Hrana 01. prosinca 2023.

5 mitova o voću u koje biste trebali prestati vjerovati

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada je riječ o prehrani za mršavljenje, postoji mnogo informacija i dezinformacija. Ovisno o tome što čitate, voće je ili vaš najbolji prijatelj ili najgori neprijatelj ako pokušavate izgubiti kilograme.

Ne manjka tvrdnji o tome kako treba konzumirati voće, u koje doba dana ga jesti i koje voće u potpunosti izbjegavati. Ali što je istina, a što nije? U nastavku saznajte pet najčešćih mitova o voću i čega biste se zapravo trebali držati. 

Mit 1: Ne biste trebali jesti voće jer je bogato šećerom

Jedna od najvećih zabluda o voću je da, budući da je slatko, sadrži puno šećera i stoga je "loše" za vas. Međutim, dijetetičarka Carolina Margolis za Livestrong objašnjava da postoji razlika između prirodnog šećera u voću (fruktoze) i hrane s dodanim šećerima. "Fruktoza je štetna samo u velikim količinama, ali teško je pretjerati kada ju dobivate iz voća. Za većinu ljudi, količina šećera u voću je sigurna za jelo", kaže Margolis

Voće je također među najhranjivijim namirnicama i osigurava druge hranjive tvari, poput vitamina, minerala, antioksidansa i vlakana. Osim toga, nutricionistica Reema Patel dodaje da voće ima visok sadržaj vode, što znači da vam može pomoći u kontroliranju apetita i omogućiti vam da se dulje osjećate sito. 

Iako voće sadrži prirodni šećer, trebali biste ga uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu, posebno zbog spomenutih hranjivih tvari. Ako imate želju za slatkim, umjesto da posegnete za slatkišima, zaslađenom granolom ili komadom torte, pokušajte pojesti malo voća koje može poslužiti kao savršeni među obrok ili desert prilikom mršavljenja.

Možda te zanima... Koja količina voća dnevno može zaustaviti mršavljenje? Hrana

Mit 2: Od voća ćete se udebljati jer je bogato ugljikohidratima

Istina je da voće sadrži ugljikohidrate, ali dijetetičarka Roxana Ehsani objašnjava da je riječ o zdravim ugljikohidratima koji uglavnom dolaze iz vlakana. Dodaje da vlakna vlakna pomažu u održavanju zdravog crijevnog mikrobioma, dulje vas drže sitima, potiču redovito pražnjenje crijeva i pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi. Također nema potrebe da izbjegavate ugljikohidrate jer oni vašem mozgu i tijelu daju energiju i podupiru tjelesne funkcije kao i svaku fizičku aktivnost.

Ako pokušavate izgubiti na težini, ne zaboravite obratiti pozornost na veličinu porcija, posebno zato što se neko voće može računati kao dvije porcije ako je veliko. Prema preporukama američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, odrasli bi trebali jesti između jedne i pol do dvije šalice voća dnevno. 

Mit 3: Avokado deblja

Voće koje se često eliminira prilikom mršavljenja je avokado jer ima relativno visok sadržaj masti. Možda mislite da trebate izbaciti masnoće kako biste smršavili, ali Patel kaže da je to mit. Prema jednom istraživanju, redoviti unos zdravih masnoća (kao što su one koje se nalaze u avokadu) može pomoći u kontroli apetita i omogućiti dulji osjećaj sitosti. "To znači da ćete vjerojatno manje grickati i općenito manje jesti", kaže Patel dodajući da to može pomoći pri mršavljenju. 

Patel dodaje da potpuno izbacivanje masnoća može dovesti do uskraćivanja i nezadovoljstva zbog čega mnogi više konzumiraju prerađenu hranu koja ima više dodanih soli i šećera, kao što su čips ili sladoled. Kako biste to izbjegli, Patel savjetuje da zdrave masnoće poput avokada kombinirate s nemasnim proteinima, cjelovitim žitaricama i povrćem za uravnotežen, hranjiv i zasitan obrok koji vam može pomoći da smršavite i zadržite težinu.

Možda te zanima... Nije svaka kombinacija voća dobra za smoothie, evo zašto Hrana

Mit 4: Miksanje voća uništava vlakna i smanjuje hranjive tvari

Ako biste radije pijuckali smoothie nego grickali jabuku, ne morate brinuti jer, kaže Margolis, miksanje voća ne uništava vlakna niti mijenja njegova nutritivna svojstva. Ipak, Margolis dodaje da se miksanjem voće izlaže oksidaciji što znači da može izgubiti hranjive tvari, ali tek sat vremena nakon miksanja. Dakle, ako svoj smoothie popijte unutar sat vremena, nema razloga za brigu. 

Uostalom, smoothie je odličan način da u svoju dnevnu prehranu unesete više porcija voća i vlakana. No, smoothieji mogu biti manje zasitni od jedenja cijelog voća jer nema žvakanja, a neki ljudi mogu ga prebrzo popiti. Međutim, to možete riješiti tako što ćete ga sporije piti i dodati proteinski prah za dodatni okus, konzistenciju i sitost.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+ Smoothie je odličan način da u svoju dnevnu prehranu unesete više porcija voća i vlakana

Mit 5: Voće biste trebali jesti na prazan želudac

Mit se odnosi na tvrdnju kako konzumiranje voća u sklopu obroka usporava probavu i uzrokuje da se hrana zadržava u želucu gdje fermentira, uzrokuje plinove i neugodu. Osim točne tvrdnje da voće sadrži vlakna koja usporavaju otpuštanje sadržaja želuca u tanko crijevo, sve ostale tvrdnje su neistinite. Iako voće može uzrokovati sporije otpuštanje hrane iz želuca u tanko crijevo, to ne znači da će hrana zauvijek ostati u želucu. Rezultati jednog istraživanja, u kojem su sudjelovale zdrave osobe, pokazali su kako vlakna u želucu usporavaju vrijeme otpuštanja hrane iz želuca sa 72 minute na 86 minuta. Osim toga, sporije pražnjenje želuca je zapravo poželjno jer vam pomaže da se duže osjećate sito i unesete manje kalorija tijekom dana. Nadalje, kada hrana dođe u želudac, tamo se miješa sa želučanom kiselinom koja ima pH između jedan i dva što predstavlja jako kisele uvijete u kojima većina mikroorganizama ne može rasti i provoditi fermentaciju.Također, ne postoje znanstveni dokazi koji potkrjepljuju tvrdnje da konzumiranje voća u sklopu obroka može uzrokovati napuhnutost, proljev i neugodu.

Možda te zanima... Nutricionistica otkriva najbolje kombinacije namirnica za doručak Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.