Zdravlje Simptomi i pomoć 02. srpnja 2023.

Što uzrokuje noćne more i kako ih izbjeći?

Foto: shutterstock Nekoliko noćnih mora godišnje nije razlog za brigu, no ako noćne more postanu sve češće, postoje načini kako ih smanjiti
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Imati nekoliko noćnih mora godišnje je sasvim normalno, no kada postanu česte mogu narušiti kvalitetu sna, a time i zdravlje.

Noćne more nisu samo strašne i traumatične, nego mogu ostaviti posljedice i na zdravlje. Kako prenosi WebMD, noćne more se javljaju tijekom REM faze sna i razlikuju se od loših snova. Naime, zbog loših snova se nećemo probuditi u sred noći, no zbog noćnih mora ćemo prekinuti san i naglo se probuditi u strahu ili panici. Iako je normalno imati noćne more s vremena na vrijeme, česte noćne more mogle bi utjecati na kvalitetu sna, a samim time i na zdravlje. 

Zaklada za san objašnjava kako česte noćne more mogu imati posljedice na naše raspoloženje tijekom dana, ali i kognitivne sposobnosti. Također mogu promijeniti navike spavanja ako se osoba boji zaspati kako ne bi opet proživjela traumatične događaje u snu. Manjak sna kroz brojne je studije povezan s narušenim kardiovaskularnim zdravljem te općim zdravljem organizma. 

Snovi i noćne more i dalje su misterij za znanstvenike, ali postoji nekoliko čimbenika koji mogu povećati učestalost noćnih mora i narušiti kvalitetu sna:

  • Anksioznost i stres - Svakodnevni stres može utjecati na san i pojavu noćnih mora, posebno ako smo anksiozni oko posla ili škole. Također se češće javljaju ako je pred nama neki veliki događaji poput važne prezentacije na poslu ili medicinskog zahvata. 
  • Trauma - Nije rijetkost imati noćne more nakon traumatičnog događaja kao što je primjerice pretrpljeno nasilje ili gubitak voljene osobe. Posebno su česte kod osoba s posttraumatskim stresnim poremećajem (PTSP), a mogu pojačati simptome poremećaja i tijekom dana. 
  • Problemi s mentalnim zdravljem - Ako osoba pati od bipolarnog poremećaja, depresije ili shizofrenije, veće su šanse da će doživjeti noćne more. U takvim slučajevima je najbolje spomenuti noćne more svom liječniku kako ne bi postale ozbiljan problem.
  • Lijekovi - Određeni lijekovi mogu izazvati noćne more, a oni su: antidepresivi, antimikrobni lijekovi, beta blokatori, lijekovi za kontrolu krvnog tlaka, lijekovi za Parkinsonovu bolest i stimulansi koji se koriste za liječenje ADHD-a na bazi amfetamina.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Snovi i noćne more i dalje su misterij za znanstvenike, ali postoji nekoliko čimbenika koji mogu povećati učestalost noćnih mora

  • Droge, alkohol i apstinencijski sindrom - Ako koristite ilegalne droge ili ispijate velike količine alkohola, veće su šanse za pojavu noćnih mora. Isti efekt ima i nagli prestanak konzumacije takvih tvari ako se koriste u velikim količinama. 
  • Manjak sna - Osim što narušavaju kvalitetu sna, noćne more mogu biti i uzrokovane manjkom sna. Nagle promjene u rasporedu sna ili nesanica mogu potaknuti češću pojavu noćnih mora. 
  • Hrana prije sna - Hrana koju unesemo prije sna ubrzava naš metabolizam, a isto tako i moždanu aktivnost. Ako postoji sumnja da hrana uzrokuje nesanicu, jednostavno je rješenje ne jesti nekoliko sati prije spavanja.
  • Strašni filmovi ili knjige - Ne radi se o mitu, strašni filmovi kao i knjige mogu stvarno potaknuti noćne more. Dobra stvar je što ne morate prestati gledati, čitati ili igrati igrice ako vam izazivaju noćne more, potrebno je samo odabrati neki drugi dio dana za to, a ne večer.
Možda te zanima... Imate noćne more za vrijeme mjesečnice? Postoji objašnjenje Psiha i seks

Kako izbjeći noćne more i kada posjetiti liječnika?

Nekoliko noćnih mora godišnje nije razlog za brigu, no ako noćne more postanu sve češće, postoje načini kako ih smanjiti. Najvažnije od svega je imati dobar raspored spavanja, odnosno odlaziti svaku noć na spavanje u isto vrijeme. Pomoći će i ako izbacimo alkohol, kofein i cigarete, a ubacimo u raspored laganu tjelovježbu. Prije spavanja se trebamo opustiti i ne gledati strašne filmove ili serije te čitati horor knjige. 

Ako ništa od toga ne pomaže, noćne more postaju sve češće te se javljaju barem jednom tjedno, svakako se za pomoć trebamo obrati liječniku. Stručnjaci će pomoći otkriti uzrok noćnih mora te ih se tako pokušati riješiti. 
 

Možda te zanima... Najčešći psihički uzroci nesanice i kako si pomoći? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.