Hrana 3725 prikaza 11. kolovoza 2014.

Zdrav i ukusan doručak uz kvinoju

Kvinoja2_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Žitarice su uvijek odličan izbor za prvi jutarnji obrok. Hranjive i ukusne mogu se pripremiti na mnogo jednostavnih načina i obogatiti omiljenim namirnicama. Možeš dodati voće ili med, poslužiti ih s mlijekom ili jogurtom pa od osnovne namirnice uvijek možeš kreirati novi zanimljivi doručak s kojim ćeš dobiti energiju za početak dana

Pripremi doručak s kvinojom, vrlo zdravom namirnicom koje se nećeš moći zasititi nakon što je prvi put kušaš u kombinaciji koja ti najviše odgovara. Iako je kvinoja klasificirana kao pseudožitarica, srodna cikli i špinatu, naziva je se majkom svih žitarica zbog hranjivosti i otpornosti, a pošto ne sadrži gluten i ne izaziva alergijske reakcije idealna je za alergičare i dojenčad. 

Kvinoja s cimetom jednostavna je za pripremu, sve što trebaš napraviti jest dobro isprati kvinoju i lagano je kuhati dok ne postane mekana. Taj proces oduzet će ti samo pola sata, a blagodati ovakvog doručka osjetit će svaki djelić tvog tijela, pogotovo ako uz ovakav doručak popiješ i čašu 100 % voćnog soka. Voćni sokovi imaju visoke nutritivne vrijednosti, blagotvorno djeluju na zdravlje, a njihovi puni okusi ispunit će te dobrom energijom za čitav dan.

Još savjeta i recepata za najukusniji i najzdraviji doručak potraži u brošuri koju možeš preuzeti ovdje.

Kvinoja s cimetom

Sastojci:

  • 1 šalica kvinoje
  • 1,5 šalica vode
  • 2 štapića cimeta
  • prstohvat soli
  • nasjeckani orasi
  • med
  • grožđice
  • čaša 100% voćnog soka

Priprema:

  1. Operi kvinoju tako da nekoliko puta promijeniš vodu u zdjeli u kojoj se nalazi. 
  2. Premjesti kvinoju u cjedilo i isperi je pod mlazom vode te dobro ocijedi.
  3. U loncu pomiješaj kvinoju, vodu, cimet i sol i kuhaj poklopljeno dok ne zavrije. Zatim smanji vatru i lagano kuhaj dok kvinoja ne upije cijelu vodu (otprilike 20 minuta).
  4. Kada je proces gotov, makni kvinoju s vatre i pusti još 5 minuta da stoji pokriveno poklopcem.
  5. Izvadi štapiće cimeta te podijeli kvinoju u zdjele.
  6. Pospi orasima, grožđicama, medom i mlijekom.
  7. Uz doručak serviraj čašu 100 % voćnog soka, odaberi okus koji najviše voliš.

Uživaj u zdravom i ukusnom jelu i doznaj zašto je doručak najvažniji obrok - ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.