Fitness 30. prosinca 2023.

Tri česte navike prilikom vježbanja, od kojih ima više štete nego koristi

Foto: shutterstock Previše kortizola može negativno utjecati na tvoje tijelo
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako ne postoji čarobni napitak za vječnu mladost, postoje male promjene koje možete napraviti u svojoj prehrani i poboljšanja koja možete unijeti u svoju wellness rutinu kako biste bili zdravi. Ipak, postoje neke loše navike prilikom vježbanja koje biste apsolutno trebali izbjegavati kako biste povećali svoje šanse za dulji život.

Prema studiji provedenoj u Japanu, previše svakodnevnog vježbanja neće prirodno pospješiti dugovječnost. Štoviše, moglo bi i skratiti život. Stoga je važno da procijenite i naučite što radite krivo. Kada je riječ o poboljšanju vaše dnevne aktivnosti, trebali biste raditi vježbe snage dva do tri puta tjedno, a usredotočite se na poboljšanje performansi svaki tjedan. To znači podizanje težih utega, izvođenje više ponavljanja ili oboje. A kada je u pitanju kardio trening, jednako je učinkovito izvoditi ga nakon treninga snage ili zasebno neki drugi dan. Najvažnije je da vježbate redovito.

Dosljednost je ključna za održavanje forme. Postoji, međutim, nekoliko navika kod vježbanja koje biste trebali izbjeći. Lako je usput početi raditi stvari koje su zapravo kontraproduktivne, a koje mogu čak i skratiti život ili smanjiti kvalitetu života. Fitness trener Tim Liu iz Los Angelesa objašnjava koje tri loše navike prilikom vježbanja su prilično česte, a možda nisi ni svjesna da ih radiš.

Ignorirate stabilni oblik kardio treninga

Iako su trening snage i HIIT kardio trening odlični za izgradnju mišića i sagorijevanje masti, mnogi fitness entuzijasti griješe zanemarujući kardio u stabilnom stanju. Kardio u stabilnom stanju znači da trening nije toliko intenzivan kao u HIIT-u (stabilni kardio je obično vožnja bicikla ili trčanje umjerenim tempom te brzo hodanje), a poboljšava staničnu funkciju i broj otkucaja srca u mirovanju te snižava krvni tlak. Dakle, dodajte malo kardija u stabilnom stanju u svoju plan vježbanja, a najjednostavnije je započeti s dvije kardio sesije od 30 do 45 minuta tjedno. 

Možda te zanima... Što je LISS kardio i je li pravi izbor za tebe? Fitness

Preskačete dane za oporavljanje

Ako stalno trenirate na svojoj maksimalnoj razini i pokušavate se iscrpiti prilikom svakog treninga, svom tijelu činite više štete nego koristi. Mnogi pojedinci idu ovim putem, ali to je brz put do pretreniranosti. Pritom možete oštetiti lokomotorni sustav i zglobove.

Ako osjećate kao da u posljednje vrijeme ne napredujete sa svojim treninzima, moguće je da je razlog to što previše povećavate intenzitet i/ili volumen i nedovoljno se oporavljate. Morate naći ravnotežu. Ono što stvarno trebate učiniti je postupno povećavati intenzitet i volumen te planirati dan ili dva u kojima ćete se samo usredotočiti na istezanje i pokretljivost ili laganiji trening kako biste svom tijelu omogućili oporavak.

Istezanje nakon treninga | Author: shutterstock Foto: shutterstock U dane oporavka od treninga i dalje možeš biti aktivna, ali se usredotoči na vježbe istezanja i pokretljivost

Pretjerujete s kardio treningom

Ova navika možda ne vrijedi za mnoge ljude, ali je ipak ona koje se trebate što prije riješiti. Slično kao kod izvođenja pretjeranog treninga snage, pretjerivanje s kardio treningom može donijeti više štete nego koristi vašem srcu.

Ako svaki dan radite kardio trening dulje vrijeme plus trening snage, radite istu količinu posla kao vrhunski sportaši. To, nažalost, može dovesti do problema sa zglobovima, štitnjačom i drugim zdravstvenim problemima. Stoga je važno da procijenite svoj prag izdržljivosti bez pretreniranosti i držite se te količine posla u svojoj rutini vježbanja.

Možda te zanima... Kardio ili trening snage: Što je bolje za mršavljenje? Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.