Psiha i seks 03. prosinca 2021.

Imaš noćne more za vrijeme mjesečnice? Postoji objašnjenje za loše snove u tom periodu

Foto: shutterstock Noćne more su učestalije u periodu prije menstruacije
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnoge žene navode da imaju noćne more nekoliko dana prije početka menstruacije. Znanstvenici su otkrili zašto je to tako

Upravo si mirno zaspala, a onda se tvoj lijepi i mirni san odjednom pretvorio u noćnu moru pa si se probudila prestravljena i okupana znojem. Sljedeći dan pogledala si u kalendar i odjednom shvatila zašto te trenutačno muče noćne more. Stiže ti mjesečnica! Zapravo, mnoge žene kažu da u danima koji prethode menstruaciji ne samo da pate od PMS-a, nego i češće sanjaju loše snove. Ali, zašto je to tako?

Ah, ti snovi! 

Doista, znanost ima uvjerljivo objašnjenje za ovo pitanje. Kako bi saznala zašto se javljaju noćne more za vrijeme mjesečnice, baci pogled na različite faze sna. Točnije na REM fazu (Rapid Eye Movement ili brzo kretanje očiju) jer to je faza u kojoj sanjamo i krvni tlak je povišen. Oni koji spavaju oko osam sati, u REM fazi nalaze se oko dva sata. Ako se tijekom toga probudimo, najvjerojatnije se možemo sjetiti što smo sanjali.

Zena_14 Možda te zanima... 10 najčešćih snova i njihovo značenje Ljepota i relax

Sve je pitanje hormona

Doktor Irshaad Ebrahim iz „London Sleep Center“ rekao je za internetski magazin Broadly: „U tjednu prije početka menstruacije žene imaju manje REM sna, jer su im razine progesterona povećane“. Općenito, sanjamo manje tijekom menstruacije, ali se češće budimo zbog hormonalnih promjena u tijelu i vjerojatnije je da ćemo se sjećati svojih snova.

Ginekologinja i autorica dr. Christiane Northrup također pretpostavlja da tjelesne promjene koje mjesečni ciklus nosi sa sobom također mogu biti dio naših snova. Prema riječima ginekologinje, na primjer, mnoge žene prijavljuju ponavljajuće snove u kojima se nešto lomi ili uništava. To bi moglo ukazivati na to da se događa proces u tijelu koji će završiti menstruacijom.

Možda te zanima... Što uzrokuje živopisne snove i noćne more i što znači sanjati potres? Psiha i seks

I što bismo trebale napraviti?

Oni koji sanjaju loše snove nekoliko noći zaredom često se osjećaju iscrpljeno. Srećom, nismo u potpunosti prepušteni na milost i nemilost svojim snovima! Ako primijetimo da su naše noćne more potaknute menstruacijom ili hormonskim kaosom u našem tijelu, možemo testirati sljedeće metode kako bismo ih otjerale:

• Razgovor o tome: zvuči banalno, ali doista pomaže. Loši snovi često gube dio strave kada o njima pričamo drugima.

• Samopomoć: cilj je pronaći strategiju za suočavanje s noćnom morom. Prvo, trebala bi što detaljnije zapisati san i pozabaviti se njime. Zatim razmisliti o tome kako bi san mogla preobraziti tako da izaziva manje straha. Na primjer, ako te progone u noćnoj mori, možeš se zamisliti kako se suočavaš s progoniteljem i suprotstavljaš mu se. Sada točno to zamišljaj barem dva tjedna svaki dan po pet do deset minuta.

• Kognitivno bihevioralna terapija: ako ne možeš sama dalje, također možeš potražiti pomoć psihoterapeuta i zajedno s njim pronaći moguće strategije suočavanja. One se također treniraju u takozvanim vježbama mašte.

• Lucidno sanjanje: dotična osoba zna da sanja i na taj način može utjecati na san u svoju korist. Većina ljudi u nekom trenutku sanja lucidan san, ali kako bi snove mogli mijenjati iznova i iznova, nužna je uporna obuka. Kako bi to učinila, deset puta dnevno se zapitaj sanjaš li ili si budna. Međutim, može proći nekoliko mjeseci prije nego što si budeš mogla automatski postaviti ovo pitanje u svom snu i tako utjecati na njega.

Srceu_1 Možda te zanima... Lucidnim snovima do svoje podsvijesti Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.