Zdravlje 06. prosinca 2013.

Lucidnim snovima do svoje podsvijesti

Srceu_1
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znaš li da postoji područje gdje može biti sve onako kako ti hoćeš, 'prostor' gdje upravljaš događajima, ljudima i emocijama? To je područje lucidnih snova. Lucidni san je stanje u kojem je osoba svjesna da sanja i može svjesno određivati daljnji tijek događaja u snu. Mnogi spontano dožive lucidne snove, ali to je nešto što se može i naučiti

Gordan Topić, u Zagrebu je osnovao Udrugu NIA (www.nia.hr) u sklopu koje održava i školu lucidnog sanjanja gdje polaznici mogu naučiti kako postići lucidne snove i kako podržavati svjesno sanjanje, upoznati prostor snova kao područje svijesti koje je potpuno zanemareno u modernoj civilizaciji i tako postići veću samosvijest, neovisnost i osjećaj cjelovitosti. 

Iskoristi dan i po noći!

Lucidni snovi su snovi u kojima je osoba svjesna da sanja, a te činjenice obično postaje svjesna kad sanja neku teško vjerojatnu pojavu ili bez ikakvog jasnog razloga jednostavno shvati da sanja. U takvim snovima moguće je biti lucidan i imati malo kontrole nad sadržajem snova, ali imati i dobru kontrolu na temelju koje možemo birati aktivnost koja je moguća samo u snovima (primjerice letjeti). Iako se takvi snovi tijekom života spontano događaju, moguće ih je posebnim metodama i vježbama potaknuti te isto tako i pojačati stanje lucidnosti te time dobiti veću kontrolu nad vlastitim lucidnim snovima. Gordan Topić, magistar znanosti zaposlen u "Ericsson Nikoli Tesli", osim lucidnim sanjanjem bavi se jogom i glazbom. Lucidnim sanjanjem se počeo intenzivnije baviti prije tridesetak godina i tvrdi da lucidni snovi mogu pomoći boljem shvaćanju sebe i doprinijeti kvalitetnijem životu. Snove iskorištava za kreativni rad na području filma, glazbe i fotografije. Napravio je i kratki neverbalni film, dokumentarni film - meditaciju o održivom ribarstvu koji je prijavljen na desetak festivala:

"Još kao dijete sam skeptično gledao na svijet oko sebe, smatrajući ga pozornicom na kojoj svi glume. Sjetio sam se da sam još u vrtiću imao lucidne snove, a kako sam odrastao prestao sam obraćati pažnju na njih dok se na mom putu pred kraj osnovne škole nije pojavila učiteljica koja nas je pokušala probuditi iz mediokratskog drijemeža. Donijela mi je knjige u kojima su bile vježbe o tome kako izazvati lucidne snove i kako uvježbati imaginaciju i koncentraciju. U srednjoj školi mi je, preko moje sestre,  pod ruke dopao Jung tako da sam prije naučio što je arhetip nego kvadratna jednadžba. Dugo sam se nadao da ću naći ljude koji se kontinuirano bave lucidnim sanjanjem, ali kako se to nije dogodilo osnovao sam udrugu koja se bavi izobrazbom lucidnih sanjača i davanjem osnovnih tehnika za hakiranje snova, kao što je tehnika mapiranja snova. Unutar udruge osnovao sam i poluzatvoreni klub radnog naziva 'Klub aktivnih sanjača', čiji je moto 'Carpe diem et noctem!' (Iskoristi dan i po noći)."

Lovci na nesvjesno

"Osvještavanjem snova osvještavamo i svoj život jer java i san pripadaju istom prostoru svijesti, samo što smo mi odbacili ili zanemarili jedan njegov veliki dio (prostor sanjanja). S prisutnošću svijesti u suptilnim dijelovima uma zaobilazimo mentalne obrasce, naučene sadržaje i oslobađamo put primarnoj svijesti koju smo imali kao mala djeca kad smo bili upravo to što jesmo, prije nego što smo navukli maske i zaigrali dodijeljene nam uloge", objasnio je Gordan Topić svrhu i smisao lucidnog sanjanja i nastavio: "Tijekom sanjanja širimo svoj ograničeni um na ogromna polja osjećaja, intuicije i instinkta, odnosno na suptilni prostor svijesti u kojemu nastaju snovi, ali i obrasci ponašanja i kompleksi. Osvještavanjem tog prostora, osvještavamo i naše 'psihičko smeće' koje gomilamo od najranijeg djetinjstva. Sve ono što smo potisnuli u nekom životnom periodu ispliva kao neman iz mora nesvjesnog, a to nam uzrokuje krizu i nezadovoljstvo. Razina mentalne higijene zapadnog čovjeka je na razini tjelesne higijene srednjovjekovnog puka."

Praćenje snova za mirniji san i svjesniji dan

Gordan Topić kaže da su noćne more zapravo potisnuti strahovi, kompleksi i frustracije koji se pojavljaju kada se odmaknemo od svog istinskog ja: "Da bi nas upozorili na taj odmak, javljaju se snovi koji kroz poruke ljude tjeraju na suočavanje s potisnutim problemima. Školu lucidnog sanjanja preporučujem umornim ljudima, onima koji pate od poremećaja sna, svima koji žele opet početi sanjati, zdravo živjeti, ukloniti depresiju i nervozu te biti otporniji na životne probleme. Za ulazak u svijet lucidnog sanjanja bitno je nekoliko etapa, a početak je učenje prisjećanja snova. Uče se postupci relaksacije i odlaska na spavanje bez teških i stresnih misli. Slijede vježbe inkubacije sna, zasnovane na vizualizaciji određenog sadržaja, primjerice odlasku u neko malo mjesto koje treba detaljno predočiti s osjećajima mirisa, prostora, zvukova, boja, uglavnom sa što većim brojem detalja. Polaznicima uvijek preporučujem bilježenje snova, stvaranje osobnih mapa, jasnih poruka iz duboke svijesti koje, kada se malo podrobnije pojasne, zapravo šalju informaciju o pravoj nutrini nekog čovjeka."

Stepheno LaBergeova tehnika za doživljavanje lucidnih snova

Stephen LaBerge (rođen 1947) je psihofiziolog i lider u znanstvenom istraživanju lucidnog sanjanja. Počeo je istraživati ​​lucidno sanjanje za doktorat iz psihofiziologije na Stanfordu koji je dobio 1980. godine. Razvio je tehnike za sebe i druge istraživače pomoću kojih je moguće ući u lucidno sanjanje na temelju vlastite volje, poznate pod imenom MILD technique (mnemonic induction of lucid dreams). Godine 1987. utemeljio je Institut za lucidno sanjanje koji promiče istraživanja o lucidnom sanjanju, kao i tečajeve namijenjene široj javnosti.

Dio MILD tehnike lucidnog sanjanja:

  • postavi alarm da te probudi četiri i pol, šest, ili sedam i pol sati nakon što si zaspala,
  • kad se probudiš pokušaj zapamtiti san što je bolje moguće,
  • nakon što si memorirala najviše mogućih detalja svog sna, vrati se na spavanje zamišljajući da si u prethodnom snu,
  • ne brini ako ti se 'nasumične' misli počnu motati po glavi ili ako ne uspiješ iz prvih nekoliko pokušaja,
  • nakon nekoliko vježbi utonut ćeš u san te konačno doživjeti iskustvo lucidnog sna.

Pročitaj koji su psihički uzroci za nastanak nesanice.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.