Psiha i seks 22. travnja 2023.

Imate noćne more za vrijeme mjesečnice? Postoji objašnjenje

Foto: Pexels Najbolje je ići na spavanje u skladu sa svojim unutarnjim satom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnoge žene tvrde da imaju noćne more nekoliko dana prije početka menstruacije. Znanstvenici su otkrili zašto je to tako.

Upravo ste mirno zaspali, a onda se san odjednom pretvorio u noćnu moru pa ste se probudili prestravljeni i okupani znojem. Sljedeći dan pogledali ste u kalendar i odjednom shvatili zašto vas trenutačno muče noćne more. Stiže ti mjesečnica! Zapravo, mnoge žene kažu da u danima koji prethode menstruaciji ne samo da pate od PMS-a, nego i češće sanjaju loše snove. Ali, zašto je to tako?

Ah, ti snovi! 

Doista, znanost ima uvjerljivo objašnjenje za ovo pitanje. U REM fazi (Rapid Eye Movement ili brzo kretanje očiju) je faza u kojoj sanjamo i krvni tlak je povišen. Oni koji spavaju oko osam sati, u REM fazi nalaze se oko dva sata. Ako se tijekom toga probudimo, najvjerojatnije se možemo sjetiti što smo sanjali.

Zena_14 Možda te zanima... 10 najčešćih snova i njihovo značenje Ljepota i relax

Sve je pitanje hormona

Doktor Irshaad Ebrahim iz „London Sleep Center“ rekao je za internetski magazin Broadly: „U tjednu prije početka menstruacije žene imaju manje REM sna, jer su im razine progesterona povećane“. Općenito, sanjamo manje tijekom menstruacije, ali se češće budimo zbog hormonalnih promjena u tijelu i vjerojatnije je da ćemo se sjećati svojih snova.

Ginekologinja i autorica dr. Christiane Northrup također pretpostavlja da tjelesne promjene koje mjesečni ciklus nosi sa sobom također mogu biti dio naših snova. Prema riječima ginekologinje, na primjer, mnoge žene prijavljuju ponavljajuće snove u kojima se nešto lomi ili uništava. To bi moglo ukazivati na to da se događa proces u tijelu koji će završiti menstruacijom.

Možda te zanima... Što uzrokuje živopisne snove i noćne more i što znači sanjati potres? Psiha i seks

I što bismo trebale napraviti?

Oni koji sanjaju loše snove nekoliko noći zaredom često se osjećaju iscrpljeno. Srećom, nismo u potpunosti prepušteni na milost i nemilost svojim snovima! Ako primijetimo da su naše noćne more potaknute menstruacijom ili hormonskim kaosom u našem tijelu, možemo testirati sljedeće metode kako bismo ih otjerale:

• Razgovor o tome: zvuči banalno, ali doista pomaže. Loši snovi često gube dio strave kada o njima pričamo drugima.

• Samopomoć: cilj je pronaći strategiju za suočavanje s noćnom morom. Prvo, trebali biste što detaljnije zapisati san i pozabaviti se njime. Zatim razmisliti o tome kako biste san mogli preobraziti tako da izaziva manje straha. Na primjer, ako vas progone u noćnoj mori, možete se zamisliti kako se suočavate s progoniteljem i suprotstavljate mu se. Sada točno to zamišljajte barem dva tjedna svaki dan po pet do deset minuta.

• Kognitivno bihevioralna terapija: ako ne možeš sami dalje, također možete potražiti pomoć psihoterapeuta i zajedno s njim pronaći moguće strategije suočavanja. One se također treniraju u takozvanim vježbama mašte.

• Lucidno sanjanje: dotična osoba zna da sanja i na taj način može utjecati na san u svoju korist. Većina ljudi u nekom trenutku sanja lucidan san, ali kako biste snove mogli mijenjati iznova i iznova, nužna je uporna obuka. Kako biste to učinili, deset puta dnevno se zapitajte sanjate li ili ste budni. Međutim, može proći nekoliko mjeseci prije nego što uspijete automatski postaviti ovo pitanje u svom snu i tako utjecati na njega.

Srceu_1 Možda te zanima... Lucidnim snovima do svoje podsvijesti Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.