Matcha, poznata po svojoj živopisno zelenoj boji i stoljetnoj tradiciji, često se ističe kao superhrana koja potiče zdravlje. No, što je to što je zapravo razlikuje od običnog zelenog čaja ili vaše jutarnje kave?
Poput zelenog i crnog čaja i matcha potječe od biljke Camellia sinensis. Razlika je u načinu uzgoja i obrade. Dok se crni čaj fermentira, a obični zeleni samo suši, matcha se uzgaja u sjeni nekoliko tjedana prije berbe.
Ovakav poseban način uzgoja mijenja kemijski sastav biljke – povećava udio spojeva poput klorofila i aminokiselina što matchi daje prepoznatljiv okus i intenzivnu zelenu boju. Nakon berbe listovi se suše i melju u fini prah – otuda i naziv, koji u japanskom doslovno znači "čaj u prahu".
Iako se danas najčešće povezuje s japanskom kulturom i Zen čajnim ceremonijama, matcha zapravo potječe iz Kine. U Japan su je u 12. stoljeću donijeli budistički redovnici, koristeći je kao podršku tijekom meditacije. S vremenom je postala ključni dio japanske čajne tradicije, osobito u svečanim čajnim ceremonijama.
Sa zdravstvenog aspekta, matcha nudi mnoge iste prednosti kao i zeleni čaj – ponajviše zahvaljujući visokom udjelu polifenola, uključujući flavonoide, koji su poznati antioksidansi. No budući da se kod matche konzumira cijeli list u obliku praha, moguće je da pruža i koncentriraniju dozu tih korisnih spojeva.
Mnogo potencijala, relativno malo istraživanja
Matcha se često hvali zbog brojnih mogućih zdravstvenih koristi – antioksidativnih, antimikrobnih, protuupalnih, protiv pretilosti, pa čak i zbog potencijalnih antikancerogenih učinaka. Također se spominje njezin pozitivan utjecaj na moždane funkcije, smanjenje stresa, zdravlje srca i regulaciju šećera u krvi, piše The Conversation.
No postoji "kvaka": većina dokaza koji podupiru ove tvrdnje dolazi iz laboratorijskih studija (na stanicama ili životinjama), a ne iz kliničkih ispitivanja na ljudima. Dakle, iako su rana istraživanja obećavajuća, još uvijek nema dovoljno dokaza da bismo mogli donositi čvrste zaključke.
Jedno je sigurno: matcha sadrži kofein – više nego obični zeleni čaj, ali ipak manje nego kava. Kofein, kada se konzumira umjereno, ima niz dobro istraženih pozitivnih učinaka – poboljšava koncentraciju, raspoloženje i metabolizam, a povezuje se i s manjim rizikom od bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove.
Međutim, visoke doze kofeina mogu izazvati nuspojave poput nesanice, anksioznosti i povišenog krvnog tlaka. Pristup "što više, to bolje" ovdje ne vrijedi, a optimalna doza kofeina još uvijek nije jasno definirana.
Kada uspoređujemo matchu i kavu, obje nude slična svojstva u pogledu antioksidansa i koristi za srce. Međutim, kava je temeljito istražena, s jasnijim smjernicama: tri do četiri šalice dnevno smatraju se sigurnim gornjim limitom za većinu ljudi.
Za matchu su smjernice nešto konzervativnije, a izvori predlažu jednu do tri šalice dnevno, vjerojatno zbog viših razina polifenola.
Tanini i polifenoli u čaju i kavi mogu ometati apsorpciju željeza, posebice iz biljne hrane. Redovito konzumiranje većih količina ovih napitaka, posebno oko obroka, može povećati rizik od anemije uzrokovane nedostatkom željeza.
Zato se preporučuje uživanje u ovim napicima barem dva sata prije ili nakon obroka, osobito za osobe koje slijede pretežno biljnu prehranu ili su sklone niskim razinama željeza.
meteleva
Bez nervoze
Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir: i kava i matcha su blago kiselkaste i mogu izazvati probavne smetnje ili refluks kod osoba s osjetljivim želucem. Ipak, matcha može biti bolji izbor za neke. Za razliku od kave, matcha sadrži L-teanin, aminokiselinu koja potiče opuštanje i može ublažiti nervozne efekte kofeina, čineći je blažom alternativom za osobe sklone anksioznosti.
I matcha i kava imaju potencijalne zdravstvene prednosti, a pravi izbor ovisi o vašim osobnim potrebama i preferencijama. Kava je bolje istražena i može biti idealna za one koji dobro podnose kofein i uživaju u nekoliko šalica dnevno. Matcha je, s druge strane, izvrstan izbor za one koji žele konzumirati manje kofeina, a istovremeno imati koristi od antioksidansa – bez naglih padova energije ili bez nervoze izazvane kofeinom.
Samo zapamtite da oba napitka konzumirate umjereno, posebno ako se brinete o razini željeza ili ako imate probavnih problema.