Tko ne voli kolače? Ja sam luda za desertima. Ali nekako s godinama mi je postalo bitno da deserti budu ukusni i zdravi, prilagođeni mom stilu prehrane i života. Zato često isprobavam razne načine da klasične kolače i deserte prilagodim svom guštu. Pite s voćem su definitivno kod mene na visokoj poziciji. Baš ih volim.
Ovaj kolač je jednostavan i brz za pripremu. Prilagodljiv je svačijem ukusu. Tijesto ne sadrži jaja i napravljeno je od pirovog brašna, a izrada je jednostavna i sigurna. Umjesto jabuke i kruške možeš koristiti i neko drugo sezonsko i tebi dostupno voće.
Za izradu tijesta sam odabrala pirovo brašno no ti možeš odabrati i neku bezglutensku mješavinu.
Zašto pirovo brašno? Pirovo brašno, iako sadrži gluten, no mnogo manje količine nego pšenično brašno, ima niz vrijednih hranjivih tvari i omogućuje pripremu divnih pekarskih proizvoda i tijesta. Pir je bogat niacinom, mineralima-bakar, cink, magnezij, željezo, fosfor. Pirovo brašno sadrži više vlakana od pšenice pa pogodno djeluje na probavni sustav, lako je topivu u vodi pa se stoga i lakše probavlja.
Recept
- 225 grama pirovog brašna
- 1 žličica praška za pecivo bez aluminija
- 112 grama veganskog maslaca ili obični maslac ako nisi vegan
- 75 grama pirea od jabuke ili neka druga zamjena za jaje (banana zgnječena vilicom)
- 75 grama kokosovog šećera (smeđi šećer,brezin šećer, agava…)
- ½ žličice burbon vanilije
- Prstohvat soli
- 3-4 jabuke
- 3- 4 kruške
- 1-2 male žlice cejlonskog cimeta
Priprema
- Pomiješaj brašno, prašak za pecivo, šećer, vaniliju i sol. Dodaj pire od jabuke ili zgnječenu bananu. Maslac nareži na sitno i dodaj. Brzo umijesi mekano tijesto. Po potrebi dodaj malo hladnog biljnog mlijeka. Tijesto oblikuj u kuglu i omotaj plastičnom folijom. Stavi u hladnjak na najmanje pola sata kako bi se stisnulo za lakše oblikovanje.
- Pećnicu zagrij na 170 -180 ˚C. Kalup koji ćeš koristit za pitu obloži s donje strane papirom za pečenje, a stranice obilno premaži biljnim maslacem ili uljem. (Kod pečenja ove pite koristila sam kalup promjera 18 cm, kalup za torte s dnom koje se odvaja, ti možeš koristiti i kalup za pite).
- Kad tijesto izvadiš iz hladnjaka 2/3 tijesta razvaljaj na pobrašnjenoj podlozi i njime obloži kalup za pečenje torti. Tijesto pritišći na dno istovremeno povlačeći strane prema gore 4 do 5 cm u visinu.
- Koru za pitu peci 15 do 20 minuta.
- Operi i oguli jabuke i kruške. Nareži ih na kockice. Začini ih cimetom.
- Preostalo tijesto razvuci na pobrašnjenoj podlozi.
- Prethodno pečenu koru napuni jabukama i kruškama te prekrij ostatkom tijesta. Možeš prekriti tijestom u komadu ili se igrati te napraviti trakice, mrežicu ili neke druge oblike.
- Tijesto premaži kistom biljnim mlijekom ili vrhnjem.
- Pitu stavi natrag u zagrijanu pećnicu te peci još oko 20 minuta, odnosno dok ne postane zlatno smeđa.
- Prije posluživanja možeš posuti šećerom u prahu ako želiš ( također postoje zdravije varijante šećera u prahu npr. brezin ili mljeveni kokosov šećer).
- Pitu možeš poslužiti uz finu kuglicu sladoleda od vanilije, kokosovog šlaga ili pak jednostavno takvu samu kakva je.
Dobar tek!
Savjeti
- tijesto možeš izraditi i dan ranije te ga ostaviti u frižideru preko noći
- ako koristiš kiselije voće dodaj šećer ili sladilo po odabiru u punjenje
- ako koristiš voće koje ispušta mnogo soka kao npr. višnje dodaj aru prah ili kukuruzni škrob (2 žlice)