Zdravlje 12. siječnja 2018.

Ovo je jedini način da se držiš novogodišnjih odluka

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

S kojom odlukom krećeš u novu godinu? Bilo da želiš smršavjeti ili prestati pušiti, uvijek je teško držati se toga, no postaviš li jasniji i konkretniji cilj, lakše ćeš ga ostvariti

Prema istraživanju portala U.S. News čak 80 posto novogodišnjih odluka propadne do drugog tjedna u veljači, stoga ne čudi da mnogi od nas odustanu od svojih. Želiš li zbilja uspjeti i učiniti nešto za sebe u 2018., moraš znati postaviti dobre ciljeve kojih se neće biti teško pridržavati. 

Neke od najčešćih odluka koje svatko od nas iznova donosi početkom siječnja su:

  • smršavjeti
  • početi vježbati
  • jesti manje slatkog
  • prestati pušiti
  • riješiti se stresa
  • provoditi manje vremena pred ekranom

Tajna je u konkretnim ciljevima

Da bismo se držali svojih odluka, potrebno je dobro ih definirati. Što to znači? Umjesto jednostavnog "želim smršavjeti ove godine" trebaš si postaviti konkretnu brojku. Na primjer, "želim smršavjeti pet kilograma do Uskrsa". To je konkretniji cilj s kojim ćeš znati čemu težiš. Tek nakon što definiraš cilj razmisli kako ćeš ga ostvariti. Umjesto rigorozne dijete od koje ćeš odustati nakon nekoliko dana, radije promijeni cijelu svoju prehranu nabolje.

Prvo i najvažnije - ne preskači doručak! On će ti dati potrebnu energiju za obaveze koje su pred tobom, a usto, najedeš li se za doručak manje su šanse da ćeš posezati za slatkišima i grickalicama do ručka. Međutim, želiš li se hraniti zdravije, doručak ti ne mogu biti masni burek iz pekare ili keksi s mlijekom. Pobrini se da tvoj doručak sadrži proteine umjesto puno ugljikohidrata ili šećera. Odlična su opcija za zasitan, ali lagan doručak kuhana jaja ili zrnati sir. Ako baš nemaš vremena ujutro pripremati takav doručak, dobar su izbor i Superfoods Proteinske kaše iz Enciana koje dolaze u različitim okusima, a možeš ih potražiti na njihovom web shopu. Ako baš nisi fan kaša, tu su i Superfoods Proteinski Muesli koje možeš uvrstiti u svoju jutarnju rutinu kao brz i zdrav doručak.

Osim doručka, pokušaj u svoju prehranu uvrstiti više povrća i voća, a manje tjestenine i kruha. Uvijek sa sobom nosi neko orašasto voće za kojim možeš posegnuti kada te uhvati "vrijeme za slatko", a ako ti se baš jede čokolada, biraj tamnu jer je ona bogata antioksidansima, ali i općenito zdravija od mliječne. Počni jesti i više probiotika koji blagotvorno utječu na tvoju crijevnu floru i imunitet te tako čuvaju tvoje zdravlje. U izboru imaš mnogo takvih namirnica, od sirutke i kefira do kiselog kupusa i njegovog soka-rasola. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Treba zadržati motivaciju

Ako si od onih koji od ove godine počinju s vježbanjem, nemoj se odmah učlaniti u teretanu i provoditi ondje svaki dan po sat i pol. Već nakon tjedan ili dva doći će do zasićenosti i nećeš više imati volje za vježbanjem. Radije se učlani na pilates, jogu ili kakav ples, a možeš vježbati i kod kuće. Ako baš želiš ići u teretanu, idi tri puta tjedno. To će biti dovoljno da učiniš promjenu na svome tijelu, a da ti ne dosadi. Za što god se odlučiš, imaj na umu da je bolje vježbati nekoliko puta tjedno i uvesti to u svoju tjednu rutinu, nego se u početku "lomiti" svaki dan, pa nakon nekog vremena odustati. Važno je da imaš dobru motivaciju zbog koje treniraš, pa neka ti moto bude "vježbanjem do zdravlja". Zbog vježbanja ćeš imati više energije i općenito ćeš se osjećati bolje - neka ti to bude motivacija da vježbanje postane dio tvog životnog stila, a ne nešto što naprosto moraš obaviti. 

Isto je i s prestankom pušenja. Želiš li se ove godine odreći cigareta, potrebna ti je dobra motivacija. Iako svi znamo koliko su cigarete štetne te da su najčešći uzrok oboljenja od raka pluća, mnogi pušači ne uspijevaju ih se odreći. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj puši čak 31 posto odraslih i 23 posto maloljetnika, što je prilično poražavajuć podatak. Ako se nalaziš u ovoj skupini i ne možeš se odreći cigareta, možeš barem smanjiti pušenje. Voliš li kozmetiku i parfeme ili pak često kupuješ novu odjeću? Iskoristi to kao motivaciju pa sve što želiš odluči kupiti novcem koji bi inače otišao na cigarete. Dakle, ili cigarete ili novi parfem - tvoja odluka. Naravno, za sve je potrebna volja, stoga treba ostati snažan i ne posustati u trenutku slabosti. Ako uspiješ izdržati desetak dana bez ijedne cigarete, no onda posustaneš, nemoj nakon jedne ili dviju cigareta koje zapališ potpuno odustati od odluke da prestaneš s pušenjem. Nastoj i dalje živjeti dan po dan bez cigarete. Ako na kraju i ne uspiješ prestati, barem ćeš smanjiti pušenje, a i to je već napredak. 

Nađi vremena za sebe

Ako si stalno pod stresom ili si pak od 0 do 24 pred računalom, jedna od novogodišnjih odluka sigurno je da to promijeniš. Međutim, nije dovoljno reći samom sebi: "Riješit ću se stresa" ili "Bit ću manje pred ekranom". Da to ostvariš moraš posložiti prioritete i napraviti ravnotežu između stresa i onog što te opušta. Radiš li na stresnom poslu teško ćeš se zapravo baš riješiti stresa, ali možeš ga pokušati smanjiti tako da usporiš i ne forsiraš se. Ako nešto ne stigneš napraviti u jednom danu, svijet neće stati zbog toga. Nemoj očekivati previše od sebe i stalno se preispitivati; jednostavno uspori, tvoje će ti tijelo biti zahvalno. Vježbanje također pomaže da izbaciš stres iz sebe, pa se, kao što smo gore spomenuli, upiši  na jogu ili neku drugu aktivnost koja će ti omogućiti da napuniš baterije i opustiš se. Stres i nezadovoljstvo javljaju se i ako ti se dani svode samo na relaciju kuća - posao. Socijalizacija je zdrava, stoga ne odbijaj pozive za kavu, izlazak ili kino jer ćeš se u društvu osjećati bolje. Povremenim izlaskom s prijateljima promijenit ćeš ustaljenu rutinu i skrenuti misli s poslovnih i osobnih obaveza. 

Boravak na svježem zraku također će ti pomoći da se riješiš stresa, ali samo ako ne tipkaš po mobitelu ili razmišljaš o svemu što moraš napraviti. Ako samo želiš provoditi više vremena vani jer si previše pred ekranom, također moraš donijeti konkretnu odluku-odaberi dva ili tri dana tjedno kojima ćeš navečer prije spavanja šetati po kvartu. Ako ti šetnja tijekom tjedna ne odgovara, tada barem tri vikenda u mjesecu provedi negdje u prirodi ili barem u šetnji. Istraživanje sa Sveučilišta Stanford pokazalo je da šetnja povećava kreativnost za 60 posto, stoga ćeš od nje imati višestruke koristi.   | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Koju god odluku doneseš, mora biti konkretna i motivirajuća. Razmišljaj o njoj kao o dugoročnoj promjeni koju želiš u svome životu, a ne samo nečemu trenutnom. Dakle, želiš li smršavjeti ove godine, cilj ti ne bi trebao biti samo doći do određene kilaže, već općenito zdraviji način života uz pravilnu prehranu i redovitu tjelovježbu što će na kraju rezultirati gubitkom kilograma i dobrim osjećajem u svojoj koži. Pokušaj odluku prilagoditi svome načinu života, jedino ćeš je se tako doista moći držati. Što god odlučila učiniti za sebe u ovoj godini, želimo ti sreću!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.