Keksi od kvinoje i brusnice, su zdravija alternativa "običnim" keksima. Osim toga Međunarodna organizacija za hranu i prehranu FAO proglasila je 2013. godinom kvinoje zbog njenih kvalitetnih prehrambenih svojstava. Za pripremu recepta potrebno je 45 minuta, a od količine navedenih sastojaka dobit ćeš 24 keksa. Recept prenosimo s portala Gastro.hr
Sastojci:
- 1 ½ šalica brašna od cjelovitog zrna
- 1 žličica soli
- 1 žličica praška za pecivo
- 100 g neslanog maslaca, na sobnoj temperaturi
- ¼ šalice šećera
- ¼ šalice smeđeg šećera
- ¼ šalice meda
- 2 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ½ žličice ekstrakta badema
- 1 šalica kuhane ohlađene kvinoje
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 1 šalica sušenih brusnica
Priprema
Pećnicu zagrij na 190˚C. Obložiti dva pleha papirom za pečenje. Pomiješaj brašno, sol i prašak za pecivo u srednju posudu. Pomoću miksera izmiješaj maslac, šećer i med do mekane kreme. Umiješaj jaja i ekstrakte badema i vanilije te miješati još 2 minute. U smjesu maslaca i šećera postupno dodaji po pola šalice smjese od brašna. Zatim umiješaj kvinoju, zob, brusnice i bademe do jednolične smjese. Svaki keks formiraj od dvije žlice tijesta i odložiti na papir za pečenje s razmakom od 2,5 cm. Peci u zagrijanoj pećnici 12 do 15 minuta do zlatne boje a zatim ohladiti.
Još recepata potraži na portalu Gastro.hr.