Hrana 13. svibnja 2025.

Je li matcha stvarno zdravija od kave? Evo što trebate znati

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Matcha, poznata po svojoj živopisno zelenoj boji i stoljetnoj tradiciji, često se ističe kao superhrana koja potiče zdravlje. No, što je to što je zapravo razlikuje od običnog zelenog čaja ili vaše jutarnje kave?

Poput zelenog i crnog čaja i matcha potječe od biljke Camellia sinensis. Razlika je u načinu uzgoja i obrade. Dok se crni čaj fermentira, a obični zeleni samo suši, matcha se uzgaja u sjeni nekoliko tjedana prije berbe.

Ovakav poseban način uzgoja mijenja kemijski sastav biljke – povećava udio spojeva poput klorofila i aminokiselina što matchi daje prepoznatljiv okus i intenzivnu zelenu boju. Nakon berbe listovi se suše i melju u fini prah – otuda i naziv, koji u japanskom doslovno znači "čaj u prahu".

Iako se danas najčešće povezuje s japanskom kulturom i Zen čajnim ceremonijama, matcha zapravo potječe iz Kine. U Japan su je u 12. stoljeću donijeli budistički redovnici, koristeći je kao podršku tijekom meditacije. S vremenom je postala ključni dio japanske čajne tradicije, osobito u svečanim čajnim ceremonijama.

Sa zdravstvenog aspekta, matcha nudi mnoge iste prednosti kao i zeleni čaj – ponajviše zahvaljujući visokom udjelu polifenola, uključujući flavonoide, koji su poznati antioksidansi. No budući da se kod matche konzumira cijeli list u obliku praha, moguće je da pruža i koncentriraniju dozu tih korisnih spojeva.

Možda te zanima... Zamjena kave matchom može ublažiti anksioznost – evo kako i zašto Hrana

Mnogo potencijala, relativno malo istraživanja

Matcha se često hvali zbog brojnih mogućih zdravstvenih koristi – antioksidativnih, antimikrobnih, protuupalnih, protiv pretilosti, pa čak i zbog potencijalnih antikancerogenih učinaka. Također se spominje njezin pozitivan utjecaj na moždane funkcije, smanjenje stresa, zdravlje srca i regulaciju šećera u krvi, piše The Conversation.

No postoji "kvaka": većina dokaza koji podupiru ove tvrdnje dolazi iz laboratorijskih studija (na stanicama ili životinjama), a ne iz kliničkih ispitivanja na ljudima. Dakle, iako su rana istraživanja obećavajuća, još uvijek nema dovoljno dokaza da bismo mogli donositi čvrste zaključke.

Jedno je sigurno: matcha sadrži kofein – više nego obični zeleni čaj, ali ipak manje nego kava. Kofein, kada se konzumira umjereno, ima niz dobro istraženih pozitivnih učinaka – poboljšava koncentraciju, raspoloženje i metabolizam, a povezuje se i s manjim rizikom od bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove.

Međutim, visoke doze kofeina mogu izazvati nuspojave poput nesanice, anksioznosti i povišenog krvnog tlaka. Pristup "što više, to bolje" ovdje ne vrijedi, a optimalna doza kofeina još uvijek nije jasno definirana.

Kada uspoređujemo matchu i kavu, obje nude slična svojstva u pogledu antioksidansa i koristi za srce. Međutim, kava je temeljito istražena, s jasnijim smjernicama: tri do četiri šalice dnevno smatraju se sigurnim gornjim limitom za većinu ljudi.

Za matchu su smjernice nešto konzervativnije, a izvori predlažu jednu do tri šalice dnevno, vjerojatno zbog viših razina polifenola.

Tanini i polifenoli u čaju i kavi mogu ometati apsorpciju željeza, posebice iz biljne hrane. Redovito konzumiranje većih količina ovih napitaka, posebno oko obroka, može povećati rizik od anemije uzrokovane nedostatkom željeza.

Zato se preporučuje uživanje u ovim napicima barem dva sata prije ili nakon obroka, osobito za osobe koje slijede pretežno biljnu prehranu ili su sklone niskim razinama željeza.

 | Author: Freepik Foto: Freepik meteleva

Bez nervoze

Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir: i kava i matcha su blago kiselkaste i mogu izazvati probavne smetnje ili refluks kod osoba s osjetljivim želucem. Ipak, matcha može biti bolji izbor za neke. Za razliku od kave, matcha sadrži L-teanin, aminokiselinu koja potiče opuštanje i može ublažiti nervozne efekte kofeina, čineći je blažom alternativom za osobe sklone anksioznosti.

I matcha i kava imaju potencijalne zdravstvene prednosti, a pravi izbor ovisi o vašim osobnim potrebama i preferencijama. Kava je bolje istražena i može biti idealna za one koji dobro podnose kofein i uživaju u nekoliko šalica dnevno. Matcha je, s druge strane, izvrstan izbor za one koji žele konzumirati manje kofeina, a istovremeno imati koristi od antioksidansa – bez naglih padova energije ili bez nervoze izazvane kofeinom.

Samo zapamtite da oba napitka konzumirate umjereno, posebno ako se brinete o razini željeza ili ako imate probavnih problema.

Možda te zanima... Nutricionistica otkriva kombinaciju za napitak protiv hiperpigmentacije

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.