Fitness 15. svibnja 2024.

Radila je i po 12 tisuća koraka dnevno, a nakon što je ih je smanjila primijetila je odlične rezultate

Foto: instagram/fionasimpson
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnogima je 10.000 koraka dnevno cilj kojem teže, ali ta brojka nastala je kao marketinški trik kako bi se promovirao uređaj pod nazivom 'Manpo-kei', što u prijevodu znači 'mjerač od 10.000 koraka'. No, još nema uvjerljivih dokaza da je ova brojka idealna i da će bolje poboljšati zdravlje od manjeg broja koraka.

Trenerica Fiona Simpson jedna je od onih koja je mislila da dnevno mora napraviti 10.000 koraka, a tu je naviku stekla tijekom covid pandemije. Hodanje je u tom trenutku bila dnevna tjelesna aktivnost koja je bila lako izvediva i koja joj je pomogla da ostane prisebna. No, i nakon pandemije dnevno je znala napraviti i po 12.000 koraka pa je tu brojku odlučila smanjiti za pola i primijetila je odlične rezultate.

Postiže bolje rezultate u teretani

"Osjećam se kao superžena u teretani", kaže Fiona za Women's Health. "To je tako čudno jer nikad nisam mislila da mi koraci oduzimaju puno energije, ali moj osobni rezultati su se poboljšali kada sam smanjila broj koraka". Termogeneza aktivnosti bez vježbanja (ili svaki dnevni pokret koji nije vježbanje, može činiti do 50 posto ukupne dnevne potrošnje energije, dok vježbanje čini samo oko 10 posto. Drugim riječima, hodanjem trošite mnogo više energije nego vježbanjem, tako da će smanjivanje broja koraka ostaviti više 'goriva' za vježbanje u teretani. 

Možda te zanima... Kako isključivo hodanjem možete izgraditi donji dio tijela i sagorjeti kalorije Fitness

Ne osjeća toliko silnu glad i stres te ima više vremena za sebe

"Osjećam se sitom, a ne gladnom svakog sata u danu", objašnjava Fiona. Osim toga, smanjila je i stres jer je uključivanje 10.000 koraka dnevno oduzimalo puno vremena u njezinom danu. Sada ima više vremena za druženje s drugima i ostale stvari koje su joj važne. "Mogu raditi više stvari za sebe i uživati u teretani, bez da se bojim da neću postići svoj cilj od 10.000 koraka", dodaje. Također je produktivnija pa može napraviti puno više i odvojiti vrijeme za stvari oko kojih bi prije žurila i bila zabrinuta. 

hodanje Možda te zanima... Hodale su 15 tisuća koraka svaki dan 30 dana i ovo su njihovi rezultati i dojmovi Fitness

Bolje se oporavlja nakon treninga

"Ne osjećam bol od treninga i osjećam se odmorno nakon njih", kaže Fiona. Postoji razlika između dana aktivnog oporavka i dana odmora. Aktivni oporavak može uključivati aktivnosti niskog intenziteta kao što je šetnja, ali dani u kojima ćete odmarati također bi trebali biti dio vaše rutine. Studije pokazuju da bi izbjegavanjem odmora zapravo mogli spriječiti ostvarivanje svojih fitness ciljeva, budući da se vaši mišići ne mogu oporaviti nakon treninga, piše Women's Health.

Možda te zanima... Mršavljenje hodanjem: Idealne udaljenosti za postizanje željenih ciljeva Fitness

Više se ne zamara ako ne postigne svoj dnevni cilj koraka

"Smanjivanje koraka mi je pomoglo da shvatim da nije sve tako ozbiljno. Nije važno ako jedan dan napravim nešto manje koraka od cilja", objašnjava Fiona. 

  Možda te zanima... Što znanost 'kaže' što je bolje 10 ili 20 tisuća koraka dnevno? Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.