pojavile su se zamjene za sir, one veganske i sve obećavaju da je taj sir ona prava stvar, no iskreno uglavnom sam ostala jako razočarana okusom.

Sirevi na bazi orašastih plodova su mi super kao namazi, kao kremaste podloge za neke umake, ali nikako mi nisu bili dobri za pizzu, topli sendvič ili kao dip za neke grickalice. Kad sam već odustala od potrage za savršenom zamjenom za sir naišla sam na ovaj super brzi i jednostavni recept kojeg sam prilagodila svom okusu.

Ako nisi vegan, ali iz nekog razloga želiš izbjeći mliječne proizvode ili ih ne smiješ konzumirati, a ipak voliš sir onda je ovo svakako recept za tebe. Ovaj brzi i jednostavni sir možeš koristiti na razne načine i moj prijedlog je pizza za koju također u nastavku slijedi recept.

Naravno, idemo prvo malo o nekim važnim sastojcima koji ovaj sir čine ne samo finim većim i zdravim. Tu je famozni prehrambeni kvasac o kojem sam već pisala, no smatram da mu ipak trebam posvetiti još malo pažnje jer on to svakako zaslužuje.

Možda te zanima... Zdrava pita od jabuke i kruške Kolumne Možda te zanima... Knedle sa šljivama u zdravijem ruhu Kolumne

Prehrambeni kvasac je deaktivirani kvasac koji se dobiva najčešće uzgojem gljivice Saccharomyces Cereviseae na podlozi od melase. Kasnije se gljivice ispiru i dobiva se konačni proizvod u obliku zlatno žutih pahuljica karakterističnog snažnog okusa. Okus podsjeća na sir. Koristi se za poboljšavanje okusa u mnogim jelima- juhe, kokice, preljevi.

Zašto je prehrambeni kvasac toliko dobar i često nezaobilazan dodatak uravnoteženoj veganskoj prehrani?

Prehrambeni kvasac je iznimno bogat proteinima i sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Na 100 grama proizvoda sadrži čak 49 grama proteina, a samo 8 grama ugljikohidrata i 5 grama masti. Ističe se i značajnom količinom vitamina B kompleksa i folne kiseline, selena, cinka,fosfora, magnezija i željeza. Ne sadrži gluten. Ako još nemaš u svojoj kuhinji prehrambeni kvasac svakako je vrijeme da ga nabaviš i polako se upoznaš s njim.

Recept za brzi veganski sir

Sastojci:

  • 3 šalica pirova brašna
  • 200 ml sojinog ili zobenog vrhnja za kuhanje
  • 3 velike žlice (20 g) prehrambenog kvasca
  • 2 velike žlice tapioka brašna ili aru praha (16 g)
  • ½ čajne žlice soli
  • ½ čajne žlice luka u prahu
  • ¼ čajne žlice češnjaka u prahu

Po želji dodaj još:

  • *¼ čajne žlice dimljene paprike
  • *½ čajne žlice kurkume

Priprema:

  • Sve sastojke ubaci u malu zdjelicu za kuhanje.
  • Pjenjačom dobro promiješaj i zagrij na laganoj do srednje jakoj vatri oko 1 do 2 minute dok umak ne postane gusti i počne se razvlačiti.
  • Uživaj jer je tvoj umak gotov!

* ako ti je umak pregusti dodaj do 1 šalice nekog vrhnja ili vode, naravno onda prilagodi začine

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Brzo tijesto za pizzu od pirovog brašna (za 4 pizze srednje veličine)

Sastojci:

  • 1 kocka svježeg kvasca (cca. 40 g)
  • 1 šalica tople vode
  • 2 velike žlice maslinova ulja
  • 1 velika žlica sirupa od agave ili nekog drugog sladila
  • 1 čajna žlica himalajske soli

Priprema:

  • U toplu vodu stavi sladilo po izboru i razmrvi svježi kvasac. Ostavi da se diže 5 do 10 minuta.
  • U zdjeli pomiješaj brašno, sol i u sredinu dodaj ulje te ubaci kvasac i vodu.
  • Ručno umijesi glatko tijesto. Po potrebi dodaj još malo brašna ili vode.
  • Pokrij plastičnom folijom ili kuhinjskom krpom te ostavi na toplom mjestu 30 do 45 min, odnosno dok se tijesto ne udvostruči.
  • Razdjeli tijesto na 4 dijela.
  • Razvuci svaki dio u krugove.
  • Tijesto nadjeni nadjevom po želji i peci u zagrijanoj pećnici na maksimalnoj temperaturi 10- 15 minuta. Odnosno dok korica ne postane zlatno žute boje.

Pizza na slici je nadjevena umakom od rajčice cca. 4-5 velikih žlica, sušenim bosiljkom i origanom, veganskim kulenom, zelenom paprikom i Kalamata maslinama.

Ovo tijesto za pizzu možeš razvući u krugove i bez nadjeva ispeći napola nekih 5 do 10 minuta te zamrznuti u škrinji i kasnije ga nadjenuti te ispeći dokraja (može stajati do 3 mjeseca).

Gracijine recepte za fine i zdrave obroke te prirodnu kozmetiku potraži i na njenom blogu Kiwigocrazy ili Facebook stranici!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.